„Cukrovka je onemocnění, při kterém organismus není schopen produkovat nebo efektivně využívat svůj vlastní inzulín, což je hormon, který je nezbytný pro regulaci hladiny cukru v krvi. Je důležitý pro přeměnu glukózy ze stravy na energii, kterou následně využíváme “ popisuje Lenka Prokopová s tím, že optimalizovat hladinu cukru v krvi pomáhá i vhodně zvolená strava.

Diabetická dieta je do velké míry založena na obecných zásadách zdravého racionálního stravování, kde se doporučuje preferovat v jídelníčku zejména čerstvou zeleninu, ryby a bílé libové maso, bílé polotučné jogurty, celozrnné pečivo, polotučné mléčné výrobky a potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nesmíme ani opomenout dostatečný příjem neslazených nápojů. „Preference tohoto typu potravin v jídelníčku určitě prospěje každému, kdo chce být zdravý, a vůbec nemusí trpět diabetem,“ dodává Lenka Prokopová.

Vzdávat se štědrovečerní ryby tedy diabetici rozhodně nemusí, vhodnější než smažený kapr bude jeho pečená varianta. V bramborovém salátu je pak vhodné nahradit majonézu například jogurtem a zvýšit obsah zeleniny.

close Pro diabetiky pořádá Nemocnice AGEL Prostějov pravidelné preventivní akce. info Zdroj: se svolením společnosti AGEL zoom_in Pro diabetiky pořádá Nemocnice AGEL Prostějov pravidelné preventivní akce.

Pokud jde o přípitek, skleničku suchého vína či sektu si diabetici odepírat nemusí, je ale potřeba mít na paměti, že alkohol může ovlivňovat hladinu cukru v krvi, a je na místě mluvit o střídmosti jak v jídle, tak i v pití. Diabetici by si v tomto období měli hlídat svoji hladinu cukru v krvi a mít svoje glykemie pod kontrolou.

Pokud jde o cukroví, i to lze připravit ve zdravější variantně vhodné i pro diabetiky. „Rychlé cukry lze nahrazovat sladidly typu Stévie, Erythritol a nebo čekankovým sirupem. Při pečení lze využívat i ořechy či semínka a pšeničnou mouku lze nahrazovat mandlovou moukou či kokosem. Tímto způsobem snížíme v cukroví množství jednoduchých sacharidů, které nám mohou přidávat energie a tím zvyšovat glykemie a také hmotnost více, než bychom chtěli,“ radí Lenka Prokopová s tím, že takovéto cukroví je i bez doslazování krásně sladké a chutné, ale ne zcela bez sacharidů. I zde je proto na místě mluvit o střídmosti.

„V době vánočních svátků si všichni chceme odpočinout, trávit svůj čas se svými blízkými v klidu a pohodě, ale nesmíme zapomínat na pohyb. Ten by pro nás neměl být nutností, ale relaxací a duševním odpočinkem. Fyzická aktivita totiž mimo jiné snadno vyváží i nějaké ty stravovací prohřešky,“ uzavírá Prokopová.