Nedostatek zubařů, jejich další očekávané odchody do penze a snaha provádět činnost stále častěji bez smlouvy se zdravotní pojišťovnou jsou jedněmi z hlavních důvodů stávající krize, kdy řada lidí nemá svého zubaře. Už delší dobu podniká Ostravská univerzita (OU) kroky k tomu, aby se situace v relativně blízké budoucnosti změnila. Tím hlavním je snaha získat akreditaci a otevřít nový tříletý studijní program zubní lékařství na své lékařské fakultě (LF).

Závitové tyče s dvojitou protikorozní ochranou.
Liberty Ostrava uvádí na trh další výrobek s vyšší přidanou hodnotou

„Sama mohu poskytnout osobní příběh, kdy můj zubař po dvaceti letech odešel do důchodu bez náhrady, takže nyní jsem na seznamu žadatelů na ostravském magistrátu a hledám svého zubaře,“ uvedla Ivona Závadská, proděkanka pro studium LF OU, která zastupitelům města představila plány univerzity na nový studijní program.

Vstupní nákladyOU totiž město žádala o čtrnáctimilionovou dotaci na podporu vzniku nového studijního programu a zastupitelé ji schválili, stejně jako na svém posledním zasedání zastupitelé Moravskoslezského kraje ve stejné výši. Dotace města pokryje univerzitě nutné vybavení především pro studenty prvního ročníku. „Bude jí pokryto deset dentálních simulátorů, dvě zubařská křesla imitující zubní ordinaci a další simulátory a prvky,“ vysvětlila Závadská.

Ilustrační foto.
Strážníci v Ostravě našli pejska přivázaného u tyče. Byl tam asi celou noc

„Tyto věci musí být nakoupeny a vybaveny před samotným vznikem programu, jinak by to oddálilo zahájení vyučování,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová s tím, že pokud bude univerzitě akreditace studijního programu přidělena, výuka může začít už na podzim v novém akademickém roce.

Lékaři pomůžou při výuceCelkové náklady OU na vznik studijního programu přitom budou značně vyšší. „V první přípravné fázi počítáme s náklady 32 milionů korun na přístroje, vybavení, stavební úpravy a garanci programu, ve druhé přípravné fázi asi s 15 miliony na odbornou literaturu, software a další personální náklady a v samotné realizační fázi při výuce počítáme s mzdovými, provozními a spotřebními náklady 60 až 80 milionů korun,“ objasnila proděkanka.

Zápas druhého předkola play-off extraligy volejbalistů VK Ostrava - Ústí nad Labem 3:1.
Ostravským volejbalistům skončila sezona. Cestou do Ústí ztratili odvahu

Zubní lékařství na Ostravské univerzitě má být obor tříletý s kapacitou pro deset až patnáct studentů, později až pro dvacet. Bylo nutné sehnat kvalitního garanta a zajistit stomatology při odborné části výuky. „Budeme úzce spolupracovat s Fakultní nemocnicí Ostrava, kde máme Kliniku ústní, čelistní a obličejové chirurgie, jejíž lékaři vyšli z klasického zubního lékařství a budou se podílet na výuce,“ objasnila Ivona Závadská, podle níž se zapojí do praktického vzdělávání studentů hned čtrnáct ze šestnácti tamních lékařů.

„Stávající situace, kdy spousta lidí nemá vlastního zubaře a své potíže musí řešit pouze na zubní pohotovosti, je totiž neudržitelná," zdůvodnil podporu hejtman kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura doplnil, že město si vznik oboru přálo už dlouho. „Plné pochopení a tomu odpovídající reakci jsme však nalezli až u současného vedení fakulty," vysvětlil primátor.