Dnes tato česká společnost jako jediná firma na světě používá k výrobě technologii odstředivého zvlákňování – pro představu obdobu výroby cukrové vaty. „První komerční produkt jsme uvedli na trh v roce 2015 a jednalo se o membránu do bazénového filtru Nanofiber Filter,“ vzpomíná Jan Buk.

Živnostník, elektrikář - Ilustrační foto
Káva v pytlíku či nejisté kompenzace. Podnikatelé vybírají absurditu roku

Roudnický rodák jako správný patriot o sídle firmy tehdy vůbec nepřemýšlel. „Mám zde rodinu, přátele. A navíc i z hlediska umístění směrem k nedaleké Praze a letišti je právě Roudnice ideálním místem pro naši firmu,“ je přesvědčen.

Nanovlákenný respirátor byl průlom

I když na trhu je dnes několik druhů respirátoru FFP3, neobsahují nanovlákno. S ním nyní přišel až Pardam a díky tomu se obejde bez výdechového ventilu. Tím lépe chrání uživatele a jeho okolí. 

„Vývoj nanovlákenného respirátoru trval roky, přičemž ten loňský byl pracovně velmi intenzivní i díky výstavbě nové technologie. Přijít s tímto produktem na trh je složité z hlediska různých certifikací, bez kterých si jen říkáte o problém. Osobní ochranné pomůcky, čímž respirátor je, musí splňovat jasně definované parametry. Nám se ale povedlo s certifikačním úřadem, který nám vydal certifikát o ochranné třídě FFP3, vytvořit skvělý tým. On nám dával zpětnou vazbu a na jejím základě jsme respirátor upravovali. A nakonec se nám díky tomu podařilo, jako prvním na světě, certifikovat nanovlákenný bezventilový opakovaně použitelný respirátor FFP3,“ popsal nelehké začátky Jan Buk.

Kuchař domova Clementas v Mlékovicích na Kolínsku Pavel Štěpánek
V luxusním hotelu skončil kvůli covidu. Teď šéfkuchař vaří v domově důchodců

Smysluplné ceny respirátorů

I když se firma prioritně zaměřuje na poptávku po nanovlákenném respirátoru v Česku, navázala rovněž spolupráci se zahraničními partnery a zhruba 30 procent jejích produktů putuje za hranice. 

Definice ideální ceny za tuto ochrannou pomůcku je podle Jana Buka jednoduchá. „Trh ji musí být schopný akceptovat, výrobci se zaplatí náklady, a ještě mu zbude marže. To, čeho jsme byli svědky na jaře minulého roku, nebyl zdravý trh. Byla to horečka po těchto produktech. Aktuálně si myslím, že jsou ceny nanovlákenných respirátorů FFP2 a FFP3 smysluplné jak pro spotřebitele, tak pro výrobce,“ míní ředitel Pardamu. Cena FFP3 respirátoru od roudnického Pardamu nepřesahuje 300 korun, přitom je možné ho nosit vícekrát.

Inovace jsou nezbytné

Přemýšlet, jak inovovat svůj výrobní program, je podle Jana Buka potřeba neustále. „S tímto nastavením pracujeme napříč firmou a věřím, že právě tohle byl fakt, kterým jsme si zasloužili titul Inovativní firma Ústeckého kraje za rok 2020. My se dlouhodobě zabýváme vývojem a výzkumem anorganických a polymerních nanovláken, což naší firmě dává velké pole působnosti. Takže prototypů je spousta,“ vysvětluje. 

Ilustrační foto
Falešné čínské nano-respirátory mají třetinovou účinnost, varuje odborník

Samotný nanomateriál má skvělé filtrační vlastnosti, proto se s ním v Pardamu pracuje například i u bazénových filtrů nebo čističek vzduchu. Vyvíjí se zde ale také produkty pro léčiva, kožní kryty, kosmetické masky či palivové články. „Produktů je celá řada a jsou mnohem zajímavější než respirátory,“ je přesvědčen Jan Buk.

Vize do budoucna

Jednoznačným cílem Pardamu bude v následujících letech postupně uvádět na trh produkty, které aktuálně vyvíjí. „Ale také být stále na špici oboru a určovat jeho směr a trendy. Za poslední rok jsme hodně vyrostli a v příštích letech očekávám další progres,“ dodává manažer, který svůj volný čas nejraději tráví s rodinou a přáteli u sportu. Trénuje navíc přípravky ve fotbalovém klubu SK Bezděkov a pomáhá i s vedením klubu. Kromě toho miluje lyžování a golf, což je pro něj největší relax.