Česká nominace

Juniorky: Lucie DATLOVÁ, Kateřina HANUŠOVÁ, Michaela VRAŠŤÁKOVÁ
Junioři: Matěj KLESAL, Damián MALCZYK, Vojtěch WARISCH Sportovní dvojice: Barbora KUCIÁNOVÁ – Lukáš VOCHOZKA
Taneční páry: Natálie BLAASOVÁ – Filip BLAAS, Kateřina MRÁZKOVÁ – Daniel MRÁZEK, Eliška ŽÁKOVÁ – Filip MENCL

„Přihlášeno je 106 krasobruslařů ze 32 zemí, letos jsou mezi nimi i čtyři nové, které u nás nikdy nebyly,“ prozradil Stanislav Žídek, předseda Českého krasobruslařského svazu (ČKS) a pořádajícího BK Ostrava. Rusko a Bělorusko mezi nimi nejsou, od Mezinárodní bruslařské unie ISU mají zákaz na všech soutěžích.

Seriál Grand Prix juniorů napíše na ostravském ledě už svou dvanáctou kapitolu, v žádném jiném městě na světě se vícekrát nekonal. „Překvapilo mě, že letos si Ostravu opět vybrali Číňané, kteří obsadí všechny čtyři kategorie,“ řekl Stanislav Žídek s tím, že letošními nováčky budou krasobruslaři z Vietnamu, Moldavska, Indonésie a Malajsie.

„Krasobruslařka z Vietnamu s francouzským trenérem se už v Ostravě připravuje druhý týden. Moc se jí u nás líbí, nadšená je z výborné kvality ledu, u nich mají malé zimáky jen při obchodních domech. Kromě ní bude Vietnam reprezentovat i taneční pár,“ vysvětlil předseda.

Nejpočetnější zahraniční výpravou budou Spojené státy s deseti závodníky, z Kanady a Japonska jich dorazí po osmi. „Bude se na co dívat,“ konstatoval Stanislav Žídek s tím, že krasobruslaři z těchto zemí spolu s Čínou a Koreou budou určitě patřit k největším favoritům.

Tenistka Petra Kvitová při slavnostním otevření své síně slávy 21. července 2022 ve Fulneku.
Kvitová se zasnoubila ve Wimbledonu. „Ano“ řekla svému trenérovi

Český svaz nominoval do každé kategorie nejvyšší možný počet závodníků, barvy pořádajícího klubu budou hájit Damian Malczyk a Vojtěch Warisch. Místo v Czech Skate si všichni museli vybojovat v prověrkách juniorské reprezentace před dvěma týdny v hale Sarezy v Porubě.

„Na domácí led už se těším, přijde hodně kamarádů i rodina,“ prozradil patnáctiletý Damian Malczyk, který měl premiéru v Grand Prix juniorů v minulé sezoně. V rakouském Linci obsadil 17. místo ze 34 startujících. „Chtěl bych předvést co nejlepší jízdu a ukázat, že jsem se posunul dál,“ dodal.

„Doufám, že si závod užiju a nebudu poslední,“ svěřil se před prvním startem v seriálu čtrnáctiletý Vojtěch Warisch. „Kluci nejsou favorité, ale pokud se pochlapí, poslední být nemusí, i když moc mladších soupeřů tam mít asi nebudou,“ konstatoval Stanislav Žídek.

Tradiční exhibiční závod ve skoku o tyči Atletický cirkus - Lesákův memoriál v Opavě, na kterém ve čtvrtek oficiálně ukončil svou kariéru vicemistr Evropy 2016 a český rekordman Jan Kudlička.
OBRAZEM: Končím, řekl tyčkař Kudlička. Kariéru uzavřel v Opavě. Byli jste tam?

„Česká juniorská reprezentace výrazně omládla, stejně jako ta seniorská. Největšími hvězdami v ní je teď taneční pár sourozenců Mrázkových, který už na řadě závodů dokázal zvítězit,“ doplnil.

Celodenní vstupenka na Českou brusli stojí sto korun a prodává se přímo hale. Po Ostravě pokračuje seriál GPJ v lotyšské Rize, finále nejlepších bude hostit v říjnu Itálie.

Červená karta. Ilustrační foto.
Mariáš na fotbale: v zápase I.B třídy padlo čtrnáct žlutých a dvě červené karty

Program České brusle v Ostravar Aréně

Středa 31. srpna: 9.15 - 19.15: oficiální tréninky (vstup zdarma).

Čtvrtek 1. září: 11.30: krátký program juniorů, 14.50: krátký program sportovních dvojic, 16.15: krátký program juniorek.

Pátek 2. září: 11.30: rytmické tance párů, 14.30: volné jízdy sportovních dvojic, 16.10: volné jízdy juniorů.

Sobota 3. září: 10.30: volné jízdy juniorek, 16.15: volné jízdy tanečních párů.