„To, co dělá prezident vašeho svazu Stanislav Žídek pro české krasobruslení, je těžká práce. Snaží se ho posunout někam dál a to je správné. Doufám, že u toho zůstane a bude v ní pokračovat, aby díra po Michalu Březinovi nebyla tak velká jako mezi Petrem Barnou a Tomášem Vernerem,“ připomíná Rafael Arutjunjan dlouhé čekání na medaili od zlata z mistrovství Evropy a bronzu na olympiádě v Albertville 1992 k stříbru na ME 2007 a titulu evropského šampióna 2008.

„Projekt Rafael“ rozjel svaz v roce 2018 jako pětiletý a jeho cílem bylo dokázat, že i v malé zemí jde zvednout úroveň krasobruslení a mezi talenty najít dalšího Michala Březinu. Uskutečnil se i o rok později, v následujících dvou sezonách ho přerušil covid. Letos se v Ostravě koná potřetí, ale jeho účastníci už jsou úplně jiní, stálicí zůstala jen česká mistryně a olympionička Eliška Březinová.

Příprava reprezentantů v krasobruslení v Ostravě 25.dubna 2019. Na snímku Rafael Arutyunyan, Stanislav Žídek,Eliška Březinová a Rudolf Březina.
Chtěli by ho všude. Arménský trenér Rafael Arutjunjan si vybral Česko

„Bohužel, dvouletá pauza se projevila. Nebyly závody a ten chtíč posunout se někam dál, u některých bruslařů nebyl. Ti, kteří byli na kempu první nebo druhý rok, už v něm nejsou. Je tam generační obměna, teď se budeme snažit s těmi novými, kteří jsou dostatečně mladí na to, aby byli schopni se vydat tím správným směrem,“ rád by pomohl svému následovníkovi Michal Březina. Bronzový muž z mistrovství Evropy 2013 a účastník čtyř olympiád se nyní vydal na trenérskou dráhu.

Letos na ostravském ledu maká téměř padesátka sólistů, nově i ze zahraničí. Informace od zkušeného Rafaela Arutjunjana, který v minulosti dovedl na výsluní třeba také Michell Kwanovou, Ashley Wagnerovou nebo Kanaďana Jeffrey Buttla, nasávají i jejich trenéři.

„Závodníci jsou podle výkonnosti rozděleni do tří skupin. Absolvovali testy na rychlost nebo dynamiku odrazu, jednou až dvakrát denně jsou na ledě, ale mají také cvičení na suchu i mentální trénink,“ popisuje předseda českého svazu Stanislav Žídek náplň pětidenního kempu, který začal v pondělí.

„Česká republika a svaz mě podporovaly celou kariéru, teď se to snažím vrátit tím, co tady děláme. Samozřejmě k tomu musí být i podpora trenérů a porozumění tomu, co se jim snažíme dát. Neříkáme jim, že dělají věci špatně, snažíme se jim předat ideu o tom, kam až bruslení může jit,“ vysvětluje Michal Březina svou motivaci.

Rafael Arutyunyan, kouč amerického mistra světa Nathana Chena, je hlavní hvězdou výcvikového tábora Českého krasobruslařského svazu v Ostravě. Jeho účastníky jsou reprezentanti v čele se sourozenci Eliškou a Michalem Březinovými i trenér Tomáš Verner.
České krasobruslaře prohání v Ostravě trenér amerického mistra světa

„Máte štěstí, že máte Stanislava Žídka, Michala Březinu a Tomáše Vernera, kteří se zajímají o to, jak bruslení v zemi vypadá a starají se o jeho vývoj. V Arménii jsem kdysi trénoval a v Gruzii, kde vedle Ameriky pořád žiji, nemá nikdo zájem bruslení celkově zlepšit, všechno se tam točí jenom okolo jednoho závodníka,“ mrzí trenéra Rafaela Arutjunjana, že země, které jsou blízké jeho srdci, na budoucnost nemyslí.

České taneční páry a sportovní dvojice budou mít letos své samostatné kempy.