Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O pivo se musí hlavně náležitě pečovat

Bruntál - To, že neodborným špatným zacházením ztratí i velmi dobré pivo mnoho ze své kvality a nenapodobitelné chuti, potvrzují zkušení odborníci.

26.3.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Miroslav Kucei

Špatné pivo, špatná hospoda

„Ze špatného piva neudělá opravdu dobré ani špičkový výčepní, kdyby se třeba rozkrájel. Na druhé straně ale dobré pivo pokazí špatný a neschopný výčepní velice snadno,“ potvrdila výčepní z bruntálské pivnice U Repoušů, která patří k nejznámějším a nejoblíbenějším pivnicím v Bruntále. Svou oblibu si získala právě chutí čepovaného piva, na které nedají hosté dopustit. Kvalitu piva dokládají mnohá ocenění, která pivnice v průběhu let získala od pivovaru, který jí pivo dodává a samozřejmě dlouhodobě sleduje, jak hostinští o kvalitu podávaného pěnivého nápoje dbají a jak dodržují stanovené pokyny a předpisy.

U Repoušů se pivo nečepuje ze sudů, ale z nerezových tanků o objemu 1000 litrů. Kromě dalších výhod to ulehčuje práci výčepním, kteří by v horkých letních dnech pomalu nestačili sudy narážet. Pivo v nerezových tancích není sterilizované, je živé amá přesně tu chuť, jakou mu dá sládek v pivovaru.

Pro pivo je také nenahraditelná správná teplota. Pivo z příslovečného sedmého schodu už přešlo z filmu mezi lidová rčení a dokládá, že i zlomek teplotního stupně hraje v chuti piva svou roli.

Důležité je uskladnění moku

Opravdovou nezbytností pro opravdu dobrou pivnici je proto dobrý starý sklep. Ten nenahradí ani nejmodernější chladicí zařízení, protože jen starý hluboký sklep má v zimě i v létě stále stejnou teplotu. Každý návštěvník pivnice dobře ví, že neméně důležité je také řádné a pravidelné čištění pivních trubek.

Čistit trubky se velmi vyplatí

„Je to pravda, my třeba čistíme trubky pravidelně každý týden, jinak by to opravdu nešlo. Každý alespoň trošku zkušenější hospodský vám ale taky potvrdí, že pivo musí pořád téct. Nemělo by v sudu dlouho stát, tím se zhoršuje jeho kvalita. To se u nás ale stát nemůže, tady teče pivo pořád,“ dodala s úsměvem výčepní od Repoušů. Na výslednou kvalitu mají vliv i další okolnosti, třeba čistota skla - mastnota dokáže pivo spolehlivě pokazit.

Známé je i tvrzení, že v době, kdy zrají švestky, nestojí pivo za nic. Zda je tomu skutečně tak nebo je to pouze subjektivní dojem pivařů, se zatím nepodařilo prokázat. Odborníci o tom vedou nekonečné učené spory. Pivaři ale vědí své.

Autor: Ladislav Olejníček

26.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační fotografie.

Počítačový kurz pro seniory

Ondřej Štveráček Quartet a  Ryan Carniaux

Hudební lahůdka ve Společenském domě

Jazzový klub se vrací pod střechu

Po letní sezoně venkovních festivalů a koncertů se rýmařovský jazzclub opět vrací na pódium Střediska volného času Rýmařov.

Koncert komorního dua

Koncert komorního dua Vientomarero flétnistky Michaely a kytaristy Jiřího Mecových budou moci diváci vidět ve čtvrtek 19. října v sále Základní umělecké školy Bruntál.

Krnov bojoval, ale na body nedosáhl

Zklamaný z výsledku byl po utkání v Bohumíně trenér krnovských hokejistů Jaroslav Plánovský. Hosté nehráli špatně, jenomže zahazovali šance, takový Tomáš Polok zahodil čtyři tutovky.

Horní Benešov se z Frýdku vrátil s prázdnou

Krajská hokejová liga ve středu pokračovala dalším kolem, v jehož rámci do moderní frýdecko-místecké haly Polárka zavítal tým Horního Benešova. Hostům se ale příliš nedařilo a z Frýdku si odvezli prohru v poměru 0:7.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení