Téměř tři měsíce, od 17. září probíhá na Opavsku takzvaná cukrovarská kampaň. Přestože je většina cukrovky již sklizená, přesné výsledky budou známy až po jejím zpracování. Již dnes ale většina pěstitelů cukrovky mluví jednoznačně. Výnosy budou lepší než loni, oproti minulým letům bude ale horší cukernatost.

„Úroda byla slušná, jak kvalitativně, tak i kvantitativně,“ nechal se slyšet ředitel zemědělského družstva v Oticích Oldřich Planka. Dodal však: „Přesné výsledky ještě nemáme, protože některé skládky jsou stále ještě na poli.“ Erich Kaluša, agronom z Hoštické a. s. jeho slova více méně potvrzuje. „Tento týden by měly být odvezeny poslední skládky z polí. Předběžně můžeme ale říct, že proti minulým letům bude horší cukernatost, něco málo přes šestnáct procent,“ uvedl s tím, že lepší výsledky než v cukernatosti jsou v množství. „Počítáme s výnosem kolem sedmapadesáti tun na hektar,“ dodal agronom z Hoštické a. s..

Na celkové zhodnocení jsme se zeptali ředitele útvaru základní suroviny Karla Veverky. „Cukrovarnická kampaň poběží až do konce roku, ale samotná sklizeň už je ukončena,“ uvedl. „Očekáváme průměrný výnos šestapadesát tun na hektar a cukernatost mírně nad šestnácti procenty,“ dodal Karel Veverka z opavského cukrovaru, který je jediným na severní Moravě.

Jak ovlivnilo letošní kampaň počasí? „Kampaň ztížilo počasí,“ uvedl ředitel agrární komory František Mariánek. „Bylo příliš mokro, a to cukrovce nesvědčí.“