V pořadí již čtrnáctý ročník tradičního poháru se uskutečnil v tělocvičně Základní školy na Žižkově ulici. Bojovalo se ve všech věkových kategoriích v soutěžích kata a kumite.

Na startovní listině tradičního turnaje mimo jiné nechyběli členové domácího oddílu karate Gymnasion TJ Krnov. Svěřenci učitelského dua Sawase Sofianidise a Daniela Bončka se v silné konkurenci karatistů z celé republiky rozhodně neztratili. Naopak. Dvanáctičlenné družstvo na domácí půdě vybojovalo celkem jedenáct medailí. Vysokou úroveň krnovského karate reflektuje pět zlatých, dvě stříbrné a konečně kvarteto bronzových kovů.

Jednoznačně nejúspěšnějším reprezentantem domácího oddílu se stal Zdeněk Lukeš. Mladý karatista se radoval z dvojnásobného triumfu. Lukeš totiž zvítězil jak v soutěži kata, tak v kumite v rámci věkové hranice od 16 do 18 let.

Po dvou medailích dále získali Filip Tůma a Jannis Kortiš. Úspěch krnovských karatistů ještě podtrhli ziskem dalších kýžených kovů Jakub Kot, Tomáš Veneni, Ondřej Šulák, Šimon Vyboch a Ivo Jarka, který bojoval mezi muži. Naopak před medailovými branami skončili z domácích závodníků Michal Šmíd, Rostislav Balner a Martin Crhonek.

Soutěžní učitel karate Sawas Sofianidis je s výkony svých svěřenců nadmíru spokojen. „Všichni kluci se na závody poctivě připravovali a v průběhu soutěže odvedli svůj maximální výkon. Za to je chválím,“ řekl. „Samozřejmě chtějí vyhrát, to je v pořádku. Z mého pohledu však nejsou závody honbou za medailemi. Chci, aby kluci odváděli svoje maximum, fyzické i morální, a pokud toto povede k vítězství, je to pro mě ta třešnička na dortu,“ vysvětlil Sofianidis cíle a hodnoty, k nimž vede své svěřence.

„Chtěl bych, aby se naučili podávat to nejlepší, co v nich je, a nemysleli tolik na to, jestli vyhrají nebo ne. Ono to většinou s poctivou prací přijde. Příkladem toho je právě Zdeněk, který je pro mladší členy oddílu vzorem. Tak to má být,“ dodal Sawas Sofianidis.

Čtrnáctý ročník poháru Gymnasion Cup není jedinou karatistickou soutěží, která se v letošním roce v Krnově uskuteční. Již na podzim bude domácí oddíl pořádat tradiční mistrovství České republiky.