Výjezd od chaty Hvězda přes Ovčárnu na Praděd měří sice „jen" devět kilometrů, přesto si závodníci sáhnou na dno. „Když jsme pořádali první ročník, sjelo se třicet závodníků, to už jsme si říkali, že je to super. Letos, na třetí ročník jich dorazilo skoro sto, a k tomu dvě obrovské hvězdy," povídal Štěpán Sedláček z pořádajícího Ski klubu RD Rýmařov. Na startu se vedle avizovaného Stanislava Řezáče, legendárního dálkového běžce, objevil i nejlepší český běžec současnosti a olympijský medailista Lukáš Bauer. „Věděli jsme, že Lukáš trénuje s Adamem Fellnerem v Jeseníku, tak jsme moc rádi, že přijel závodit," doplnil svého bratra Václav Sedláček, ředitel závodu a sám výborný dálkový běžec. Oba bratři Sedláčkové se samozřejmě na startu objevili i v roli závodníků.

Devítikilometrový „stoupák" až k vysílači je hodně záludný. „Pořád se jede do kopce. Je tam asi půl kilometru mírný sjezd, ale jinak neustále stoupáte. To je na závodě nejtěžší," uváděl Štěpán Sedláček a pokračoval: „No a pak ten asfalt. Už od Hvězdy není nic moc, nejhorší je kolem Ovčárny, kde je rozbitý od roleb. Nahoru už to celkem jde." Václav Sedláček doplnil ještě jednu věc k trati. „Od startu se nemáte možnost pořádně rozjet, hned jdete do stoupání, musíte přijít na start pořádně rozcvičený."

Před výjezdem na Dlouhé Stráně. V první řadě stojí ti nejlepší. Zleva Daniel Máka, Jiří Harcuba, Václav Sedláček, Lukáš Bauer, Jonáš Bešťák, Jiří Ročárek, Stanislav Řezáč, Adam Fellner a Luděk Šeller. Zdroj: Silvini Skiroll Classics

A na startu se to trochu projevilo. „Nikdo moc nechtěl ze startu jet. Jenže já, jako organizátor jsem potřeboval, aby se závodilo, aby se zajely rychlé časy. Tak jsem za to hned na začátku vzal, aby se to pole roztrhalo," povídal Václav Sedláček a pokračoval: „To se povedlo, Lukáš Bauer šel hned dopředu a už se jelo." Bauer pak udržel tempo až do cíle a zvítězil. Za ním dojel jeho týmový kolega Adam Kellner. O třetí místo svedli souboj Stanislav Řezáč s Danielem Mákou. Úspěšnější byl nakonec průběžný lídr letního seriálu Řezáč.

Konkurence byla i v ženské kategorii, kde o vítězství rozhodla až ve finiši Sandra Schützová před Klárou Moravcovou, třetí pak dojela Adéla Boudíková. Závod se jel za příjemného letního počasí a i přes protivítr v horní části trati se podařilo zajet nový traťový rekord, který má nyní hodnotu 36 minut a 18 vteřin.

I když Stanislav Řezáč vede pořadí Silvini Skiroll Classics, tady se musel sklonit před uměním Lukáše Bauera. „Lukáš měl trochu výhodu, je to klasik, který je zvyklý na kratší tratě a kopce. Standa je laufař, to znamená hlavně roviny a kopce jen mírné," říkal Štěpán Sedláček a jeho bratr Václav dodal: „Laufaři tady neuplatní soupaž, ve které jsou silní."

Václav Sedláček dojel na pátém místě společně s bruntálským závodníkem Michalem Kautzem. „Ten rychlý start jsem rozdýchával až na Ovčárnu. Naštěstí mě dojel Michal a pomohl mi dostat se z toho. Pak jsme jeli spolu tempo až do cíle. Byl to krásný závod," usmíval se. Štěpán Sedláček pak skončil patnáctý.

Závod to byl v pravdě mezinárodní. Kromě Čechů a Slováků se na trať vydali také Poláci a dokonce jeden Keňan. „Poláků jezdí hodně, mají přes kopec své běžecké středisko," uvedl Václav Sedláček. „Exotickým" závodníkem byl Dennis Moronge z Keni. „No, exotický, on žije v Bruntále, má českou manželku. Zamiloval se do běžeckého lyžování a v zimě každý den trénuje mezi Ovčárnou a Švýcárnou," představil jej Štěpán Sedláček a na závěr dodal: „Organizačně nám všechno klaplo, za což jsem hodně rád. Už se těšíme na další ročník. Uvidíme, jak to bude, protože chata Hvězda mění nájemce, ale tak snad se v pohodě domluvíme."

DRUHÝ TRIUMF BAUERA

Lukáš Bauer triumfoval v obou závodech v Jeseníkách. Zdroj: Silvini Skiroll Classics

Nedělní závod přivedl závodníky do Koutů nad Desnou, kde začíná nejdelší výjezd seriálu, který končí po patnácti kilometrech na vrcholu Mravenečníku u horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

Tentokráte za to hned od startu pořádně vzal Stanislav Řezáč a udělal si zhruba dvacetivteřinový náskok, který udržel až do začátku prudkého stoupání. V tom ho dojel Lukáš Bauer a následně oba naši nejúspěšnější lyžaři předváděli krásný souboj plný nástupů, který pro sebe zhruba pět set metrů před cílem rozhodl opět Lukáš Bauer. Za nimi dojel třetí Adam Fellner, kterého do posledních metrů pronásledovala silná čtveřice dalších závodníků. Rýmařovský Václav Sedláček dokončil závod jako sedmý, hned za ním dojel Michal Kautz z Bruntálu. Ženskou kategorii tentokráte jednoznačně opanovala česká reprezentatka Petra Nováková před znovu druhou Klárou Moravcovou a třetí Petrou Hynčicovou.

CELKOVÉ POŘADÍ VEDE STANISLAV ŘEZÁČ

Celkově zůstal ve vedení Silvini Skiroll Classics Stanislav Řezáč s dosavadním ziskem 740 bodů před týmovým kolegou ze Silvini Madshus teamu Václavem Sedláčkem, který má 600 bodů, a průběžně třetím Danielem Mákou s 560 body. V ženách si žlutý trikot opět podržela Polka Jadwiga Grinkević s 590 body před druhou Alicii Rolska s 515 body a třetí Adélou Boudíkovou s 510 body.

Seriál Silvini Skiroll Classics 2016 bude pokračovat 20. a 21. srpna v Orlických horách, kdy se oba dva dny pojede na známé sedlo Šerlich.