VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hygienici kontrolovali bagety a housky

Moravskoslezský kraj - Lidé, kteří si kupují bagety, obložené croissanty či obložené housky a podobné studené pokrmy v bistrech na čerpacích stanicích, by si měli bedlivě všímat data doby použitelnosti i toho, jestli tyto výrobky nejsou nevhodně skladovány.

24.6.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ŠÍP/Šimková Veronika

To jsou totiž nejčastější chyby, které odhalili hygienici při velké cílené kontrolní akci zaměřené na občerstvení a bistra při čerpacích stanicích. Kontrola byla načasována před stávající letní turistickou sezónou.

„Šetření bylo provedeno celkem v šestadvaceti provozovnách na území celého kraje,“ informovala ředitelka ostravské krajské hygieny Helena Šebáková. K laboratornímu vyšetření putovalo čtrnáct vzorků, ani jeden z nich neodhalil žádné závady.

To však bohužel neplatí o způsobu prodeje. „V sedmi provozovnách jsme zjistili prodej studených potravin s prošlým datem použitelnosti. Ve třech případech nebylo možné zjistit původ skladovaných potravin. Ve dvou případech provozovny nedodržely skladovací podmínky potravin, přičemž jeden provozovatel nedodržel vhodnou teplotu a druhý měl uzeniny uloženy v mrazícím boxu,“ vyjmenovala hygienička.

Dva prodejci pak neudržovali dostatečnou čistotu provozovny. Měli zaprášené regály na potraviny a špinavé lednice.

Za zjištěné závady hygienici čtyřem provozovatelům uložili blokovou pokutu a dalším čtyřem pokutu v příkazním řízení. „Kontrola ukázala, že studené občerstvení na čerpacích stanicích je z mikrobiologického hlediska vyhovující. Mnohdy je však nabízen sortiment s prošlou dobou použitelnosti nebo špatně skladovaný. Každý spotřebitel by si tedy při nákupu občerstvení v těchto zařízeních měl zkontrolovat spotřební lhůtu a to, jakým způsobem byly v prodejně potraviny a pokrmy uloženy,“ upozornila Helena Šebáková.

Během června se hygienici chtějí zaměřit zejména na prodej zmrzliny . Kontrolovat budou nejen způsob prodeje, ale budou také odebírat vzorky zmrzliny k laboratornímu vyšetření. Na kvalitu zmrzliny budou hygienici upínat pozornost po celé léto a kontroly budou probíhat až do konce září.

Autor: Jana Rumianová

24.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – pondělí 11. prosince 2017

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Ilustrační foto
11

Česko zasáhne extrémně silný vítr. Meteorologové doporučují zajistit okna

Tento týden představíme prvňáčky ze ZŠ Školní, Bruntál

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

David Galvas opět hraje, posílil Krnov

Dlouho bez hokeje nevydržel. Zkušený obránce David Galvas opět nazul brusle a v sobotu odehrál první zápas za svůj nový klub.

Inovační centrum zřídí na krnovské poliklinice

V budově krnovské polikliniky bude po Novém roce otevřena kancelář Moravskoslezského inovačního centra MSIC. Její pracovník v ní bude k dispozici místním podnikatelům.

Na úterý se chystá jednání bruntálského zastupitelstva

Na svém posledním letošním zasedání se sejdou bruntálští zastupitelé. Zastupitelstvo města Bruntálu se uskuteční v úterý 12. prosince od 13 hodin v zasedací místnosti městského úřadu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT