Žaludky nebo paštička na předkrm, neodmyslitelný kaldoun a za 499 korun i hlavní pečený husí chod s červeným a kysaným zelím a variací knedlíků, anebo s brusinkovou omáčkou, domácími lokši a zelím z červené cibule. Takové menu si letos připravili v tradiční svatomartinské baště Staré kuželně ve Slezské Ostravě.

Záběry z policejní akce, při níž bylo na Ostravsku odhaleno více než dvacet domácích pěstíren konopí.
Zdraží marihuana? Její uživatelé nervózně očekávají, jak se zachová trh

Vlivem nárůstu cen museli i husu zdražit zhruba o dvacet procent a v nabídce ji budou mít od čtvrtku do neděle. „Máme připravený standardní počet pěti set porcí, jen loni kvůli lockdownu jsme jich měli dvě stě,“ řekl Deníku majitel Radim Dvořáček, který v Kuželně zajistil i svatomartinské víno a mladé víno od vinaře z Rakouska.

Husy připravené čtenáři Deníku z MS kraje:

Zdražit, leč zde jen kosmeticky, museli svatomartinské menu i v HogoFogo bistru. Rovněž tam předpokládají, že pět set, možná šest set meníček by měli s přehledem prodat.

„Docela velký zájem je také o husu s sebou,“ zmínil spolumajitel Petr Jonáš v řadě restaurací v době covidu loni započatý trend. Husy zde mají k dostání už od začátku týdne a budou v nabídce tradičně do neděle.

A to nejen v podobě každoroční klasiky – husího stehna se dvěma druhy zelí, lokši a bramborovou roládou za 358 korun, ale netradičně také na pomerančích! Kachní prso v pomerančové omáčce na rozmarýnu za 318 korun prý bude mít něco do sebe.

Další pomeranče!

Právě husa na pomerančích má být letošní trend. Zvolili ji také v restauraci Slezska P.U.O.R. v centru Ostravy, kde jako každý rok mají předchystaných 250 porcí s možností jejich navýšení.

„V nabídce se ale objeví až na svatého Martina – 11. 11. od 11 hodin a k dostání budou do neděle,“ informoval prostřednictvím Deníku provozní podniku Martin Košťál. Cena hlavního chodu bude vyšší o deset korun (tři varianty po 319 korun).

MFK Vítkovice U14 - Hranice U14 4:0 (30. října 2021).
Skandál! Opilí rozhodčí vedli zápas žáků, chytila je kontrola. Co s nimi bude?

Martin Košťál by doporučil konfitovanou klasiku s červeným a kysaným zelím a variací knedlíků, leč pozornost by podle něj experimentální typy měly upřít i ke třetí variantě – pečenému husímu stehnu na pomerančích se zelnými noky. „Je to letošní trend, který jsme zahrnuli do nabídky i my,“ pověděl Košťál.

A co další ostravské restaurace? Pizza Coloseum ve svých provozovnách zvolí od čtvrtku (avšak až do středečního svátku!) husí kaldoun s krutony a pečenou slaninou, pečené husí stehno s bramborovými gnocchi a omáčkou z červeného zelí a také pečené husí stehno s bílým zelím se slaninou a žemlovým knedlíkem.

Svatomartinská husa

„Svatomartinské víno jsme připravili ve spolupráci s Habánskými sklepy,“ zmínil neodmyslitelnou část menu provozovatel Lukáš Chlebovský.

Čtyři stovky ze celé menuVe svinovské Stračeně Garden, kde slovy majitele Romana Mališky rovněž museli podražit kvůli vyšším cenám energií, surovin a zvýšení mezd, zvolili zajímavý předkrm.

Rostislav Bažanowski.
Běžecký závod Starobělské Lurdy se blíží. Na co si dát podle organizátora pozor?

Skládá se ze dvou druhů husích klobásek za 184 korun, jako polévka bude jako všude kaldoun a k výběru jsou hned čtyři hlavní chody: konfitované husí stehno s bílým zelí a špekovým knedlíkem a lokši, grilovaná husí roláda plněná kaštany a vlašským ořechem a také dvě pochutiny z tamní kuchyňské pýchy – grilu josperu. Jednotlivé verze stojí zhruba od čtyř set do čtyř set padesáti korun.

Husí hody ve Stračeně Garden začínají v úterý 8. listopadu. Na svaromartinské menu však láká i spousta dalších podniků – restaurace 2 Promile, Jack’s Burger Bar, nebo pivní bar u Köhlera, kde cenu celého menu nastavili na stejné úrovni, jako mají někde jinde jen hlavní chod (409 korun). A rozhodně zajímavě vypadá připravené menu také ze Zaječského vinného sklepa v Mariánských Horách.