„Několik mladíků a dívek jsme ale již měli z minula, pomohla tradiční dlouhodobá spolupráce s glucholazskými cyklisty, přijelo několik dětí s rodiči z blízkého okolí, a tak všech sedm akcí mělo tu správnou úroveň," pochvaloval si Vlastimil Mlynář z pořádajícího oddílu ACS Drak Vrbno.

Vrbenský Dráček se opravdu těšil veliké účastnické základně. Do Karlovic přijelo dokonce osmatřicet malých cyklistů, což už bylo trochu moc, značně to překonalo očekávání pořadatelů. Ti volili záměrně lehké a rychlé tratě, pouze věk rozhodoval o délce závodu. „Koneckonců jsme si ani nelámali hlavu s věkovými kategoriemi, bylo daleko lepší, když mezi sebou závodily děti výkonnostně podobné," povídal Mlynář a pokračoval:

„Švýcarský systém bodování, který jsme odkoukali od šachistů, se také dobře osvědčil, děti se mezi sebou trochu pomíchaly a nezávodili jen stále jedni a titíž mezi sebou. K tomu, aby se správně v pořadí seřadily, by bylo ale potřeba asi šest rozjížděk, a tak někdy došlo v celkovém výsledku k mírné nespravedlnosti."

Jednotlivé závody trvaly zhruba hodinu a půl až dvě hodiny. „Děti tu délku ještě jakž takž psychicky snesly, rozhodčí se však ke konci již dopouštěl chyb. Naštěstí hlavní organizátorka soutěže Alena Mlynářová dokázala chyby napravit," dodával Vlastimil Mlynář.

Kromě prvního závodu vyšlo i slušné počasí. V jednotlivých vesnicích nacházeli cyklisté i docela slušné tratě, snad kromě Železné, která je v mizerném stavu po výkopu kanalizace. Nejlepší prostředí našli pořadatelé na dráze Černá Opava v Mnichově, kde ruší jedině pohyb chodců a cyklistů po chodníku. V každém závodě se vyskytly drobné pády s několika odřeninami, do nemocnice musela jedině Kateřina Mlynářová s podezřením na zlomeninu nosu.

Soutěž vyhrál s výrazným náskokem Jakub Roháček z ACS Drak Vrbno, který prohrával jen se staršími hochy. Také na druhém místě byl člen ACS Vrbno Vojtěch Kmínek, který soutěž začínal ještě na starém kole a teprve během jara si opatřil důstojný stroj. Třetí Jakub Šíbl z Malé Morávky dva závody vynechal, jinak býval ve finále na dobrém místě. Děvčata jezdila pravidelně dvě Nela Haĺáková ze Zlatých Hor vždycky, lepší Klára Škopcová vynechala, a tak skončila až za ní.

V mladší kategorii dominovali bratři Rojkovi z Glucholaz, starší Mateusz si někdy zazávodil i se staršími. Třetí byl Tomáš Bambušek z Mnichova. Dívky vyhrála Zuzana Švanová před Kateřinou Mlynářovou, obě dvě již členky ACS Vrbno, třetí Marie Fiálková teprve o členství usiluje. Kategorie D jezdila na odrážedlech nebo koloběžce, na které vynikla Marie Bambušková před teprve čtyřletou Aničkou Fiálkovou. Zhruba třicet dětí přijelo jen jednou nebo dvakrát, asi dvacet přijíždělo pravidelně. „Zdá se, že příští rok do toho půjdeme znovu," usmíval se Vlastimil Mlynář.

-vm, hab-