Dvě zlata a stříbro z Izraele

Soustředění v Izraeli se zúčastnili Ondřej Dadák, Roman Chalupa a Stanislav Berkovec, toto trio předvedlo, že do reprezentace opravdu patří. Soustředění probíhalo v listopadu při venkovních teplotách okolo šestatřiceti stupňů Celsia a bylo zakončeno mezinárodním turnajem, na kterém startovaly zápasnické velmoci, jako je například Rusko.

V kategorii kadetů po čtyřech vítězných utkáních vybojoval zlatou medaili talentovaný Roman Chalupa ve váze do 85 kilogramů. Stejně úspěšně si vedl i jeho oddílový kolega Ondřej Dadák a dovezl si domů také zlatý kov, ten ve váze do 100 kilo.

V kategorii juniorů ve váze do 74 kil bojoval Stanislav Berkovec. „Standa vyhrál skupinu s naprostým přehledem, ale v boji o zlato bohužel jeho síly nestačily na ruského zápasníka a domů si dovezl stříbro," komentoval trenér zápasníků Marcel Morbitzer.

Úspěšné Polsko

V tentýž den druhá skupina krnovských zápasníků bojovala v Polsku. Tady zápasili Marek Pokuta, Ondřej Hilgert, Tomáš Fabián a Miroslav Vašinka. V Rudě Šlonské si nejlépe vedli Marek Pokuta a Tomáš Fabián, když vybojovali stříbro. K nim přidali bronz Ondřej Hilgert a Miroslav Vašinka.

Ani starší soupeři Krnováky nezastavili

O dalším víkend bojovali Ondřej Dadák, Roman Chalupa, Tomáš Fabián, Marek Pokuta a Miroslav Vašinka na turnaji v Hodoníně.

Krnovští borci si vyzkoušeli soupeře, se kterými se běžně nesetkávají, startovali totiž proti soupeřům o čtyři roky starším, tedy kategorii juniorů. „Přestože všechna utkání byla velmi těžká, předvedli, že ani starší a zkušenější zápasníci je nezastaví," chválil své zápasníky Marcel Morbitzer.

Ondřej Dadák v kategorii do 96 kilogramů a Roman Chalupa do 84 kilogramů vybojovali každý tři vítězná utkání a ani ve finále nenašli přemožitele. Třetí medaili na tomto turnaji vybojoval Miroslav Vašinka v kategorii žáků do 46 kil.

Na čtvrté pozici skončil Marek Pokuta (žáci do 69 kg) a Tomáš Fabián vyzkoušel poprvé kategorii juniorů do 63 kilogramů a skončil šestý.

Chalupa hvězdou v Katovicích

Týden po tomto turnaji krnovští zápasníci přijali pozvání na turnaj „Barburka" do Katovic. Na silně obsazeném podniku v mezinárodní konkurenci (Litva, Německo, Rumunsko a Moldávie) se opět borci z Krnova prosadili.

Nejlépe si vedl Roman Chalupa (do 85 kg), který nenašel přemožitele a dokonce získal ocenění za nejtechničtějšího zápasníka turnaje.

„Ocenění získal díky tomu, že všechny své soupeře porazil na technickou převahu před ukončením časového limitu. Domů si tak odvezl zlatou medaili za vítězství ve své váhové kategorii a za nejtechničtějšího závodníka hodinky a sošku zápasníků," komentoval trenér krnovských zápasníků.

Na třetím místě ve váze do 76 kil se umístil Ondřej Hilgert, kterého porazil pouze moldavský závodník. Na čtvrté příčce skončil Tomáš Fabián, když v boji o bronz prohrál s domácím zápasníkem.

Stříbro ze Záhřebu

Posledním letošním turnajem pořádaným zápasnickou federací FILA byl tzv. A turnaj, kterého se zúčastnili kvůli velké marodce za Krnov pouze Roman Chalupa a Tomáš Fabián.

Z chorvatského Záhřebu dovezl stříbrnou medaili Roman Chalupa, když v boji o prvenství prohrál s polským závodníkem. „Škoda jen, že v tomto utkání Roman neudržel své nervy na uzdě, utkání by mělo zcela jiný průběh. Ostatní své soupeře porazil před časovým limitem na technickou převahu," uvedl Marcel Morbitzer a doplnil: „Tomášovi se nedařilo a neprošel vyřazovacími boji."

Vynikající sezona Krnováků

Rok 2014 byl pro krnovský zápasnický oddíl velmi úspěšný. „V jednotlivcích vybojovali naši zápasníci šest titulů mistrů České republiky. Poprvé v historii jsme získali mistrovský titul v družstvech kadetů. V Reprezentaci máme hned pět zápasníků, mezi seniory Matouše Morbitzera, v kadetech Ondřeje Dadáka, Romana Chalupu, Standu Berkovce a Ondřeje Hilgerta.

Všichni se také zúčastnili mistrovství Evropy i světového šampionátu," pochlubil se obrovskými úspěchy krnovských zápasníků Marcel Morbitzer a ještě dodával: „Chtěli bychom jako oddíl zápasu poděkovat všem, kteří nás podporovali a pomáhali nám, jak z rodičům, sponzorům, organizačnímu týmu, tak i městu Krnov, sportovní komisi, prostě všem, kteří jakkoli pomohli.

Bez jejich pomoci a podpory bychom takových výsledků nikdy nemohli dosáhnout. Děkujeme a věříme, že naše spolupráce bude ku prospěchu sportu a dětí," uzavřel.

Mistrovství Evropy kadetů Evropského šampionátu kadetů v bulharském Samkovu v zápase řecko-římském se zúčastnili tři krnovští zápasníci. Ondřej Hilgert, Ondřej Dadák a Roman Chalupa jsou již druhým rokem v reprezentaci České republiky kadetů.

Z krnovských závodníků a celé české reprezentace si nejlépe vedl Roman Chalupa, který skončil na pěkném osmém místě z dvaceti evropských jedniček. Ondřej Dadák se umístil na deváté příčce z jednadvaceti závodníků a Ondřej Hilgert na devatenácté pozici. Pro oba Ondřeje to byl jejich první start na takové prestižní soutěži.

Mistrovství světa kadetů Mistrovství světa kadetů v Humenném na Slovensku se opět zúčastnili tři krnovští zápasníci Ondřej Hilgert, Ondřej Dadák a Roman Chalupa.

Zde si nejlépe vedl Roman Chalupa ve váze do 85 kilogramů (opět podal nejlepší výkon z celé české reprezentace) a skončil na desátém místě. Ondřej Dadák ve váze do 76 kil skončil devatenáctý a Ondřej Hilgert ve váze do 69 kilogramů šestadvacátý.

„Vzhledem k tomu, že ročníkově byli nejmladšími účastníky předpokládáme, že na příštím šampionátu zúročí své zkušenosti v této věkové kategorii," uvedl trenér Marcel Morbitzer.