Byť při svém debutu hladce vyhráli, svěřence trenéra Jaromíra Kopečka čeká náročná sezona s jasným cílem. „Ambice jsou u nás celkem jednoduché. Pokoušet se hrát pěkný, moderní volejbal, a to nejen v prvním utkání, ale po celou sezonu,“ prozradil.

Nedělní zápas na krnovské půdě přinesl solidní volejbal. Domácí byli zpočátku poměrně nervózní a až zbytečně ztráceli míče, ale přesto první set hladce vyhráli. Nervozita si vybrala svou daň zejména ve druhém dějství. Domácí zaspali úvodní minuty a jen těžce dotahovali vysoký náskok soupeře. Ale poté bylo na krnovské palubovce pouze jedno mužstvo.

Svěřenci trenéra Kopečka v utkání takřka dominovali a v posledním setu odevzdaný Havířov brzy smetli. Prakticky stejný průběh nabídlo i druhé utkání. Definitivu dala jednoznačnému výsledku až dramatická závěrečná sada, jejíž infarktovou koncovku ale Krnovští ustáli.

„Vítězství v utkání je vždy až na druhém místě a pokud k němu dojdeme i kvalitním výkonem a ne jen proto, že soupeř byl herně slabší, tak je to výborné,“ hodnotil Kopeček. „Znovu opakuji, pro nás je hlavní výkon a předvedená hra a věřím, že tímto se dá dojít i k výhrám. Nakonec loňská sezona to ukázala,“ doplnil trenér.

Nedostatek hráčů Krnovské družstvo juniorů se dlouhodobě potýká s nedostatkem hráčů. V současnosti má Kopeček k dispozici pouze jedenáct hráčů. „Ale herně a hlavně spolehlivě je k dispozici v podstatě osm, možná devět,“ prozradil Jaromír Kopeček.

„To je sice krutě málo, ale i takové sezony už jsem zažil a nebyly špatné, naopak. Osobně věřím v kolektivního ducha družstva a v odpovědnost hráčů, kterým na hře družstva opravdu záleží,“ dodal s tím, že kádru chybí i náhradní nahrávač. „V nejhorším případě tento post může krýt Jan Habara,“ uvedl.

Víra v sílu mužstva se krnovskému trenérovi zatím vyplácí. Před nedělním domácím duelem s Polankou nad Odrou se jeho svěřenci zatím těší stoprocentní bilanci. Na postupové příčky ale Kopeček příliš nemyslí.

„Asi bych byl špatný trenér, kdybych nevěřil ve vítězství. Případný úspěch v soutěži není tak nereálný, jak by se zdálo, ale jak jsem již předeslal, chybí silná základna,“ pokračoval. „Pokud nemáte sehraný silný zkušený kolektiv, podpořený další generací kvalitních hráčů, je velmi problematické myslet na postup. Ale na druhé straně, pokud by se nám dařilo, tak rozhodně nic nevypustíme,“ uzavřel Kopeček.

TJ Krnov - Slávia Havířov 3:1(16,-22,16,18) a 3:0 (20,18,27)
Krnov: Lukáš Habara, Durišík, Andrys, Navrátil, Jan Habara Ján, Mocik, Niklasch

Kopeček: Chceme hrát pěkný, moderní volejbal po celou sezonu

Trenér krnovských juniorů Jaromír Kopeček má důvod k radosti. Jeho svěřenci při své domácí premiéře nezaváhali a hladce smetli Havířov 3:1, 3:0.

Vstoupili jste do nové sezony vítězstvím. Jaké jsou vaše ambice a plány s týmem?

Ambice jsou u nás celkem jednoduché. Pokoušet se hrát pěkný, moderní volejbal a to nejen v prvním utkání, ale po celou sezónu. Zde je ovšem nutno vědět, že hlavně u mládežnického volejbalu, není nikdy nic jisté. Mladý hráč ve věku 15 až 19 let může zahrát výborně a naopak totálně propadnout nejen v jednom utkání, ale i v jednom setu. Už jsem zažil i chvíle kdy hráč byl půl setu hvězda a půl setu nezahrál nic. Navíc volejbal je nejkolektivnější z kolektivních sportů, jedinec může vyniknout, ale sám utkání nevyhraje. Provázanost jednotlivých postů je veliká.

Krnovský volejbal ale sužuje nedostatek hráčů…

Kompletní tým je u nás také ožehavá otázka v současnosti máme 11 hráčů, ale herně a hlavně spolehlivě je k dispozici v podstatě 8 možná 9. To je sice krutě málo, ale i takové sezóny už jsem zažil a nebyly špatné, naopak. Osobně věřím v kolektivního ducha družstva a v odpovědnost hráčů, kterým na hře družstva opravdu záleží.

Jaká je tedy v současnosti podoba kádru?

Optimální základní šestka je asi tato: Nahrávač- Lukáš Habara, blokaři - Ondřej Andrys a Michal Durišík, smečaři - Vojtěch Navrátil a kapitán týmu Jan Habara, diagonální útočník (universál) - Zdeněk Ján. Plnohodnotně může nahradit smečaře Tomáš Mocik, blokaře Radim Novák a na diagonále Richard Niklasch. Chybí nám náhradní nahrávač a tak tento post bude v nejhorším případě krýt Jan Habara. Jinak všichni jmenovaní hráči jsou víceméně připraveni naskočit i na jiném postu než jsou jim určené. vyjímku tvoří jen nahrávači.

Jak jste spokojen s přípravou na novou sezonu?

Letní příprava byla dobrá a u některých jedinců se dá říct i výborná. Mohu říct že základních 7 až 8 hráčů trénovalo poctivě prakticky celé léto a i na soustředění.

Jaké jsou ambice do nové sezony? Na postup asi nemyslíte, že?

Asi bych byl špatný trenér, kdybych nevěřil ve vítězství. Případný úspěch v soutěži není tak nereálný, jak by se zdálo, ale jak jsem již předeslal, chybí silná základna. Podívejte, pokud nemáte sehraný silný zkušený kolektiv, podpořený další generací kvalitních hráčů, je velmi problematické myslet na postup. Ale na druhé straně, pokud by se nám dařilo, tak rozhodně nic nevypustíme. Vítězství v utkání je vždy až na druhém místě a pokud k němu dojdeme i kvalitním výkonem a ne jen proto, že soupeř byl herně slabší, tak je to výborné. Znovu opakuji, pro nás je hlavní výkon a předvedené hra a věřím že tímto se dá dojít i k výhrám. Nakonec loňská sezona to ukázala.

Jak funguje spolupráce mezi juniory a muži?

Tato otázka je spíše pro trenéra Josefa Karmelitu, trenéra mužů. Já jsem zatím velmi spokojen. Byly trochu obavy, to je nutné přiznat, ale vzájemné vstahy mezi muži a juniory se upevňují a troufám si tvrdit, že jsou výborné. Hodně k tomu přispěly první utkání, kdy se spolu setkali vlastně poprvé na hřišti a velmi rychle se sehráli. Je dobře, že kluci to pokládají jako čest hrát mužskou soutěž a naopak hráči mužů umí ocenit jejich výkon a také poradit.