Pokud se mohou jejich výrobky a služby chlubit i něčím dalším, je to jejich vysoká kvalita. Momentálně je opatřeno značkou kvality jednadvacet producentů, firem i soukromníků z našeho regionu. Prvními certifikovanými výrobky byly Dvorecké uzeniny z řeznictví U Vysloužilů a produkty z kozího sýra Ivana Němečka z Horního Benešova. Jedním z posledních držitelů certifikátu je bruntálská firma Northman Outdoor.

„Certifikát jsme získali vloni v prosinci. Věděli jsme, že má lnářská a pletařská výroba v okresu hlubokou tradici, na niž jsme navázali. Cítili jsme to jako dluh předkům," řekl Jan Jendřejek, jednatel bruntálské firmy Northman Outdoor.

Ponožky vyrobené ve firmě z lnářských a vlnařských přízí charakterizují historickou tradici textilního průmyslu, ale i živočišnou a rostlinnou výrobu a pěstitelství v regionu Jeseníky. O totéž se snaží i ostatní držitelé prestižního certifikátu JESENÍKY originální produkt®. Proto se nechal certifikovat Luděk Jedlička, provozovatel Chaloupky U Potoka ve Světlé Hoře, Staré Vodě.

„Díky známce jsme se napojili na další podnikatele na Jesenicku a v chalupě prodáváme produkty lokálních farmářů a producentů: med, džemy či likéry. Nově jsme založili i eshop www.jesenickafarma.cz a jesenické zboží se tak dostane do celé České republiky i do celé Evropy," uvedl Luděk Jedlička, který značku vnímá jako podporu dobrého nápadu v regionu, potvrzení kvality nabízených služeb a věrohodnosti pro zákazníky.

.

Věra Zhřívalová z bruntálské firma Northman Outdoor při výrobě ponožek, do nichž soukají nohy sportovci, ale i čeští vojáci. foto: Deník/Karel Janeček

Pokračují ve lnářské tradici

Města Bruntál a Krnov jsou někdejšími baštami lnářského a pletařského průmyslu. Na tuto tradici navázala v polovině roku 2008 bruntálská společnost Northman Outdoor. Její jednatel Jan Jendřejek připomněl bohatou historii lnářství a pletařství v bruntálském regionu.

„V polovině 19. století patřilo město Bruntál k nejdůležitějším střediskům lnářského průmyslu v českém Slezsku," řekl Jan Jendřejek.

Největší textilkou tehdy byla Gustav Marburg & Söhne, která v roce 1913 dávala práci 1400 lidem. Na tradici po druhé světové válce navázal Moravolen, jehož zaměstnanci po roce 1989 našli uplatnění ve firmě Batex, jež je předchůdkyní dnešní firmy Northman Outdoor.

„Firmu získala krnovská textilní společnost Elastex, sídlící v jedné z nejstarších krnovských textilek na zpracování vlny a výroby vlněných látek," pokračoval jednatel Jendřejek. Krnovská fabrika nesla dříve název Josef Alscher und Söhne, na kterou po válce navázala Karnola.

„My v Bruntále jsme se začali soustředit na výrobu sportovních ponožek z kvalitních přízí a s funkčními zónami na jednotlivých kusech," uvedl Jendřejek. Od začátku firma investovala do supermoderních technologií a strojů osmnáct milionů korun. Dnes je druhou nejúspěšnější firmou tohoto druhu na českém trhu.

Snahou bruntálské firmy bylo, aby textilní a lnářský průmysl z bruntálského okresu nezmizel. „Cítíme se nástupnickou organizací po Moravolenu, který měl vlastní divizi výroby ponožek. Využíval pro výrobu zbytkové příze, kterou splétali do ponožkového zboží. Myslíme taktéž na krnovskou Karnolu," vysvětlil Jan Jendřejek. Proč si firma pořídila certifikát JESENÍKY originální produkt®?

.

Jan Jendřejek provádí po firmě, přeplněné nejmodernějšími technologiemi výroby ponožek nejvyšší kvality pro sportovce, nádražáky i vojáky. foto: Deník/Karel Janeček

Šlo zejména o zviditelnění dobrého jména tohoto lokálního výrobce textilního zboží. Ukázat i ostatním, že není nemožné navázat na staré dobré tradice. Nenechat vymřít tradici, šikovnost místních lidí. „Využili jsme potenciálu dvou místních surovin, vlny a lnu, pro naše ponožky. Je to takový ten návrat do historie zpracování těchto surovin do textilního výrobku," ujistil při prohlídce výrobních prostor Jan Jendřejek.

Co je Místní akční skupina a metoda Leader Místní akční skupiny (MAS) mají za úkol posilovat vnitřní rozvojový potenciál regionu, upevnit ekonomické prostředí, přispět k tvorbě nových pracovních míst i k celkovému zlepšení organizačních schopností příslušné komunity.

Základním prvkem metody Leader je spolupráce v širším slova smyslu, zejména podpora obnovy místních komunit, posilování místní demokracie a rozhodování o dění 
v regionu na nejnižší možné úrovni. Síla a význam MAS spočívá v propojení veřejného a soukromého sektoru a ve spolupráci různorodých partnerů.

