O firmu Slezský kámen se policie zajímá od konce uplynulého roku. „Policií jsem byl požádán o předložení účetních a souvisejících dokladů dlužníka za roky 2010 až 2012 a podání vysvětlení v této věci a stejně tak k závazkovým vztahům dlužníka z tohoto období," uvedl v žádosti o zproštění mlčenlivosti insolvenční správce společnosti Ivo Šotek.

Z dokumentu z půli loňského prosince je patrné, že se policie zajímá také o průběh insolvenčního řízení se Slezským kamenem. Krajský soud v Ostravě správce v půli ledna mlčenlivosti zbavil.

Případ řeší krajští kriminalisté. „V tuto chvíli mohu pouze potvrdit, že se tímto případem zabývá odbor hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje," sdělila policejní mluvčí Marie Šafářová. Dodala, že věc je v šetření a momentálně k ní nemůže poskytnout žádné bližší informace.

Největší kamenická firma na Jesenicku skončila v konkurzu v září 2014. Její věřitelé přihlásili pohledávky za téměř 220 milionů korun. Výrobu se naštěstí podařilo udržet a majetek společnosti koupila loni v lednu za padesát milionů korun firma Slezské kamenolomy.

Majitelem Slezského kamene byla ostravská stavební firma VOKD. Za oběma stál jeden z nejbohatších a nejvlivnějších mužů Moravskoslezského kraje Daneš Zátorský. Tyto i další firmy z jeho impéria Geofin postupně krachovaly a zůstaly za nimi stamilionové dluhy.

Loni v červenci policie Daneše Zátorského zatkla. Je podezřelý z více než stamilionového podvodu. Po složení několikamilionové kauce byl v listopadu propuštěn na svobodu.