VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští: Sehnat číšníka či servírku v Ostravě? Skoro nemožné

Hledám číšníka či servírku. Cedulku s tímto nápisem můžete objevit na oknech několika ostravských restaurací. 

13.2.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Už to tam mám vylepené tři měsíce. Neozval se ani jeden zájemce,“ říká Oldřich Jandač, provozovatel Restaurantu 2 Promile v centru Ostravy. Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

Číšníka nebo servírku hledají i v některých dalších ostravských restauracích.

„Nedostatek tohoto personálu souvisí podle mého mínění s tím, že mladým lidem se do tohoto oboru moc nechce. Kdysi je vychovávaly učňovské školy. Dnes ale na učiliště nebo střední školy se zaměřením na gastronomii či cestovní ruch nastupují především studenti, kterým se nepodařilo dostat na prestižnější střední školy či gymnázia. Každý druhý chce být manažer, sedět u počítače a dostat k dispozici služební auto. Dělat rukama, to se až na výjimky mladým moc nechce,“ vysvětlil provozovatel restaurace v centru města, který si nepřál uvést své jméno ani název podniku.

S jeho slovy souhlasí i Oldřich Jandač.

„Mladí chtějí dělat v oborech IT, že by měli pracovat rukama, to pro ně lákadlo až na výjimky rozhodně není. A když už se někdo v tom našem oboru vyučí a je šikovný a chce jej dělat, rozhodne se vyzkoušet štěstí a otevře si vlastní restauraci. Takže další důvod, proč je v Ostravě a okolí nedostatek číšníků a servírek, je i to, že těch restaurací je tu opravdu moc,“ pokračuje Oldřich Jandač.

Šéf UNIHOSTU ((Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR) Zdeněk Blinka míní, že dobrý kuchař a kvalitní, ochotný a šikovný číšník či servírka z velké části rozhodují o úspěchu restaurace.

„Ta náplň práce číšníka či servírky přitom není vůbec lehká. Obnáší to často práci o sobotách, nedělích, svátcích, dlouhé směny. A za to obdrží výplatu na hranici minimální mzdy, někdy mírně vyšší. Další peníze může dostat jako prémie, třeba za výši obratu či podle jiného kritéria, které určí majitel zařízení,“ poznamenal šéf UNIHOSTU.

Proto také řada číšníků a servírek mění profese, případně se vydají za obživou do hlavního města, nebo ještě častěji do zahraničí.

Dá se srovnat práce číšníka za minulého režimu, a dnes? Šéf UNIHOSTU jednoznačně odpovídá, že to je nemožné.

„Dříve bylo restaurací méně a byly typizované. Rozdělení veškerých hostinských podniků do čtyř cenových skupin. V závislosti na cenové skupině byly striktně normovány ceny, gramáž jídel i způsob jejich přípravy. Kdysi si zašli havíři v Ostravě po práci na pivo, případně něco ostřejšího. A většinou ani moc neřešili, jak hospoda vypadá. Dnes se klade na to, jak vypadá interiér hospod, velký důraz. A nároky samozřejmě rostou i na personál. Za minulého režimu měli číšníci i servírky mzdy přiměřené tehdejším platům. Dnes se musí daleko více snažit a plnit přání hosta, a opravdu s ním musí jednat v rukavičkách. Kdo to nedokáže, tak neobstojí,“ doplnil Oldřich Blinka.

TRINGELTY?

Spropitné se podle oslovených provozovatelů restaurací v poslední době výrazně nenavyšuje. Pokud si někdo objedná nápoj a má platit 45 korun, tak zaokrouhlí na 50.

„Když má ale někdo útratu za 450, tak na pětistovku nezaokrouhlí skoro nikdo. To už by ta útrata musela být někde nad 480 korunami,“ přidává příklady šéf UNIHOSTU.

Podle hospodských bývají lidé na spropitné štědřejší koncem roku při různých předvánočních večírcích, naopak počátek nového roku bývá období, kdy se na spropitném naopak moc nepředají.

Chatu Jiřího na Šeráku zavřeli. Chyběl personál, vysvětluje šéfkaChata Jiřího na hoře Šeráku v Jeseníkách je zavřená. „Chybí nám personál. Provozujeme lyžařský areál, další čtyři restaurace a zaměstnáváme asi padesát lidí. Situaci jsme se snažili řešit a vybrali jsme si čtyři uchazeče z řad nezaměstnaných vedených na Úřadu práce v Jeseníku. Podepsali jsme s nimi dohodu na dobu určitou do konce března. Tři z nich po několika dnech odešli na nemocenskou. Jedna paní ta je šikovná a pracovitá zůstala. To ale zdaleka nestačí na to, abychom zajistili chod chaty, která je velmi náročná na provoz,“ vysvětlila Karla Kubíčková, šéfka areálu Bonera na Ramzovském sedle, a dodala: „Podle mě je to důsledek sociální politiky tohoto státu. Někteří lidé raději zůstanou doma na dávkách, než by šli pracovat. Někdo třeba tvrdí, že nechce na Ramzovské sedlo z Jeseníku dojíždět. Přitom to je dvanáct kilometrů.“

