Žáci Základní školy na Smetově okruhu v Krnově se pod vedením paní učitelky Moniky Hajdové již několik let připravují na soutěž v dopravní výchově. Nejinak tomu bylo i v uplynulém školním roce. A právě v okrskovém kole na krnovském dopravním hřišti začala vítězná cesta družstva mladších žáků.

Žáci trénovali na školním dvoře i během prázdnin. Bohužel se museli připravovat v obtížných podmínkách, část tréninkového prostoru je vyhrazena staveništi. Po vítězství v republikovém kole absolvovali žáci v srpnu přípravný kemp v Nymburku, ve kterém prokázali svoji vynikající formu.

Družstvo ve složení Tamara Hradilová, Nela Hanzelová, Oliver Hradil a Robin Káňa reprezentovalo na konci září Českou republiku na Evropském finále dopravní soutěže mladých cyklistů. Tato soutěž se pořádá pravidelně od roku 1986 a zúčastňují se jí nejlepší dva chlapci a nejlepší dvě dívky ve věku od deseti do dvanácti let z každé z pětadvaceti evropských zemí. V letošním roce se soutěže zúčastnilo dvacet tři zemí.

Děti plnily v průběhu celého dne obtížné úkoly a prokazovaly své znalosti z pravidel silničního provozu, správného chování cyklisty, správné výbavy a technického složení jízdního kola, ale také dovednosti potřebné k bezpečnému ovládání jízdního kola a účasti v silničním provozu.

Všechna družstva byla výborně připravena a bojovala o co nejlepší umístění. „Soutěži předcházela tvrdá a náročná každodenní příprava. Tamara, Nela, Oliver a Robin se poctivě připravovali a během soutěže tvořili soudržný tým, který se po celou dobu vzájemně podporoval," usmívala se učitelka Monika Hajdová. Ve velké konkurenci obsadili krnovští žáci krásné třetí místo a získali bronzovou medaili.

„Vedení školy děkuje Monice Hajdové, žákům a rodičům za přípravu a podporu na tuto náročnou soutěž. Dále musíme poděkovat za spolupráci Městskému úřadu v Krnově a krajskému koordinátorovi BESIPU Pavlu Rakusovi," doplnila poděkování všem strůjcům úspěchu zástupkyně ředitele Základní školy na Smetanově okruhu Jiřina Zámarská.