„Novinkou letošní sezony je nově vypsaná kategorie N-1400ccm sériovky. Je to specifická divize bez úpravy motoru, tím pádem je dostupná pro všechny nové zájemce. A my rádi všem nováčkům poradíme," povídal na úvod promotér autokrosového Rýmařovského poháru Jan Dohnal.

Dalšími divizemi jsou již tradiční D.1. pro vozy do 1400ccm a D.2. pro auta nad 1400ccm.

Zahajovacího závodu nové sezony se zúčastnilo sedmnáct jezdců. „A to ještě někteří nedorazili, někteří se omluvili, protože měli jiné povinnosti. Byla to škoda, ale i tak bylo na co koukat," pokračoval Jan Dohnal.

V nově vypsané divizi N nastoupili na start pouze dva závodníci. „To je zkrátka bolest všech nově vznikajících divizí. Myslím si ale, že časem tato divize bude mít o mnoho jezdců více, je to jen otázkou času," poznamenal hlavní organizátor. V „enku" zvítězil opavský Petr Sneidl před domácím Miroslavem Šubou.

Ostatní dvě divize už byly obsazeny velice dobře. „Slibovalo to velkou podívanou a také se to splnilo," usmíval se Dohnal. Favoritem D.1. byl uničovský matador Jiří Křístek, a ten také splnil očekávání a vyhrál. „Ale vůbec to neměl jednoduché. Na paty mu v základních jízdách neustále šlapali František Zachara s Petrem Soškou. Totéž se pak opakovalo ve finálové jízdě na dvanáct kol," popisoval průběh závodu promotér.

V divizi D.2. nastoupilo na start hned několik kandidátů na vítězství v čele s loňským absolutním vítězem Stanislavem Salkem. Právě Salek už v základních jízdách nenechal nikoho na pochybách, že to s obhajobou myslí vážně.

„Za jeho zády se odehrávalo další drama o postup do finálové jízdy. A samotná finálová jízda to bylo jedno velké drama. Standa Salek se hned ujal vedení, tam zůstal až do druhé poloviny finále. Jenže pak přišla nečekaná věc. Standovi přestal fungovat vůz a stupňů vítězů se nedočkal," popisoval dramatické okamžiky finálové jízdy Jan Dohnal. Výpadku Salkovy techniky využil matador Alfréd Heinisch, dostal se do vedení a už ho nepustil.

Další díl autokrosového seriálu Rýmařovského poháru je naplánován na 14. května.

Výsledky závodu

Divize N-1400ccm sériovky
1. Petr Sneidl (Opava)
2. Miroslav Šuba (Rýmařov)

Divize D.1.
1. Jiří Křístek (Uničov)
2. František Zachara (Horní Město)
3. Petr Soška (Opava)

Divize D.2.
1. Alfréd Heinisch (Rýmařov)
2. Martin Harasim (Štěpánkovice)
3. Petr Vašíček (Rýmařov)