Tato neobvyklá akce je součástí několikadílného seriálu Efisan Skiroll Classics. Účastníci na kolečkových lyžích vyjíždí známé vrcholy na různých místech České republiky. Počtvrté za sebou bude tento podnik hostit také Praděd.

„Sraz je na Hvězdě a začátek byl naplánován na 11. hodinu. Všichni se potom vydají nahoru směr Ovčárna a odtamtud až k Pradědu. Celé to měří nějakých 9,6 kilometru. O bezpečnost závodníků je postaráno. Před a za skupinou závodníků budeme mít vozidla,“ komentoval zakladatel a jeden z organizátorů celé akce Václav Sedláček ze Ski klubu Rýmařov.

Počítá se pouze trasa, kterou kolečkoví lyžaři urazí směrem nahoru. Zpátky se už sjíždět nebude: „Tohle by bylo velice nebezpečné. Přece jenom z kopce se dá nabrat velká rychlost, někdo se přimotá do cesty a člověk by si mohl přivodit nepříjemná zranění.“

Stoupání na Praděd je pro hodně otrlé borce. Největší účast byla v loňském roce, kdy se na start postavila více než stovka závodníků. „Nic jednoduchého to opravdu není. Hned ze začátku vás čeká sedmiprocentní stoupání, které se pak změní až na dvanáctiprocentní,“ přibližoval Václav Sedláček, podle něhož lyžaře hecují kolemjdoucí turisté:

„Na trati vládne velmi příjemná atmosféra. Lidi na projíždějící závodníky vyloženě nečekají, ale když jedou kolem nich, povzbuzují je. Doufáme, že v letošním roce vyjde počasí a vše se povede na jedničku.“

Výjezd na nejvyšší horu Jeseníků si ani tentokrát nenechají ujít veleúspěšní čeští laufaři. Konkrétně se jedná o několikanásobného medailistu ze zimních olympiád a světových šampionátů Lukáše Bauera a vynikajícího dálkového běžce na lyžích Stanislava Řezáče.

Oba se v barvách týmu Pioneer Investments zúčastňují laufů v rámci seriálu Ski Classics. Podobně jako jejich oddílová kolegyně Kateřina Smutná. Tito tři jsou bezpochyby největšími hvězdami závodu.

„Lukáš v minulém roce zvítězil a Standa byl třetí, mezi ně se dokázal vklínit Adam Fellner, který jezdí za stejný tým. S Lukášem jsem v kontaktu a přislíbil mi účast. Stanislav Řezáč je na tom stejně, taky s ním počítáme. Totéž platí i o Katce, která v Jeseníkách naposledy startovala před třemi lety,“ připojil několik postřehů jeden z pořadatelů.

Efisan Skiroll Classics sdružuje několik dalších závodů. Těžké výjezdy se jedou například i na Dlouhých Stráních, ve Velkých Karlovicích, na Ještědu a také v Krkonoších či Orlických horách. Podle Václava Sedláčka obliba kolečkových lyží stále roste.

„Skutečně na nich jezdí čím dál tím více lidí. Přírodního sněhu totiž ubývá a podmínky v posledních letech nejsou tak dobré, což negativně ovlivňuje tréninkový proces,“ zakončil Václav Sedláček.