V Krkonoších si Michal Kautz odbyl jednu velkou premiéru, padesátikilometrovou trať běžel v závodě vůbec poprvé. „Nevěděl jsem, co od toho očekávat. Padesátka je hodně náročná trať. Když jsem běhal v juniorech, tak tam se závodilo maximálně na třicítce, což bylo pro mě tak akorát. Byla to taková hraniční trať,“ svěřoval se se svými pocity před závodem mladý běžec.

Pětačtyřicet účastníků se muselo poprat s pěti desetikilometrovými koly. To první kolo jsem rozjel trochu volněji, nechtěl jsem přepálit začátek. Po něm jsem se cítil dobře, tak jsem přidal a to druhé a třetí kolo už jsem běžel v tempu,“ objasnil průběh volné padesátky Kautz a pokračoval v líčení: „Myslím, že jsem si docela dobře rozvrhl síly. Po startu si všichni chtějí vždycky vydobýt co nejlepší pozici. Pro mě to bylo těžké, vůbec jsem nevěděl, jak to jet. Do toho čtyřicátého kilometru se mi běželo moc dobře, ale pak už jsem toho měl docela dost. Poslední okruh už byl hodně na sílu a závěrečnými pěti kilometry jsem se protrápil. Ale výsledek není vůbec špatný,“ povídal bruntálský lyžař. V cíli byl klasifikován na výborné třinácté pozici.

Vítězem volné padesátky se stal krnovský odchovanec a bronzový medailista z olympiády ve Vancouveru Jiří Magál. Kautzův týmový kolega z Jeseníku Václav Sedláček dosáhl taky výborného výsledku, když skončil jedenáctý.

Solidní výkon Fellnera

Další reprezentant jesenického oddílu Adam Fellner závodil v kategorii juniorů, běžel tedy třicetikilometrový závod. Fellner, který usiluje o juniorskou reprezentaci, vybojoval šestou příčku. „Ještě to závisí na trenérech, ale podle zajetých výsledků Adam do reprezentace určitě patří,“ říkal Michal Kautz. Druhý junior Pavel Ondrášek onemocněl a na Mísečkách nestartoval. Ale i on může být se svou sezonou spokojený. Zajel dobré výsledky nejen u nás, ale i v zahraničí. „Škoda, že nejel tu třicítku, tam by měl velkou šanci vyhrát,“ dodal Kautz.

Memoriál Štěpána Jašky

O příštím víkendu čeká na jesenické běžce rozloučení se sezonou, kdy se zúčastní tradičního Memoriálu Štěpána Jašky na Pradědu. „Je to takový srandazávod ve skoku na lyžích pro nás běžce. Pořádá ho Radek Peňáz z Vrbna,“ uzavřel bruntálský závodník. A pak už čeká na běžce zasloužený odpočinek.