Atlet roku 2020 a 2022 posunul hranice lidských možností na 621 centimetrů. Je úřadujícím olympijským vítězem, mistrem světa, mistrem Evropy a celosvětové tituly šampiona drží také v hale.

Má na kontě přes čtyřicet startů s výkonem šest metrů a výš. Letošní halovou sezonu zahájil skvělým skokem 610 cm a třemi pokusy se pokoušel o 622 cm. Tak vysoko ještě žádnou svou sezonu nezačínal.

Svými výkony už předčil všechny tyčkařské legendy v čele se Sergejem Bubkou. V Ostravě měl premiéru v roce 2021, když vyhrál výkonem 590 cm. „Ahoj Ostravo, těší mě, že se zase vrátím,“ vzkazuje.

Zlatá tretra, atletický mítink kategorie Continental Tour - Gold, 19. května 2021 v Ostravě. Armand Duplantis (SWE), skok o tyči muži.Zlatá tretra, atletický mítink kategorie Continental Tour - Gold, 19. května 2021 v Ostravě. Armand Duplantis (SWE), skok o tyči muži.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Líbí se mi na vašem stadionu, skvělá atmosféra je vždy motivující. Tak pojďme spolu na rekord mítinku a snad i hranici šesti metrů. Rok 2023 je pro mě velmi důležitý vzhledem ke světovému šampionátu,“ hlásí.

„Stejně důležité pro mě ale je udržovat se konstantně na vysoké úrovni a užít si každý start. Věřím, že u vás budu mít tu správnou podporu na tribunách a všichni se budeme dobře bavit,“ dodává Armand Duplantis.

Fenomenální atlet má 23 let a už o něm byl natočen celovečerní film, který se v současné době promítá v kinech. Film Born To Fly (Zrozen k letu) vypráví příběh chlapce, který je s tyčí bytostně sžitý.

Své první pokusy absolvoval už jako šestiletý. Jeho otec, Greg, je Američan. Byl také výborným tyčkařem (580 cm v roce 1993). Matka, Helena, je Švédka, rekordmanka v sedmiboji. (5 314 bodů v roce 1983).