VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku v Ostravě? Skoro nemožné

Hledám číšníka či servírku. Cedulku s tímto nápisem můžete objevit na oknech několika ostravských restaurací. 

13.2.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Už to tam mám vylepené tři měsíce. Neozval se ani jeden zájemce,“ říká Oldřich Jandač, provozovatel Restaurantu 2 Promile v centru Ostravy. Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

„Nedostatek tohoto personálu souvisí podle mého mínění s tím, že mladým lidem se do tohoto oboru moc nechce. Kdysi je vychovávaly učňovské školy. Dnes ale na učiliště nebo střední školy se zaměřením na gastronomii či cestovní ruch nastupují především studenti, kterým se nepodařilo dostat na prestižnější střední školy či gymnázia. Každý druhý chce být manažer, sedět u počítače a dostat k dispozici služební auto. Dělat rukama, to se až na výjimky mladým moc nechce,“ vysvětlil provozovatel restaurace v centru města, který si nepřál uvést své jméno ani název podniku.

S jeho slovy souhlasí i Oldřich Jandač.

„Mladí chtějí dělat v oborech IT, že by měli pracovat rukama, to pro ně lákadlo až na výjimky rozhodně není. A když už se někdo v tom našem oboru vyučí a je šikovný a chce jej dělat, rozhodne se vyzkoušet štěstí a otevře si vlastní restauraci. Takže další důvod, proč je v Ostravě a okolí nedostatek číšníků a servírek, je i to, že těch restaurací je tu opravdu moc,“ pokračuje Oldřich Jandač.

Šéf UNIHOSTU ((Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR) Zdeněk Blinka míní, že dobrý kuchař a kvalitní, ochotný a šikovný číšník či servírka z velké části rozhodují o úspěchu restaurace.

„Ta náplň práce číšníka či servírky přitom není vůbec lehká. Obnáší to často práci o sobotách, nedělích, svátcích, dlouhé směny. A za to obdrží výplatu na hranici minimální mzdy, někdy mírně vyšší. Další peníze může dostat jako prémie, třeba za výši obratu či podle jiného kritéria, které určí majitel zařízení,“ poznamenal šéf UNIHOSTU.

Proto také řada číšníků a servírek mění profese, případně se vydají za obživou do hlavního města, nebo ještě častěji do zahraničí.

Dá se srovnat práce číšníka za minulého režimu, a dnes? Šéf UNIHOSTU jednoznačně odpovídá, že to je nemožné.

„Dříve bylo restaurací méně a byly typizované. Rozdělení veškerých hostinských podniků do čtyř cenových skupin. V závislosti na cenové skupině byly striktně normovány ceny, gramáž jídel i způsob jejich přípravy. Kdysi si zašli havíři v Ostravě po práci na pivo, případně něco ostřejšího. A většinou ani moc neřešili, jak hospoda vypadá. Dnes se klade na to, jak vypadá interiér hospod, velký důraz. A nároky samozřejmě rostou i na personál. Za minulého režimu měli číšníci i servírky mzdy přiměřené tehdejším platům. Dnes se musí daleko více snažit a plnit přání hosta, a opravdu s ním musí jednat v rukavičkách. Kdo to nedokáže, tak neobstojí,“ doplnil Oldřich Blinka.

TRINGELTY?

Spropitné se podle oslovených provozovatelů restaurací v poslední době výrazně nenavyšuje. Pokud si někdo objedná nápoj a má platit 45 korun, tak zaokrouhlí na 50.

„Když má ale někdo útratu za 450, tak na pětistovku nezaokrouhlí skoro nikdo. To už by ta útrata musela být někde nad 480 korunami,“ přidává příklady šéf UNIHOSTU.

Podle hospodských bývají lidé na spropitné štědřejší koncem roku při různých předvánočních večírcích, naopak počátek nového roku bývá období, kdy se na spropitném naopak moc nepředají.

Chatu Jiřího na Šeráku zavřeli. Chyběl personál, vysvětluje šéfkaChata Jiřího na hoře Šeráku v Jeseníkách je zavřená. „Chybí nám personál. Provozujeme lyžařský areál, další čtyři restaurace a zaměstnáváme asi padesát lidí. Situaci jsme se snažili řešit a vybrali jsme si čtyři uchazeče z řad nezaměstnaných vedených na Úřadu práce v Jeseníku. Podepsali jsme s nimi dohodu na dobu určitou do konce března. Tři z nich po několika dnech odešli na nemocenskou. Jedna paní ta je šikovná a pracovitá zůstala. To ale zdaleka nestačí na to, abychom zajistili chod chaty, která je velmi náročná na provoz,“ vysvětlila Karla Kubíčková, šéfka areálu Bonera na Ramzovském sedle, a dodala: „Podle mě je to důsledek sociální politiky tohoto státu. Někteří lidé raději zůstanou doma na dávkách, než by šli pracovat. Někdo třeba tvrdí, že nechce na Ramzovské sedlo z Jeseníku dojíždět. Přitom to je dvanáct kilometrů.“

V případě chaty na Šeráku potřebovali provozovatelé spíše pomocné síly do kuchyně. „Zaměstnance hledáme obtížně ale i na jiná místa. Určitě to není práce jednoduchá. Dělá se o sobotách, nedělích i o svátcích. Vím to sama dobře, protože jsem na nohou od rána do večera. Zaskakuji tam, kde je to potřeba. Právě tyto měsíce jsou pro nás ale hodně důležité, máme hodně hostů, kteří si jezdí zalyžovat a na jarní prázdniny,“ doplnila Karla Kubíčková.

