Seriál Deníku:
Hospody s historií

„Jaké štěstí, že v městské kavárně v přízemí spořitelny z roku 1906 kávu stále ještě dostanete," vyjádřil Vávra spokojenost v roce 1999 ve dílu věnovaném šumnému Krnovu.

Kavárna ale zažila i své špatné časy. Když poslední provozovatel skončil v dluzích, zůstala kavárna po tři roky zavřená a město marně hledalo odvážného investora a provozovatele. Několik vážných zájemců vycouvalo, protože je odradila nutnost vysokých investic s nejistou návratností.

„Prostor kavárny je specifický svou velikostí, charakterem, tvarem i stavebním uspořádáním. Dalším specifikem je společenský a do jisté míry prestižní význam secesního prostoru kavárny, který patří k nejvýraznějším v Krnově. Výjimečné je také umístění v budově radnice," uvedl v této souvislosti místostarosta Krnova Michal Brunclík.

Hrozilo, že zde bude místo kavárny či restaurace tuctová prodejna nebo infocentrum. Město se rozhodlo k pobídkám a v roce 2014 se mu podařilo nájemce najít. Podnik se znovu otevřel pod názvem Radniční restaurace a stal se opět místem, na které mohou být Krnované pyšní.

Provozovatelem Radniční restaurace je společnost Rest-wood, součástí týmu je gastroexpert Miroslav Horák.

„Sám nejsi nic. Síla je v nás všech, v lidech, které mám kolem sebe a které mám to štěstí učit a učit se také od nich. Je to parta pracovitých mladých lidí z Krnova a okolí, za neúnavnost, příkladně pracovní nasazení a optimistický smích děkuji také naší jednatelce Jitce Holanové," vyzdvihuje své spolupracovníky Miroslav Horák, kterého televizní diváci ho znají jako propagátora tradiční moravské a slezské kuchyně v pořadu Jak šmakuje Moravskoslezko, což je i název jeho kuchařky.

O jeho práci vypovídají desítky fotografií, na kterých je s kuchařskými celebritami jako je Tomáš Smoček, Roman Vaněk nebo Zdenek Pohlreich, ale také s mnoha osobnostmi ze světa kultury, sportu i politiky, které se řadí mezi jeho přátele a obdivovatele kuchařského umění. Na snímcích po boku Miroslava Horáka najdeme například cestovatele Hanzelku a Zikmunda, Michala Prokopa, Karla Loprajse, Milana Lasicu, Láďu Kerndla, slovenského prezidenta Ivan Gašparoviče, českého prezidenta Miloše Zemana i další osobnosti.

V restauraci si můžete v čase oběda od 11 do 15 hodin vybrat z pestré nabídky denního menu, a to v cenách od 79 korun do 149 korun. Tuto částku zaplatíte například za Medailonky z vepřové panenky alla Krnov se smetanovým sosem s brusinkami a miskou pečáků.

Gabriela Mathiasová

K TÉMATU

Radniční restaurantHlavní náměstí, Krnov
https://www.facebook.com/radnicnirestaurace.cz/about/

Radniční restaurant je výjimečný svým umístěním v budově krnovské radnice a secesním interiérem. Provozovatelem je společnost Rest-wood, jejímž ředitelem je gastroexpert, autor kuchařských knih, propagátor tradiční kuchyně a zakladatel projektu Jak šmakuje Moravskoslezsko Miroslav Horák. V Radničním restaurantu slibuje hostům zážitek, dobré jídlo a příjemný personál.

Otevírací doba:
Pondělí – čtvrtek: 9:00 až 22:00
Pátek: 9:00 až 23:00
Sobota: 10:00 až 23:00
Neděle: 10:00 až 21:00

Specialita:
Medailonky z vepřové panenky alla Krnov se smetanovým sosem s brusinkami a miskou pečáků: 149 korun
Plzeňská dvanáctka stojí: 37 korun