Paličkovaná krajka: obnova tradic

Galerii Drak založily s požehnáním obce Liptaň v roce 2002 matka Hana Dubaj, dcera Karla Klimošková a babička Eva Kožušníková. Hana Dubaj vlastní certifikát JESENÍKY originální produkt® jen krátkou dobu, ale už jí začínají přicházet nabídky třeba na jarní Novoměstský krajáč v Praze nebo Olomoucký kraj chce podpořit myšlenku vytvoření centra kvalitních regionálních výrobků v Olomouci v obchodním centru v Galerii Šantovka.

„Já sama se snažím spolupracovat s obecními a městskými úřady na Osoblažsku a Krnovsku propagací paličkovaných kaplí a kostelíků," řekla Hana Dubaj.

Věří, že získáním certifikátu posune paličkovanou krajku z Osoblažska o stupínek výše. Paličkování se věnuje osm let a také učila paličkovat ženy v okolních obcích, které se tomuto starému řemeslu doposud věnují. Společně obnovily přes sto let starou tradici paličkované krajky, kdy se toto řemeslo vyučovalo ve škole paličkování v Osoblaze.

Co přináší certifikace ubytovateli

Proč se nechal certifikovat a co mu to přináší, o tom promluvil Jaroslav Skřivánek, poskytovatel ubytovacích služeb v Ludvíkově. Na certifikaci jej upozornila Iva Metelková, manažerka Místní akční skupiny Hrubý Jeseník. Po deseti letech provozování ubytování s pozitivními zpětnými vazbami hostů to byla zajímavá výzva. Na první pohled jej podmínky certifikace odradily. Trvalo rok, než se rozhodl, že do toho půjde.

„Nebylo to snadné. Musel jsem aktualizovat revize, pojištění a další. Nebyla to taky nejlevnější záležitost, na certifikát není právní nárok, takže jsem se dlouho pečlivě připravoval, abych měl jistotu, že certifikát získám," řekl Jaroslav Skřivánek.

Ale dopadlo to dobře, komise nezaváhala. V loňském roce se mu podařilo certifikát úspěšně obnovit. „Vybudovat ubytování v bývalé škole není v dnešní době nic originálního, ale ta budova si to prostě zaslouží," uvedl.

.

Ubytování U Skřivánků v Ludvíkově. Provozovatel je hrdý na značku JESENÍKY originální produkt®, a tuší, že deset procent hostů jezdí právě díky ní. foto: archiv ubytovatele

Koupil sice vybydlený objekt, ale při rekonstrukci se snažil zachránit všechno, co se zachovat a zrekonstruovat dalo. Zůstaly zachované vnitřní dispozice, klenby, podlahy, dveře. Dnes děkuje osudu a okolnostem, že mu při rekonstrukci nebylo dopřáno rozdělit bývalé třídy na malé pokojíky a že nakonec zůstalo jen u půlení tříd, takže vznikly čtyři veliké pokoje, vlastně 1+kk. To nejsou prostory jen na přespání, ale dalo by se v nich i pohodlně bydlet.

Důvodem byla také snaha odlišit naše ubytování od těch ostatních na přeplněném trhu nabídek ubytování. Jestli se certifikát projevil na návštěvnosti, se pokoušel zjišťovat rok po certifikaci.

„Odhadl bych to, že asi deset procent hostů se pro naše ubytování rozhodlo právě ze zvědavosti kvůli certifikátu. Pro mě je ale důležitější, že hosté odjíždějí spokojení. Vždycky mě potěšilo, když si toho všimli hosté, kteří se opakovaně vrátili a pochválili značku," sdělil Skřivánek.

Nezáleží na certifikátu, záleží na tom, aby skutečnost odpovídala nabídce. V tom jej utvrdila nedávná osobní nemilá zkušenost. Blízko Veselého kopce si v nabídce ubytování našel spolu s rodinou a kamarády nádhernou dřevěnici a vyrazili na víkendový pobyt. Realita jenom velmi vzdáleně odpovídala internetové prezentaci. A ve skutečnosti zaplatil jednou tolik, než si předem z prezentace spočítal.

Co mu certifikát přináší? Asi výhodu na trhu, nějak se odlišuje. Asi i ekonomickou výhodu, protože přiláká lidi, kteří by se jinak, nebýt značky originality, ubytovali jinde.

„Asi je to otřepaná fráze, ale na certifikát jsem hrdý, přináší mi vedle spokojených hostů pocit vnitřního uspokojení," dodal Skřivánek. Někteří lidé myslí, že to není žádná práce provozovat ubytování. Nikdo si ale neuvědomuje, že je to práce od pondělí do neděle, 365 dnů v roce, svátky nesvátky.

Není to práce s pevnou pracovní dobou od 6 do 14 hodin. Když jsou hosté, tak je k dispozici 24 hodin denně. Udržet si certifikát znamená udržet stálý standard. Nikdy nekončící údržba, drobné opravy, budování nového. Takže certifikát bere samozřejmě i jako ocenění své práce.

