„Je to náročnější na čas, ale zase se utkáme s jinými celky než pořád se Snakesem, NH, Karvinou či Havířovem, se kterými se známe od mala. Ale zase nevíme, co nás čeká, jak silní jsou soupeři a jestli tak obhájíme naši pozici z loňska," povídal trenér Jan Kovařík.

Další změnou je omezení startu starších hráčů, kteří nemohou být spolu na hřišti a navíc nesmějí být na soupisce starších celků. „Přípravu na mistrovskou sezonu jsme měli krátkou, vlastně jsme začali až se školním rokem. Ale zase se nám vydařil turnaj v Krnově, kde jsme sehráli čtyři velmi kvalitní zápasy i s polskými družstvy," uvedl kouč.

Neznámý soupeř a hned první výhra

Na první „mistrák" jeli mladí Krnováci do Zlína s napětím, co je vlastně čeká. Zlín je stabilní basketbalové centrum s mnoha ligovými družstvy, a tak všichni čekali velmi kvalitního protivníka. „Navíc nám chyběl kapitán družstva Tomáš Beeldman a pivot Martin Křiva. Naopak na první zájezd jel s námi Samuel Samake," osvětlil změny v sestavě Kovařík.

Na Krnovské čekala nová hala a neznámý protivník. „Vsadili jsme na to, že je překvapíme celoplošnou osobní obranou. A to se nám vcelku dařilo. Po dobré obraně jsme získávali spoustu míčů, ale naší největší slabinou bylo zakončení," vykládal Jan Kovařík a pokračoval: „To co jsme dokázali zahodit, by bylo na dva zápasy. Míč nám létal všude, jen ne do koše. Naštěstí soupeř je teprve na začátku a měl problémy se přes naši obranu dostat."

Jenomže potom i krnovská obrana trochu polevila. „S přibývajícím časem jsme přestávali běhat, naše obrana už nebyla tak pevná, a tak měl soupeř stále více střeleckých příležitostí. V závěru už jsme šetřili naše opory pro další zápas a tak jsme v poslední čtvrtině dali jen osm bodů," říkal trenér mladíků a dodával: „Ale zase jsme nechali hrát hráče z lavičky, kteří získali další herní zkušenosti. Sice jsme dali málo bodů, ale soupeře jsme ubránili na pouhé čtyři. První výhru v soutěži jsme tak měli v kapse."

MMCITE Zlín - BK Krnov U13 22:66 (5:17, 12:40, 18:58)
Krnov: Ivo Santarius 23, Jakub Choma 10, Lukáš Mareš 10, Matyáš Sysala 8, Jan Štěpán 7, Ondřej Glac 4, Albert Palička 2, Patrik Jelínek 2, Vítězslav Bajtek, Vojtěch Bednařík, Samuel Ibrahim Samake

Vlažný začátek, přesto další vítězství

Do druhého zápasu vstoupili Krnovští příliš vlažně. „Kluci se nedokázali pod dojmem prvního, snadného vítězství vybičovat k maximálnímu výkonu. Sice jsme nedovolili protivníkovi skórovat, ale sami jsme se v útoku utápěli v přílišné individualitě," vykládal Jan Kovařík a pokračoval:

„Místo přihrávek jsme volili dribling, nedokázali jsme rychle přenést hru na soupeřovu polovinu, abychom mohli střílet dříve, než bude postavena obrana. A když už jsme chtěli přihrát dopředu, skončil míč buď v autu či v soupeřových rukách."

Dlouholetý trenér krnovské mládeže objasňoval hlavní problémy ve hře. „Pokud hrají hráči základní osmičky, vypadá naše hra jinak, ale ostatní nemají takovou snahu se do hry sami zapojit. Musíme hrát v pěti hráčích a ne jen třeba ve třech. Ty si soupeř snadněji pohlídá.

Čeká nás ještě dost práce připravit nováčky do hry tak, aby byli schopni samostatně ohrozit koš, či tvořit sami dobrou přihrávku na volného spoluhráče. Ale snaha tady je a to se cení," pochválil nováčky nakonec Jan Kovařík.

Za největší slabinu považuje zakončení. „V obou zápasech nám chyběl větší klid při zakončení. Mohli jsme dát mnohem více bodů, než říká konečné skóre. Teď to šlo, ale v zápasech se silnějšími soupeři nás tyto nedané šance mohou hodně mrzet. Ale nikdo není dokonalý, jen na sobě musí chtít pracovat. A to mi u některých prozatím chybí.

Další zápas hrajeme za 14 dnů doma s Prostějovem. Mezi tím nás čeká turnaj v Ostrowě WLKP, kam jedeme v hodně kombinované sestavě. Hlavně získat zkušenosti," dodával zkušený Jan Kovařík.

MMCITE Zlín - BK Krnov U13 27:65 (6:14, 12:30, 22:52)
Krnov: Ivo Santarius 18, Lukáš Mareš 15, Jakub Choma 13, Jan Štěpán 7, Matyáš Sysala 4, Albert Palička 2, Vojtěch Bednařík 2, Samuel Ibrahim Samake 2, Vítězslav Bajtek, Patrik Jelínek, Ondřej Glac