Hlavním cílem celé akce je přilákat děti ke sportu a k pohybové aktivitě, Sportfest má ale působit i jako protidrogová a kriminální prevence. Mladiství se budou moci vydovádět na více než dvaceti sportovních stanovištích, na své si přijdou i ti nejmenší. Široká veřejnost se může těšit na Mistrovství Moravy a Slezska ve freestyle koloběžkách. Více už v rozhovoru s hlavní organizátorkou Adélou Turkovou.

Adélo, jak probíhají přípravy na letošní Sportfest?
Momentálně se na akci podílí zhruba patnáct lidí. Spolupracujeme se sportovními kluby, které se na akci představí, z každého z nich máme zajištěny dvě osoby a ty s námi na jednotlivých sportech spolupracují. Co se samotných příprav týče, tak ty probíhají de facto už od skončení loňského ročníku, na akci pracujeme celý rok.

Fotbalový víkend se hlásí o slovo
Kam za fotbalem: Pikantní bitva v Břidličné, dorazí druhé Kobeřice

Na co všechno se děti mohou těšit? Jaké sporty jim představíte?
Výčet je dlouhý. Budeme mít box, basketbal, turnaje v hokejbalu, volejbalu, proběhne i závod freestyle koloběžek. Máme spoustu nápadů z prvního ročníků, které jsme nestihli uskutečnit vloni, takže si je necháváme na letošek.

Jak probíhá financování celé akce? Předpokládám, že se na ni hodně podílí město Krnov.
Ano, přesně tak, město je naším největším partnerem. Dostáváme od Krnova dotaci, potom máme své další partnery. Už teď mohu prozradit, že máme domluvenou spolupráci s bombuskami, snažíme se podporovat místní krnovské firmy. Proto jsme se pro letošní ročník rozhodli oslovit hlavně firmy z našeho regionu.

V pátek jsou na programu turnaje škol ve vybíjené a ve fotbale. S jakými ohlasy jste se u vedení škol setkali?
Samozřejmě naší aktivitu vítají. Oslovili jsme i školy v okrese Bruntál, Opava a Jeseník, už se nám podařilo naplnit kapacity všech turnajů. Ohlasy ředitelů jsou velmi kladné, protože pro vyšší stupně už nebývají sportovní aktivity tak přístupné. Bývají turnaje pro menší fotbalisty, pro ty starší už nikoliv. Na dívky se občas zapomíná, chtěli jsme proto pro ně vymyslet nějakou všestrannou aktivitu a nakonec jsme se rozhodli pro vybíjenou, která je určena pro čtvrtou a pátou třídu.

Můžou se návštěvníci těšit i na nějaký doprovodný program?
Určitě, nachystány budou gastro stánky, k dispozici bude gril, něco sladkého, nebude chybět ani pití a káva. Pro sportovce navíc bude zajištěn oběd. Nachystáno bude i pódium, na kterém budeme představovat jednotlivé spolky a kluby.