V případě chaty na Šeráku potřebovali provozovatelé spíše pomocné síly do kuchyně. „Zaměstnance hledáme obtížně ale i na jiná místa. Určitě to není práce jednoduchá. Dělá se o sobotách, nedělích i o svátcích. Vím to sama dobře, protože jsem na nohou od rána do večera. Zaskakuji tam, kde je to potřeba. Právě tyto měsíce jsou pro nás ale hodně důležité, máme hodně hostů, kteří si jezdí zalyžovat a na jarní prázdniny,“ doplnila Karla Kubíčková.

Kdy by mohla být chata Jiřího na Šeráku opět otevřena, si odhadnout netroufá. „Je to chata, která je náročná na provoz. Teď opravdu nemáme čas tuto situaci řešit. Musíme makat naplno, abychom zajistili chod dalších našich provozů,“ odpověděla šéfka areálu Bonera.

Autor: Břetislav Lapisz

13.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Krnov, Červený dvůr 33, Co u nás budete dělat: , Rozvoz zboží na prodejny a ke konečnému zákazníkovi, , Očekáváme: , Spolehlivost, pracovitost, rychlost a pečlivost při práci. , , PP na dobu určitou s výhledem prodloužení na neurčito., Nástup možný ihned, nebo dle dohody. , , , Stravenky, slevy na nákup masa a uzenin., Hlásit se na e - mail : vlasta.warischova@warisch.cz nebo na tel. č. 608 967 338, Z : 14.8.2018. Pracoviště: Maso v+w, s. r. o., Červený dvůr, č.p. 1128, 794 01 Krnov 1. Informace: Vlasta Warischová, +420 554 648 075,608 967 338. Kultura a sport - Kultura a sport Překladatelé a tlumočníci 12 200 Kč Překladatelé a tlumočníci Překladatel. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Bruntál a okolí, Překládání z ruského jazyka, práce na stavbách., Znalost ruského jazyka., Z : 9.4.2018. Pracoviště: Štefan kováč, 792 01 Bruntál 1. Informace: Štefan Kováč, +420 732 330 415. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 23 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: místo výkonu práce : Radegastovna Bruntál, nám. Míru 52/16, Krátký dlouhý týden, není nutné být vyučený v oboru, stačí chuť k práci a učit se novým věcem., Zaměstnanecké výhody : stravování v pracovní době, Hlásit se na e - mail a.zatloukalova@centrum.cz nebo na tel. č. 724 440 795 /9.00 - 11.00 a 14.00 - 20.00 - pokud se nedovoláte, zašlete sms/ nebo osobně na výše uvedené adrese., Z : 13.8.2018. Pracoviště: Andrea zatloukalová - pracoviště radegastovna, nám. Míru, č.p. 52, 792 01 Bruntál 1. Informace: Andrea Zatloukalová, +420 724 440 795. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 11 800 Kč Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Úklidový pracovník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11800 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce : Město/okres Bruntál, - místo pouze pro OZP, - jedná se o úklid společných prostor v panelových domech, u zákazníka v panelovém domě, čištění koberců apod., - výhodou je ŘP sk. B, - zkrácený úvazek 0,96, Hlásit se na tel. č. 604 235 987., Výběrové řízení se bude konat dne 4.9.2018 ve 13:00 na KoP Bruntál, zasedací místnost 3.patro., Z : 14.8.2018. Pracoviště: Martin orság, Uhlířská, č.p. 1351, 792 01 Bruntál 1. Informace: Martin Orság, +420 604 235 987.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krnovská moštárna v zahrádkářské kolonii Zlatá Opavice letos poprvé zůstala zavřená. Stát  ji prodal pražské společnosti, která s moštováním rozhodně nepočítá.

Zahrádkáři letos poprvé zůstali bez moštárny

Rýmařovská Jiskra prohrála na domácím trávníku s Uničovem 1:2.
22

Derby zvládl za tři body Uničov

OBRAZEM: Nové Heřminovy bojují Rockem proti přehradě

Nové Heřminovy před deseti lety odmítly stavbu přehrady v referendu.

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. srpna 2018.

Zakleté brány? Krnov se doma opět netrefil

Vypracovali si nespočet šancí, ale skalp nováčka krajského přeboru z Brušperku z toho nebyl. Krnovští naopak doma prohráli vysoko 0:4.

Břidličná se z Frenštátu vrátila s prázdnou

Fotbalisté Kovohutí se v neděli večer představili na frenštátském hřišti. Další body do tabulky krajského přeboru ovšem nepřidaly. Utrpěly totiž porážku 0:2.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT