Město Krnov získalo na rozšíření průmyslové zóny Červený Dvůr od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR dotaci kolem 50 milionů korun. V Červeném Dvoře ministerstvo zaplatilo až 75 procent nákladů na nové komunikace, kanalizaci, vodovod, vysoké napětí, plynovod, osvětlení i chodníky.

NIC NENÍ ZADARMO. ANI DOTACE

Ministerstvo průmyslu bylo velkorysé, ale nic není zadarmo.

Při spolufinancování chce mít ministerstvo kontrolu nad tím, kdo bude novou průmyslovou zónu využívat. Představa ryb, zeleniny a bylinek v průmyslové zóně se ministerstvu nelíbí. Firma Taneco pro svůj podnikatelský záměr nutně potřebuje vydatné zásoby kvalitní vody, takže sotva najde jinou lokalitu, kde budou přírodní podmínky tak příznivé jako v Krnově.

MÁTE NA TO DOST PENĚZ?

Předseda představenstva Taneca Miroslav Škrabal krnovským zastupitelům navrhl, že pokud bude ministerstvo průmyslu trvat na vrácení dotace, jeho společnost ztráty městu vynahradí tím, že nakoupí zasíťované pozemky v Červeném Dvoře za nedotovanou, a tudíž podstatně vyšší cenu.

Krnovským zastupitelem za ANO je také Svatopluk Ručka, který se v minulosti jako ředitel varhanářské firmy Rieger Kloss často pohyboval v podnikatelském prostředí, a má tedy zkušenosti s poměrně vysokými investicemi a obchody.

„V rejstříku jste zapsaný jako jediný akcionář. Váš základní kapitál je 2,5 milionu korun. Vy se pouštíte do investice za téměř dvě miliardy a s tím, že když se nepodaří obhájit dotaci, jste schopni sami splatit náklady na budování infrastruktury průmyslové zóny?" položil Ručka Miroslavu Škrabalovi dotaz ohledně financování vizionářských projektů Taneca.

TANECO ODKRYLO SVÉ KARTY

Zastupitel Svatopluk Ručka z veřejně dostupných listin zjistil, že akciová společnost Taneco byla založena v roce 2014.

„Nikde jsem ale nenašel váš roční obrat, počet zaměstnanců, vaše zisky. Ve veřejných listinách nic takového není," upřesnil Ručka svůj dotaz na Miroslava Škrabala, který v Tanecu zastává funkci předsedy představenstva.

Miroslav Škrabal konstatoval, že jde o zcela legitimní dotaz a potvrdil, že Taneco bylo založeno před třemi lety s jediným cílem: připravit podmínky pro vizionářský akvapodnik, jaký v Evropě nemá obdobu. „Když jsme sháněli první financování, jednali jsme s Českou spořitelnou, s obchodním ředitelem Hellerem. Ten při založení společnosti stanovil podmínky, aby naše pravidla byla nastavena podle tehdejších dotačních programů EU.

To znamená počítat s modelem 50 procent dotace, 40 procent úvěr a 10 procent vlastní kapitál. S tímto úmyslem byl projekt nachystán pro realizaci," popsal Škrabal základní parametry financování akvaponické farmy, která má být první svého druhu nejen v České republice, ale i v Evropě.

MÁME STRATEGICKÉ INVESTORY

„Takže společnost Taneco nepodniká, jen připravuje projekt, na který už máme zajištěné financování i strategického investora. Pro budoucí složení majetku se uvažuje model 50 procent finanční investor a 50 procent lidé, kteří připravili projekt. Rozhodování bude konsenzuální," uvedl Šrabal s tím, že chápe, proč zastupitelé Krnova pro své rozhodování požadují také informaci, kde Taneco vezme miliardu na rybí farmu propojenou se skleníkovým pěstováním bylin a zeleniny.

„V současnosti je financování projektu zajištěno asi z devadesáti procent ve dvou bankách a se dvěma strategickými investory," doplnil Škrabal.

ZMĚNÍ MINISTERSTVO NÁZOR?

U dotovaných zón, kde investor musí získat souhlas ministerstva průmyslu a obchodu, je postup následující. Nejdřív investor předá materiály o svém podnikatelském záměru agentuře CzechInvest. Ta postoupí žádost k projednání meziresortní komisi.

Na základě doporučení této komise ministerstvo průmyslu udělí, či neudělí městu souhlas s prodejem dotovaných pozemků. „Absolvovali jsme toto řízení přes CzechInvest. Nevíme, proč jsme nedostali doporučující stanovisko, a nejspíš se to ani nikdy nedozvíme, protože jednání meziresortní komise není veřejné a nedělá se z něj zápis.

Proti rozhodnutí jsme už podali rozklad a teď pracujeme na materiálech, které dokážou, že to, co chceme dělat na průmyslové zóně Červený Dvůr, je v rámci dozorování dotačního programu naprosto v pořádku," popsal Miroslav Škrabal, jak funguje byrokratický systém, se kterým Taneco bojuje.

„Nevím, kdy se může nad tím meziresortní komise znovu sejít a jak dlouho to řízení probíhá, ale rozhodně pro zastupitele jde o zásadní dokument, aby se mohli kvalifikovaně rozhodnout. I kdyby Taneco chtělo koupit pozemky s tím, že zaplatí všechny investice do infrastruktury, stále bude prodej průmyslové zóny podléhat schválení meziresortní komise," varovala kolegy zastupitelka Judita Žáčková (zvolena za ANO) před přílišným optimismem.