Rozlehlá budova bývalé léčebny Ozon se nachází na Ježníku, což je periferie Krnova. Leží u točny autobusů, kde končí zástavba a začínají lesy.

Pro léčení horníků se zaprášenými plícemi to bylo ideální místo, ale když se hledalo nové využití, většinu zájemců odradila odlehlost.

Sanatorium Ozon neboli bývalá plicní léčebna TRN je na Ježníku. Ilustrační foto.
Bývalou léčebnu Ozon v Krnově nezboří ani nezlevní

Pro středisko praktického vyučování Renova lokalita Ozonu není problém. V jeho současném sídle v Miloticích nad Opavou žáci musí chodit do školy z nádraží dva kilometry lesem.

Tato obecně prospěšná společnost se rozhodla Ozon koupit, zrekonstruovat a přesunout na Ježník z Milotic celé školské zařízení, včetně dílen, internátu a jídelny, které slouží žákům uměleckého oboru restaurátor historického nábytku.

Středisko Renova založili manželé Tomčalovi v roce 1999. Nabízí vzdělávací program v oboru uměleckořemeslné zpracování dřeva restaurátorské práce jako jediné zařízení v kraji.

„V Miloticích vlastníme ještě větší objekt, než je ten, který nyní kupujeme v Krnově, ale k přesunu máme pádný důvod. Poslední dobou nás trápí, že žáků je málo. Navíc se poměry obrátily, už máme ve třídách víc děvčat než chlapců. Problémem je, že rodiče k nám děti do školy nechtějí dát, když zjistí, že musí jít z nádraží dva kilometry lesem, než dojdou do školy. Proto jsme oslovili Krnov, Bruntál i Opavu, jaké objekty by nám mohly nabídnout. Krnov je pro nás nejvýhodnější, protože teorii nám učí zdejší střední škola průmyslová,“ řekla ředitelka Renovy Jaroslava Tomčalová.

Středisko Renova si je vědoma, že Ozon už není v nejlepším technickém stavu, ale spoléhá na to, že jako řemeslníci spoustu věcí umí udělat sami. Do Krnova by se chtěli přestěhovat do dvou let.