Kdy by mohla být chata Jiřího na Šeráku opět otevřena, si odhadnout netroufá. „Je to chata, která je náročná na provoz. Teď opravdu nemáme čas tuto situaci řešit. Musíme makat naplno, abychom zajistili chod dalších našich provozů,“ odpověděla šéfka areálu Bonera.

Autor: Břetislav Lapisz

13.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 24 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař - ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Bruntál, Hotel Montenegro, Hlásit se na tel. č. 603 922 865, Z : 31.10.2018. Pracoviště: Hotel montenegro, Krnovská, č.p. 1020, 792 01 Bruntál 1. Informace: Šmigurová, +420 603 922 865. Výroba - Výroba Strojírenští technici technologové, 23 000 Kč Strojírenští technici technologové, normovači Výrobní technolog. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Zahradní 2004/46, Bruntál, Náplní Vaší práce bude stanovení technologických postupů výroby kabelových svazků a drobných montáží, tvorba výrobní dokumentace, spolupráce při nabídkovém řízení, spolupráce při organizaci výroby, seřizování výrobních linek a strojů, jejich oprava a údržba, zajištění chodu přidělené části výroby. Budete pracovat v moderním čistém prostředí, dostanete možnost naučit se něco nového., Požadujeme: vzdělání technického směru - střední průmyslová škola nebo elektrotechnická, samostatnost a zodpovědnost, znalost Anglického jazyka výhodou. Zkušenosti z automotive výhodou., Zaměstnanecké výhody: příspěvek na stravování, zvýhodněné produkty mobiliních operátorů a bank, moderní čisté prostředí, systém vzdělávání., Hlásit se na e - mail m.valenta@hronovsky.cz nebo osobně na výše uvedené adrese., Z : 24.10.2018. Pracoviště: Hronovský s.r.o. - pracoviště bruntál, parcela č. 4573, Zahradní, č.p. 2004, 792 01 Bruntál 1. Informace: Martin Valenta, . Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Mzdový účetní 20 000 Kč Mzdoví účetní Samostatná účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Krnov, Čsl. armády 36, Náplň práce:, " kompletní mzdová agenda, " kontrola pracovně-právních dokumentů, " zpracování mezd, " zajišťování přihlašování a odhlašování zaměstnanců ke zdravotnímu pojištění, " zpracování veškerých účetních dokumentů, " roční zúčtování daně, " kompletní zpracování roční účetní závěrky, " fakturace, zpracování DPH, " související administrativa, , Požadujeme:, " praxi min. 3 roky, " min. SŠ vzdělání nejlépe ekonomického směru, " zkušenost s účetním programem PREMIER výhodou, " pečlivost, zodpovědnost, odolnost vůči stresu, komunikativnost, " ochota se učit novým věcem, " znalost pracovně-právní legislativy, " schopnost pracovat samostatně, " dobrá orientace v daňových zákonech , Nabízíme:, " práce v příjemném kolektivu, " 4 týdnů dovolené, " pracovní poměr na dobu neurčitou, " možný nástup ihned nebo dle dohody, " práce v Krnov, , Hlásit se na e-mail: afstav@email.cz, volejte na tel.č. 554 613 180, 724 783 210 / Po - Pá vždy od 8.00 do 16.00 hodin /., Z : 7.11.2018. Pracoviště: Af stav krnov s.r.o., Čsl. armády, č.p. 835, 794 01 Krnov 1. Informace: Kateřina Šobrová, +420 724 783 210,554 613 180. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 13 500 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Dělník - dělnice. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: místo výkonu práce : Horní Město 189, náplň práce je obsluha vstřikolisů, hlásit se na e - mail : katerina.pohlova@abtitan.cz nebo osobně na výše uvedené adrese / pondělí od 8.00 do 13.00 hodin /., Z : 30.10.2018. Pracoviště: Averium plastics s.r.o. - pracoviště horní město, 793 44 Horní Město. Informace: Kateřina Pohlová, +420 734 200 606.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fanoušci Baníku Ostrava a Slezského FC Opava při derby. Ilustrační foto.
120

Napětí mezi chuligány Baníku a Opavy: Proč se tak nenávidí?

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
71

Máme obavy, řekli odboráři z hutě britskému velvyslanci

Češi jsou národem chatařů. Chalupu vlastní pětina lidí

Malebná roubenka s kůlovým plotem a košatými muškáty v oknech. Ideálně na kraji lesa plného hub či u rybníka. To je stále sen drtivé většiny současných Čechů. Dokládají to i poslední data společnosti RE/MAX Europe: chatu nebo chalupu k odpočinku podle nich vlastní dokonce pětina Čechů. To je pátý nejvyšší počet v Evropě. 

Drogoví kurýři neuspěli. Soud potvrdil tvrdé tresty

Bez jednoho roku padesát let stráví dohromady za mřížemi čtyři muži z Ostravy a Slovenska, kteří byli součástí velkého mezinárodního drogového gangu.

OBRAZEM: Svatomartinské Holčovice: husa, víno a oplatky

Farníci z Holčovic na svatého Martina po nedělní mši zašli společně na pečenou husu do albrechtické Rezidence. Samozřejmě také otevřeli první láhve mladého vína a připili si se svým knězem Pavlem Zachrlou.

Vznik Československa a Krnov II.

Když vznikl samostatný československý stát, takřka přes noc se tehdejší obyvatelé Krnova ocitli na novém území. Jeho hranice se vytvářely od října 1918 až do července 1920.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT