Proto prošla úprava stravy dětského oddělení na začátku letošního července velkou změnou a novinky ve stravování se velice pozitivně promítly do stravování malých pacientů. Došlo i na změny v servírování.

Denní stravovací menu dětského oddělení se kromě obědů zcela obměnilo. Děti nyní dostávají vylepšené snídaně, dopolední a odpolední svačinky i večere. „V jídelníčku se výrazně zvýšilo množství servírovaného ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Došlo k obohacení druhů podávaného ovoce i zeleniny, kterou děti je mají v misce nakrájenou tak, aby se jim jídlo lépe konzumovala a byla pro ně lákavější. V létě, kdy jsme změny zaváděli, byla na denním pořádku směs melounu, hroznového vína, broskví nebo borůvek. Složení večeří jsme výrazně zatraktivnili. Spoustu onemocnění provází nechutenství a strava je součástí léčebného režimu,“ popisuje Michaela Syrovátková, primářka dětského a novorozenecké ho oddělení v Nemocnici AGEL Nový Jičín.

Novinky nastaly také ve formě servírování. Dětské oddělení má nově k dispozici toustovač. Místo studených sendvičů dostávají děti nyní zapečené sendviče, které dětem moc chutnají. „Pudinky z naší jídelny dětem aranžujeme dvoubarevně spolu se zamíchanými piškoty. Místo šunky, sýru a pečiva, které byly zvlášť, jsme zavedli obložené vícezrnné bagetky obohacené o zeleninu. Dětem podáváme ochucená mléka místo bílé kávy a teplé polévky k večeři. Vždy dbáme na to, aby nejen zeleninové a ovocné přídavky byly v mističkách krásně naaranžovány. Těm nejmenším jsme nakoupili nové nádobí s pěknými dětskými motivy,“ vysvětluje Michaela Syrovátková a dodává, že oddělení přestalo dětem podávat kupované pomazánky.

První impulz ke změně pocházel od ošetřovatelského personálu, který stravu dětem podává. Ošetřovatelky často upozorňovaly na to že, děti nejeví zájem o svačinky typu rohlík a bíla káva nebo večeře složené z kupovaných pomazánek.

„Dětem nabízena strava moc nechutnala. Velká část z jídel se vracela, což není samozřejmě žádoucí jak kvůli dětem, tak z ekonomického hlediska pro naší nemocnici. Spolu s kolegyněmi jsme dali dohromady několik nápadů, jak oživit večeře i svačiny, ty se potom projednávaly s oddělením léčebné výživy, kde se nám snažili vyjít maximálně vstříc. Požadavky doladili tak, aby vyhovovaly dětem, ale zároveň splňovaly i požadavky na vyváženou stravu. Napříč zvýšeným nákladům nám vedení nemocnice vyhovělo v žádosti na změnu,“ uvádí Michaela Syrovátková.

Změny vnímá personál dětského oddělení velmi pozitivně. „Od léta se nám viditelně zlepšil odběr jídla, dětem chutná a jedí větší porce z podávané stravy, než bylo zvykem. Zbytků viditelně ubylo. Velmi kladně změnu hodnotí i rodiče malých pacientů,“ uzavírá primářka dětského oddělení.