Florbalisté krnovské Orcy mají za sebou těžký víkend. Stále se pohybovali na dostřel vedoucí pozici Horní Suché v divizi a po dvou víkendových zápasech se mohli přiblížit až na rozdíl jednoho bodu. Museli ovšem docílit dvou vítězství.

V sobotu je v Ostravě čekalo páté mužstvo tabulky, místní Letka, v neděli pak právě lídr soutěže. „Prvním cílem bylo porazit Letku. Od toho jsme se chtěli odrazit a pak nastoupit proti Horní Suché s tím, že když vyhrajeme, budeme už ztrácet jen bod," povídal obránce Orcy Krnov Filip Fňukal.

V obou zápasech Krnovu chyběli dva klíčoví hráči, bratři Hlaváčkové.

Přetahovaná za tři body

Krnováci začali v Ostravě dobře a brzy vedli o dva góly. Soupeř sice srovnal, ale v poslední minutě první třetiny si Orca dvěma brankami vzala vedení zpět. „Pro nás to byla taková typická třetina. Chtěli jsme si zajistit nějaký náskok, aby se nám pak hrálo lépe," říkal konstruktivní bek hostí.

Také nástup do druhé části se hostům povedl. „Zvýšili jsme na 5:2, ale pak přišla pětiminutovka hrůzy. Úplná tma," kroutil hlavou Filip Fňukal. Krnov inkasoval pětkrát a rázem prohrával 5:7. „Byl to takový ostřejší zápas. Neproměnili jsme pětiminutovou přesilovku. Naštěstí se nám pak ještě do konce třetiny povedlo zase vyrovnat a bylo to otevřené," usmál se krnovský obránce.

V poslední části šlo o všechno. „Bylo to takové nervózní. Nikdo nechtěl udělat chybu, věděli jsme, že kdo dá první gól, má velkou šanci vyhrát. No a tu chybu jsme udělali my a inkasovali. A zase to bylo po naší neproměněné pětiminutové přesilovce," popisoval dění na palubovce Filip Fňukal.

Deset minut před koncem se Krnovákům povedlo vyrovnat a tři a půl minuty před sirénou pak převážil skóre na stranu Orcy Planý. „Byla to chyba brankáře. Jirka protlačil míček do sítě zpoza branky," objasnil klíčový moment Fňukal.

V utkání padly celkem dva vysoké tresty na pět minut, oba na straně Letky. „Ten první byl nezaviněný. Soupeř mě trefil hokejkou při došvihu do oka," říkal Filip Fňukal a pokračoval: „Ten druhý, to byl likvidační zákrok, protihráč sestřelil u mantinelu Ondru Miškova."

Střelec Jaromír Filip pomohl k vítězství svého týmu hned pěti brankami.

FBK Letka Ostrava - FBC Orca Krnov 8:9 (2:4, 5:3, 1:2)
Branky a asistence: 10. Mrázek (Ondruch), 12. Toman (Fučík), 23. Pavlík (Kuruc), 25. Kuruc (Balek), 28. Krupa (Toman), 28. Ondruch (Řeha), 29. Ondruch (Balek), 48. Balek (Kuruc) - 4. Planý (Zakopčan), 5. Filip (Valočík), 19. Filip, 20. Miškov (Dominik Fňukal), 21. Hrbolka, 38. Filip (Miškov), 40. Filip (Filip Fňukal), 49. Filip (Blaho), 57. Planý (Lhoťan)
Krnov: Baran - Zakopčan, Lhoťan, Filip Fňukal, Valočík, Vrchovský - Dominik Fňukal, Planý, Miškov - Hrbolka, Filip, Blaho - Matušinský. Trenér: Ondřej Miškov

Nevídaná přestřelka

„Kromě nás hrálo ještě béčko a juniorka, navíc pořád chyběli Hlaváčci. To hrálo do karet spíše soupeři," říkal krnovský obránce Fňukal, ale hned dodal: „Ale věděli jsme, že jsou k poražení."

Od první minuty byl k vidění ofenzivní florbal. „Doufal jsem, že dostaneme gól co nejpozději, ale bylo to hned po minutě," říkal Filip Fňukal. Krnov vyrovnal a do konce třetí minuty padly ještě dva góly, stav byl 2:2. Strhla se přestřelka, Orca dvakrát vedla, dvakrát soupeř srovnal.

Před koncem první části se však hosté dostali do dvoubrankového vedení. Po první přestávce gólové hody pokračovaly. Domácí čtyřmi trefami v řadě otočili skóre, ale Krnovští dokázali vyrovnat.

„Bylo to jak na houpačce. Jenže bohužel pak jsme dostali trest pět minut za sekání. Ani jsem ten faul neviděl. Vím, že tam někdo stínil našemu brankáři a náš obránce ho prý sekl mimo hru," komentoval situaci Filip Fňukal a dodal: „Jak se ukázalo, byl to asi klíčový moment zápasu." Horní Suchá dvěma brankami zase odskočila.

Na počátku posledního dějství sice Orca snížila, ale domácí si už vítězství nechtěli nechat vzít. Skórovali i ve vlastním oslabení. Za stavu 14:12 pro Horní Suchou musel za záchrannou brzdu zatáhnout krnovský Planý a bylo po nadějích.

Krnovská Orca opět po delší době prohrála, nepomohlo ani sedm bodů Jaromíra Filipa. Dokonce obránce Filip Fňukal hned čtyřikrát skóroval a jednou nahrával na gól. „Říkal jsem hned, že jsem dal v jednom zápase čtyřnásobek gólů jako za celou minulou sezonu," smál se klíčový bek Krnovských a dodal:

„Ale bylo to tím, že jsem hrál i přesilovky a hned třikrát jsem dostal míček před prázdnou branku. Ale všechny góly bych stejně vyměnil za tři body pro tým."

FBK Horní Suchá - FBC Orca Krnov 14:12 (4:6, 6:2, 4:4)
Branky a asistence: 2. Šimek (Piskorz), 3. Kopia (Piskorz), 11. Černý (Hladký), 16. Mocek, 22. Kopia (Piskorz), 22. Kopia, 28. Kopia (Mocek), 31. Galuszka (Večeřa), 39. Černý (Hladký), 40. Kopia (Piskorz), 48. Melník (Černý), 52. Černý (Krajíček), 54. Piskorz (Černý), 55. Cielecki - 2. Filip Fňukal (Filip), 2. Filip (Hrbolka), 10. Filip (Matušinský), 14. Filip (Hrbolka), 17. Filip (Valočík), 19. Filip Fňukal (Lhoťan), 32. Filip Fňukal (Planý), 38. Dominik Fňukal (Miškov), 47. Filip (Filip Fňukal), 54. Filip Fňukal (Planý), 57. Filip (Valočík), 59. Planý (Miškov)
Krnov: Baran - Lhoťan, Holiš, Filip Fňukal, Valočík - Matušinský, Planý, Miškov - Hrbolka, Filip, Blaho - Dominik Fňukal, Zakopčan. Trenér: Ondřej Miškov

1. Horní Suchá 15 2 0 1 171:94 49
2. Krnov 14 0 0 4 177:124 42
3. Telnice 12 0 0 5 129:93 36