Velká voda v Rapotíně zůstala ve stínu událostí, které se první červnový víkend odehrály na jihu Šumperska a Uničovsku. „My jsme měli v centru obce regulérní povodeň,“ zhodnotil starosta Rapotína Bohuslav Hudec.

Voda zasáhla zejména střední a dolní část obce od soutoku Desné a Losinky níže. Ve zhruba třicítce domů zatopila sklepy, v některých případech se dostala i do prostor v přízemí. Jednalo se například o hospůdku Na Obuvi nebo místní kosmetický salon.

Ilustrační foto.
Populární zaběhlý pes žije u silnice z Krnova a stále uniká, nekrmte ho

V obci kromě místních dobrovolných hasičů pomáhaly i jednotky z Petrova, Sobotína či Temenice. Hasiči z Velkých Losin se podíleli i na evakuaci lidí z některých nemovitostí. S následným odklízením škod pomáhali rovněž lidé ze šumperského Pontisu.

„Škody byly i na obecním majetku. V případě firmy Rapos Rapotín je to zhruba 250 tisíc korun. Voda zatopila nové kuchyňské linky připravené k instalaci na sídliště. V obecních skladech byla škoda do čtyřiceti tisíc, tam se jednalo o sekačky a podobně,“ přiblížil starosta Hudec. Technika musela během velké vody strhnout lávku pro pěší, která ležela na provizorně snížených březích. Voda konstrukci brala a hrozilo, že zablokuje koryto.

Povodeň na začátku června 2020 v Rapotíně a její následky. Podívejte se

Snížení břehů a následný rozliv

Právě v souvislosti se stavbou jsou břehy řeky v některých úsecích sníženy. Buď kvůli sjíždění techniky do koryta nebo samotným stavebním pracem.

„Vznikají tam základové desky pro betonové hráze, které budou zhruba ve výšce půl metru nad terénem. Tím pádem dochází ke snížení průtočného profilu řeky a následnému rozlivu,“ popsal starosta Hudec.

Prudký požár zemědělského objektu v obci Rusín na Brutnálsku si vyžádal vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. 
FOTO: V Rusíně na Bruntálsku hořely zemědělské stroje, škoda činí dvacet milionů

Případné škody mohou lidé uplatit z pojistky, která je v souvislosti se stavebními pracemi uzavřena. „Do každé schránky jsme dali leták s informacemi, jak mají lidé v případě vyřízení škodní události postupovat,“ dodal.

Hlavním dodavatelem prací je firma OHL ŽS. Její mluvčí Jana Matulajová potvrdila, že během povodně v noci z neděle 7. na pondělí 8. června nastaly škody, které firma monitoruje a vyčísluje.

Musí se odtěžit nánosy štěrku

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař uvedl, že na stavbě zasahovali v neděli večer, aby na staveništi předešli škodám.

„To se nám do značné míry podařilo. Způsobené škody tak vznikly převážně v samotném korytě řeky, které nebylo ještě dokončené. Povodeň odnesla zeminu a naopak dno koryta pokryla velkými nánosy štěrku. Štěrk se proto bude muset odtěžit tak, aby mohly být práce dokončeny,“ sdělil.

Poznámka Fidela Kuby - Výlet do historie

„Povodeň naopak prověřila kvalitní zpracování vybudovaných protipovodňových zídek, které zabránily dalším rozlivům vody, a současně na nich nezpůsobila žádné významnější poškození,“ dodal.

Jak pokračují stavební práce?

Práce na protipovodňových opatřeních se přehouply do druhé poloviny. Na spodním úseku stavbaři dílo dokončují.

„Z velké části jsou již vybudovány povodňové parky, které při průchodu povodně velkou měrou přispěly ke zmírnění následků škod,“ uvedla mluvčí firmy OHL ŽS Jana Matulajová.

Na horní etapě stavbaři nyní budují nový silniční most u rapotínského kostela a železobetonové zdi kolem Desné a Losinky. „Ideálním stavem je vybudování protipovodňové ochrany na celém toku řeky. V plánu jsou další etapy a čím dříve bude kompletní projekt dokončen, tím dříve nebude k podobným škodám docházet,“ uzavřela mluvčí Matulajová.

Velký protipovodňový projekt na pomezí Rapotína, Petrova nad Desnou a Vikýřovic odstartoval v říjnu 2018. Akce za zhruba 420 milionů korun se týká dvouapůlkilometrového úseku od soutoku Desné s Mertou po jez Červený dvůr. V bezprostředním okolí řeky vznikají ochranné zídky a hráze, ale také odlehčovací ramena a povodňové parky. Po dokončení prací budou lidé chráněni před padesátiletou vodou.

Na současný projekt má navázat další etapa od Červeného dvora po most u restaurace U Jirskáka. Ke kompletní ochraně Podesní mají přispět poldry u Velkých Losin a Sobotína. Existují ale i jiné úvahy. Dlouholetý starosta Velkých Losin a někdejší ředitel výstavby přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně místo stavby velkolosinských poldrů dlouhodobě podporuje záměr vybudovat vodní nádrž na Hučivé Desné.