Stejné to je i letos, v sobotu se bude konat už čtyřiadvacátý ročník Dostihového dne.

Pro všechny milovníky dostihového sportu je tato akce velký svátek, vždyť loni se na závodiště sjelo okolo pěti tisíc diváků. „Naše závodiště patří v létě k oblíbeným destinacím, všichni se sem rádi vracejí, jak jezdci, tak i diváci," říká hlavní pořadatel Čestmír Olehla z místního dostihového centra a pokračuje: „Tradiční velká závodiště totiž přes léto nefungují a dostihy se přesouvají na ta menší, jako jsme my."

Navíc dostihový areál ve Světlé Hoře je v rámci České republiky tak trochu raritou. „Je to pořád nahoru, dolů, nenajdete tady pořádnou rovinku. Zkrátka to je typická horská trať, v kopci, má velké převýšení, ostré zatáčky. Ne každému koni a jezdci tohle vyhovuje," vysvětloval specifika dráhy ve Světlé Hoře jeden z nejzkušenějších chovatelů koní u nás.

O oblíbenosti Světlé Hory však svědčí zájem těch nejlepších jezdců a trenérů. „Své koně u nás představí třeba Josef Váňa starší, Radek Holčák, Martina Růžičková, Stanislav Popelka, nechtěl bych na nikoho zapomenout. Zkrátka naše trenérská špička," uváděl Čestmír Olehla a ze skromnosti zapomněl na své koňské svěřence.

Také jezdci se představí vynikající. Vždyť jména jako Josef Váňa mladší, Lukáš Matuský, Josef Sovka, Marcel Novák nebo Pavel Kašný, který je po diskvalifikaci Marka Stromského úřadujícím šampionem Velké pardubické, slibují skvělou podívanou.

Dostihový den ve Světlé Hoře má na programu sedm dostihů. Tím hlavním je steeplechase cross coutry na 4600 metrů. „Je to dlouhý a dost náročný dostih. Zatím tam máme přihlášených osm koní. Favorita těžko hledat. Pojede tam třeba Catch Life s Pavlem Kašným, který loni skončil druhý," naznačil možného favorita hlavního dostihu Čestmír Olehla, který bude mít v závodě svého koně Igráčka.

Kromě něj se v ostatních dostizích představí dalších čtyři svěřenci zkušeného světlohorského trenéra, Poinsetia, Tudello, Honey Desert a Michalangelo.

Program dostihů startuje ve 13 hodin, ale samotný Dostihový den už začíná mnohem dřív.

Tradiční jarmark otevře své brány už v 9 hodin, bude následovat průvod v historických kostýmech, přijedou královští žoldnéři, představí se šermíři, děti se mohou povozit na kolotočích. „Doufám, že vyjde počasí. Předpověď je příznivá, má být příjemně, kolem dvaceti stupňů. Kdyby přišlo tolik lidí co loni, bylo by to skvělé," uzavřel Čestmír Olehla.

Sobotní program Dostihového dne9.00: zahájení jarmarku
10.30: průvod v historických kostýmech
11.00 - 12.00: královští žoldnéři
12.30 - 12.45: šermířské scénky
13.00 - 17.00: dostihy (celkem 7 dostihů)