Už více než čtyři měsíce platí v českých hospodách a restauracích zákaz kouření. Od 30. srpna se rozjel naplno a pokuta za nerespektování zákazu hrozí nejen kuřákovi, ale i provozovateli restauračního zařízení.

Takzvaný protikuřácký zákon provázejí ale už od jeho schvalování kontroverze a dohady o tom, jestli byl plošný zákaz kouření správná nebo špatná volba.

Klady a zápory protikuřáckého zákona si není jistý ani Jáchym Panáček z Rýmařova. „Na jedné straně je fajn, že při sezení v hospodě člověk nepáchne cigaretovým kouřem. Dokonce si myslím, že i kouřím míň, když teď musím chodit ven, ale na druhé straně to bylo něco, na co byla spousta lidí, včetně mě, zvyklá. Nedivím se, že třeba do těch hospod přestávají chodit,“ uvedl Jáchym Panáček.

Úbytek návštěvníků zaznamenaly v našem regionu především městské hospody. „Tržby nám přes léto spadly o třicet až čtyřicet procent,“ prozradil Jiří Svoboda z bruntálského podniku Africa pub.

Podobně se vyjádřila i Michaela Srovnalová z Pivnice v Krnově. „Ze začátku nám tržby padly až o padesát procent. Teď už pomalu lidé začínají zase chodit, ale pořád to není to, co dřív. Navíc se asi jako všechny hospody bojíme ochlazení a zimy.“

Zima je největším strašákem i vesnických hospod, ve kterých zatím hostů výrazně neubylo.  „Doteď naši hosté sedávali nejvíce na zahrádce, kde mohli kouřit, takže jsem nepostřehl, že by chodili míň než předtím. Začínám se ale trochu bát, co přinese zima,“ řekl Gerhard Meissner ze Zájezdního hostince u Gerina v Bohušově.

Na druhé straně podle Davida Bukovjana z Pohostinství Vulkán v Roudně si lidé na nekouření v hospodách zvyknou. „My jsme začali už jako nekuřácká hospoda a lidé si na to postupně zvykli, a myslím si, že teď už jim nevadí chodit kouřit ven,“ uvedl.

S kuřáky, kteří jsou nuceni zapálit si před podnikem, se ale objevují i další problémy, jako je třeba nepořádek na ulicích nebo rušení nočního klidu. „Jednou se stalo, že zbyl po hostech nepořádek na chodníku před podnikem, který už ale je prostranstvím města,“ uvedl příklad Jiří Svoboda.

„Městské služby to však odmítly uklidit a chtěli to po nás. Vysvětlil jsem jim, že já se o ten zákon neprosil a uklízet to nebudu,“ přiblížil svou zkušenost s druhou stranou protikuřáckého zákona Jiří Svoboda ze zmíněné bruntálské hospody Africa.

Tento problém nakonec ale může být lepší variantou než pokuta, kterou může dostat jak podnik, tak samotný kuřák. Kuřáci mohou dostat pokutu až pět tisíc korun. Provozovatelé hospod ale za neupozornění kuřáka, aby si zapálil venku, mohou zaplatit až padesát tisíc korun a za úmyslné porušování zákona jim hrozí pokuta až dva miliony korun a zákaz činnosti na dva roky.

Okresní hospody zatím pokuty ale řešit nemusely. „V našem okrese policisté neřešili prozatím žádný přestupek v souvislosti s porušováním zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek,“ prozradila Pavla Jiroušková z oddělení tisku a prevence kriminality bruntálské policie.

Lukáš Nedomlel