„Když do toho člověk dá volejbalové srdíčko a bojovnost, může překvapit jakéhokoliv soupeře,“ jásal smečař Lukáš Vašina. „To, co jsme předváděli na hřišti, bylo neuvěřitelné. A nebýt fanoušků, tak bychom to nezvládli. Byli fantastičtí,“ poděkoval povoleným čtyřem tisícům diváků v hale.

Dramatický závěr sledovali vestoje. Ve třetím setu totiž Češi odvrátili dva setboly Francie a za stavu 30:29 měli šestý mečbol. Kvůli doteku sítě ale bod připadl soupeři a místo radosti museli dál bojovat. „Byli jsme natolik silní v hlavách a až do konce věřili, že to urveme,“ prozradil nahrávač Luboš Bartůněk.

Čeští volejbalisté v pondělním osmifinále mistrovství Evropy v Ostravě porazili Francii 3:0.
Radost hráčů v podání Jana Galabova, Adame Bartoše, Milana Moníka a Olivera Sedláčeka.
Fantazie na ME v Ostravě: Češi poslali Francouze domů. Aréna fandila vestoje

„Slavili jsme s nimi dvakrát, to se taky nepovede každý den,“ smál se blokař Adam Zajíček, který při devátém mečbolu za stavu 33:32 ubránil útok Ngapetha a zajistil poslední bod. „Doufám, že mě u toho někdo vyfotil, nechal bych si to zarámovat,“ dodal.

Francouzi přijali porážku důstojným způsobem. „Češi hráli výborně, hnalo je neskutečné domácí publikum. Výsledek je určitě pro všechny překvapení, ale my nejsme stroje, bohužel už jsme všichni hodně unavení psychicky i fyzicky, a pak se to může takhle zkomplikovat,“ přiznal francouzský smečař Jean Patry, olympijský vítěz z Tokia.

Patnáct zápasů základní skupiny B na mistrovství Evropy volejbalistů v Ostravě vidělo celkem 17 206 fanoušků.
Ostrava žije volejbalem. Fotit na mistrovství Evropy přiletěl i Japonec

Slavit ale Češi nemohli, dnes je ve čtvrtfinále čeká od 19 hodin Slovinsko, které v základní skupině porazili 3:1. „Je to šance, která se nemusí opakovat. Ale Slovinci jsou favorité,“ brzdil trenér Jiří Novák euforii. „Pokud chceme, aby to byla opravdu senzace, musíme znovu předvést stejný bojovný a kolektivní výkon,“ souhlasil univerzál Jan Hadrava.