Poslední lednový víkend letošního roku si pro fanoušky extrémních výzev naordinoval mrazivé počasí s občasným sněžením. Nejen s těmito podmínkami se nejlépe vypořádal 25letý Tomáš Štverák ze Zubří a obhájil titul mistra republiky v zimním horském maratonu, neboť LH24 vyhrál také v roce 2020.

„Cítím se dobře, ale strašně bere síly písčitý traverz pod Lukšincem. Uvidíme, jak to půjde dál,“ zhodnotil situaci Tomáš Štverák v polovině závodu po sobotní desáté hodině večer.

10. ročníku závodu Kilpi 24 hodin na Lysé hoře 2023 (LH24). Ředitel závodu Libor Uher s vítěznou dvojící Kateřina Klepáčová a Tomáš Štverák.10. ročníku závodu Kilpi 24 hodin na Lysé hoře 2023 (LH24). Ředitel závodu Libor Uher s vítěznou dvojící Kateřina Klepáčová a Tomáš Štverák.Zdroj: Kilpi 24 hodin na Lysé hoře 2023

Do nedělního rána nakonec zvládl absolvovat kompletních 12 okruhů (13,2 km), v nohách tak měl 160 kilometrů s neuvěřitelným převýšením přes deset tisíc metrů a stanovil rekord nové trasy. „Jsem strašně šťastný, ale brutálně unavený, terén mi bral hodně sil. Škoda, že trasa byla ušlapána až v posledním kole,“ dodal vítěz v cílovém depu na Hotelu Sepetná.

V kategorii žen si pro vítězství a titul republikové šampionky doběhla Kateřina Klepáčová z Frýdku-Místku za 10 absolvovaných kol. „Vzhledem k okolnostem, kdy jsem čtrnáct dní zpátky šla čtyřiadvaceti hodinovku na Ještědu a té regenerace tak nebylo moc, jsem s mým výkonem maximálně spokojená,“ řekla Kateřina Klepáčová cíli.

Extrémní vytrvalostní závod LH24, 28. ledna 2023, Ostravice.
VIDEO: Extrémní zimní maraton, Lysá hora, Beskydy. Stovky lidí běží celou noc

„Jsou to sportovci, kteří zrají jako víno a myslím, že ještě neřekli své poslední slovo. Je na nich vidět ta vyzrálost. Stávají se z nich sportovní pojmy a výkony, které předvedli, jsou úžasné,“ prohlásil ředitel závodu Libor Uher.

„Trať nebyla zdaleka optimální, protože v některých úsecích byl měkký podklad a ten bral závodníkům hodně sil. Vítězové svou kvalitu opět předvedli,“ uzavřel Libor Uher.