„S částečným otužováním jsem začal při saunování v bazénu v přeštickém Sportu, (dnes U Svině), před přibližně 15 lety. Do řeky Úhlavy jsem se poprvé ponořil 9. února 2020. Ve vodě jsem tehdy pobyl maximálně jednu minutu. Teplota vzduchu byla 10 °C a vody 4 °C.

Veronika Petráková
Jídlo je pro mě především zážitek, říká nadšená kuchařka

Od té doby jsem se koupal 3x týdně. Postupně jsem četnost a dobu pobytu ve vodě zvyšoval. Snažím se dodržovat pravidlo: kolik má stupňů voda, tolik minut ve vodě. V dnešní době jsem na tom dobře zásluhou pravidelnosti koupání, tak si dovoluji čas ve vodě prodloužit.

Těším se na hromadná sranda koupání, která bývají třeba na Ostrově v Příchovicích, která se konají začátkem února. V loňském roce se v řece vykoupal celkem 185 krát!“

Jít pořád a nezastavovat se

Prozrazuje: „Do vody se doporučuje vcházet jako do sklepa - jít pořád a nezastavovat se.“ Když jsem se s ním 9. ledna 2021 na „lukavické plovárně“ setkala, teplota vody byla 3°C a vzduch 1°C. Pan Vlna se rychle potopil, plaval a jeho pobyt ve vodě trval 6 minut. Do vody si neodkládá čepici a nosí speciální tenké neoprenové rukavice, které ho ochrání proti chladu.

Zároveň si do vody bere chytré hodinky, kterými si měří čas strávený ve vodě. Doma si pak vede podrobnou evidenci. Poté, co u nově opraveného malého mostu přes řeku vylezl z vody, osušil se, následovala ještě krátká rozcvička. Otužilec dodává: „Vše dělám z prospěšných důvodů pro tělo a udržení dobré imunity. Uvítal bych, kdyby se časem ke mně někdo přidal.“

Losos se salátem
Losos s bylinkovo-ořechovou krustou a zimním salátem

Lenka Hoffmannová ze Šumperka se nenoří do jezera ani do kádě. „Plavání jsem zatím zavrhla, ovšem zasněžená zahrada láká k proběhnutí, naboso. Stačí několik minut venku, nejlépe se hýbat. Prohřáté tělo tu chvíli chladu vydrží a naopak mu prospěje. Vystoupím z komfortní zóny, nálada se zlepší, také elán a zrychlí se spalování nadbytečných kalorií. Jako u všech činností, které si chceme trvale osvojit, je k tomu potřeba 21 dní, dnes pro mě den desátý. Držím nám palce, nebojte, zkuste něco nového a dobrého pro psychiku i fyzično," doporučuje ostatním.

EVA HOROVÁ, LENKA HOFFMANOVÁ