I klobásky ze Dvorců mají certifikát kvality

Jak si pochvaluje řeznická rodina Vysloužilů ze Dvorců značku JESENÍKY originální produkt®, jejímž je hrdým držitelem?

Dvorecké uzeniny, Řeznictví U Vysloužilů provozované Radimem Vysloužilem a Annou Vysloužilovou Dubovskou, jsou vynikající kvality, ale i chuti. Proč si nechala voňavé výrobky rodina opatřit certifikátem JESENÍKY originální produkt®? Dnes jsou totiž všichni malovýrobci neustále vystaveni tlaku super akcí obchodních řetězců. „Snažíme se naši výrobu dělat pečlivě a tradičně," řekla Anna Vysloužilová Dubovská.

Na stánkové prodejní akci v Čabové u Moravského Berouna se rodina seznámila s Pavlem Kolářem z Místní akční skupiny Nízký Jeseník, a řeč přišla i na zmíněný certifikát. Posléze, když se podrobněji o toto označení začali Vysloužilovi zajímat, zjistili, že naplňuje přesně jejich představu, kudy chtějí dále v oboru jít.

Během spolupráce i s jinými MAS, třeba s Horním Pomoravím a Opavskem, nabyli přesvědčení, že se konečně někdo také snaží místní tradice zachovat a podpořit. A potom již bylo rozhodnuto, že o certifikaci zažádají.

O označení nevěděli

Po obdržení označení informovali odběratele, kteří ale kromě dvou případů, neměli o tomto označení téměř žádné informace. Na druhé straně výrazně a stále přibývá zákazníků, kteří se v prodejně začali objevovat s tím, že si je našli mezi regionálními výrobci, nebo je někde na akci zaujala ochutnávka jejich výrobků.

„Za velký úspěch považujeme prezentaci našich výrobků pod záštitou Olomouckého kraje na akci Olomoucký půlmaraton 2014. Po této akci jsme zaregistrovali zvýšený zájem především turistů a zákazníků ze vzdálenějších končin celé republiky," připomněla Anna Vysloužilová Dubovská. S tím, že doufá v další spolupráci v Olomouckém kraji. Už je oslovili s nabídkou na prodej podnikatel v plánovaném obchodě s regionálními potravinami v Olomouci.

Do ciziny

Krátce po certifikaci se rodina setkala s manželi Ptáčkovými a zástupcem Euroregionu Praděd panem Michalem Blaškem na akci určenou pro regionální certifikované výrobce a hoteliéry. Ti jí pomohli rozšířit cestu regionálních výrobků do okolí Vrbna pod Pradědem, Karlovy Studánky a okolí. Loni během letní sezony otevřeli obchod s regionálními výrobky v Karlově Studánce, což jim pomohlo oslovit turisty z různých končin naší země i ciziny.

„Momentálně se na trhu formuje nová skupina zákazníků, orientovaná na národní tradice a především kvalitu. Přesně tito zákazníci vyhledávají malé tradiční výrobce a reagují na nabídku regionálních výrobků. V našem oboru již podnikáme několik let a je vidět, že většina zákazníků přijala velmi dobře naši certifikaci. Cílem je připomenout, že i tuzemská tradiční malovýroba potravin má své místo v jejich kuchyních a chutných pokrmech všeho druhu," dodala Anna Vysloužilová Dubovská.

Certifikované produkty:
Dvorecké uzeniny – Řeznictví U Vysloužilů, Radim Vysloužil, Dvorce
Ponožkové výrobky – Northman 
Outdoor s. r. o., Tomáš Brázdil, Bruntál
Produkty z kozího mléka – Sýrárna U Veselé kozy, Ivan Němeček, Horní Benešov

Živá voda Schaumannovka, Schaumannův dvůr s. r. o., Kamil Schaumann, Karlovice
Repliky historického skla (středověkých pohárů), Sklářská huť Tomi – Roman Míček, Vrbno pod Pradědem
Bílčický zdobený koláč, Zdeněk Keclík, Bílčice

Dvorecká vlna – vlnařské výrobky 
z Dvorců, Občanské sdružení – Spolek paní a dívek, Dvorce
Med a výrobky z včelího vosku 
z oblasti Nízkého Jeseníku, Martina Čaputová, Majůvka – Dvorce
Výrobky ze včelích produktů, Vladislav Utíkal, Bruntál

Jesenické druhové biomedy, Včelařská farma Kolomý, Jan Kolomý, Staré Město
Umělecké ručně kované výrobky, Richard Červinka – Kovářství a zámečnictví, Valšov
Vitrážové šperky, mozaikové obrazy, vitrážové výplně – Iveta Strnadová, Vrbno pod Pradědem

Certifikované služby:

Horská vila Heda, Pradědský lesní závod a. s., Vrbno pod Pradědem – Vidly
Ubytování U Skřivánků, Jaroslav Skřivánek, Ludvíkov
Chaloupka U Potoka, Luděk Jedlička, Světlá Hora – Stará Voda

Certifikované zážitky:

Škola jachtingu – výukové plavby, Tomáš Svoboda – Yachtsport Loděnice v Roudně. zdroj: MAS Hrubý Jeseník