„Makej, makej!" povzbuzovalo v sobotu 8. listopadu publikum běžce, kteří se účastnili prvního ročníku běhu do schodů na vyhlídkovou věž v Nové Vsi. Nejrychlejší má nohy Rudolf Baštrňák z Dolní Moravice.

Nová vyhlídkaVyhlídková věž v Nové Vsi nad Dolní Moravicí stojí sotva půl roku, a od otevření vyšlapalo do výšky 31,30 metrů nad zemí přes šestnáct tisíc návštěvníků. Aby rekreační areál obec ještě oživila, rozhodli její představitelé o pořádání několika akcí pro veřejnost ročně. „Věž provozuje členka našeho zastupitelstva, doktorka Jitka Vaculová. Je to i obecní historička. Byla to právě ona, která vymyslela dnešní běh na vyhlídkovou věž," prozradil dolnomoravický starosta Pavel Kopeček.

Vysportovaný muž dokázal zdolat všech sto šedesát v rekordním čase pouhých pětadvaceti vteřin. O mnoho pozadu nezůstali ale ani ostatní běžci, až už to byly ženy nebo muži, děti či dospělí.

„První ročník je za námi, nezbývá, než přes rok trénovat, a přijít vítězství obhájit. Schody se dají určitě vyběhnout, je to výzva i pro další zájemce. Kéž by se nás sešlo ještě více, než nyní. Vyzkoušet se má přece všechno," řekl sedmadvacetiletý Rudolf Baštrňák. Jak se ukázalo, ne všechny děti tráví volný čas vysedáváním u počítačových monitorů. Důkazem byla startovní listina, plná mladých tváří.

Mladí mají hodně sil

„U věže jsem úplně poprvé, takže jsem se rozhodl běžet. Schody chci pokořit, já běhám rád," řekl desetiletý Richard Tomaščák z Rudné pod Pradědem.

Je podle něj důležitá nejen účast, ale i výhra. „Já jsem taky sportovec, chodím běhat. Taky chci vyhrát," ozval se jedenáctiletý Filip Stojospal z Dolní Moravice. Z únavy hoši strach neměli. „Já to chtěl prostě vyzkoušet, jaké to tu bude, jaká bud atmosféra. Jsem patriot," doplnil čtrnáctiletý Jakub Stojospal.

Osmnáctiletá Jaruška Klepáčková přijela běhat do Nové Vsi z Bruntálu.

„Přihlásila jsem se jenom tak ze srandy. Byla by škoda sedět doma, když se nabízí taková pěkná akce," ujistila studentka krnovské střední zdravotní školy. V cíli nebyla na žádném ze zmíněných závodníků patrná únava, jelikož jsou ještě mladí, plní elánu a sil. „Vyčerpávající běh nebyl, spíše to tu bylo úplně super," sdělila v cíli jedenáctiletá Barbora Rychlíková z Nové Vsi.

Barbora vyhrála v nejmladší kategorii s časem čtyřicet dva vteřin.