Florbalistům Orcy Krnov skončil o víkendu pohárový sen. Když prošli bez zaváhání základní skupinou, kde porazili i velice silné týmy Slovanu Havířov a Prostějova, nikdo si nepřipouštěl, že by nepostupovali i nadále. Navíc, když jako vítěz skupiny narazili na papírově daleko slabšího protivníka, celek z Moravskoslezské třídy, nejnižší soutěže, FbC Coyotes Jablunkov. Ale opak byl nakonec pravdou.

Krnováci, kteří většinu své loňské spanilé jízdy Pohárem České pojišťovny, prožili v domácí hale, tentokrát museli cestovat. „Čekala nás daleká cesta, sto deset kilometrů," uvedl trenér Štěpán Lhoťan. Navíc Orce chyběli hned tři hráči základní sestavy, Blaho, Valočík a Hlaváček. „Bohužel jsme nejeli úplně kompletní, ale ani tak pro nás neměl být problém přes Jablunkov postoupit," říkal Lhoťan.

Letošní cesta
Pohárem ČP
Základní skupina:
FbC Playmakers Prostějov - FBC Orca Krnov 2:8
FBC Orca Krnov - TJ Slovan Havířov 8:5
FBC Orca Krnov FBC - O.C.E.L.O.T. Ostrava 16:2
FBC Cobra Hať - FBC Orca Krnov 0:16

2. kolo:
FbC Coyotes - Jablunkov FBC Orca Krnov 10:9

Tahanice o každý gól

Krnovští nezačali utkání na půdě outsidera vůbec špatně. V sedmé minutě byli hned po sobě vyloučení dva domácí hráči a Orca dvojnásobnou přesilovku beze zbytku využila. Nejprve se trefil Filip a po něm Lhoťan. Pak sice Jablunkovští snížili na 1:2, ale Miškov okamžitě vrátil hostům dvoubrankový náskok. Jenže zarputilí „Horalé" bojovali a začala tahanice o každou branku. Domácí opět snížili na 2:3, sváteční střelec Lhoťan však vstřelil čtvrtý gól favorita. Bohužel před přestávkou se stihli „Kojoti" opět dotáhnout, 3:4.

„Měli jsme sice utkání pod kontrolou, ale pořád jsme se s nimi tahali o jeden, o dva góly. Byla chyba, že jsme jim nedokázali odskočit na větší rozdíl," popisoval situaci krnovský kouč.

Také prostřední část byla zprvu v režii Orcy Krnov. Filip a po něm v oslabení Miškov navýšili vedení hostujícího celku na 3:6. To už se zdálo, že favorit získává pevnou půdu pod nohama. Jenomže potom se hra proměnila v neurovnaný florbal se značným množstvím nepřesností. Z toho vyplynula čtvrtá branka Jablunkova. Vzápětí však Krvač zaznamenal sedmou trefu Krnova. Tento náskok však hosté neudrželi a celek Coyotes se dostal na dostřel dvou gólů, 5:7.

Nevídaný obrat utkání

Papírový outsider z Jablunkova tedy před posledním dějstvím o dvě trefy prohrával, ale co se začalo dít v něm, to nejspíše v zemi pod Beskydami vstoupí do mýtů a legend. „Já bych to nazval jedním velkým blackoutem," nebral si servítky Štěpán Lhoťan.

Hosté měli hned v úvodu třetí třetiny možnost přesilovky, jenže místo navýšení náskoku přišel gól do jejich sítě, 6:7. Hned na to šli do čtyř Krnovští. Přesilovka Jablunkova trvala jen tři vteřiny a bylo srovnáno 7:7. Za dalších deset sekund už domácí vedli. Navíc v následujících minutách přidali další dvě branky a rázem se dostali do trháku 10:7.

„Náš tým prostě přestal hrát. Jablunkov to vycítil, jeho hráči začali bojovat, doslova jezdili po zadku. A zápas otočili. Dělali jsme zbytečné chyby, ztráceli míčky a oni nás trestali z rychlých brejků," krčil rameny hrající trenér Krnova.

V závěrečné desetiminutovce ještě přišel velký tlak hostujícího mužstva podpořený i dvěma přesilovými hrami. Výsledkem byly dva góly Planého a snížení na rozdíl jedné branky 10:9. Stále navíc zbývalo pět minut do závěrečné sirény. Hosté se pokusili i o hru bez brankáře, ale kýžený efekt to nepřineslo.

Orca se soustředí už jen na ligu

Krnovští vypadli z Poháru se soupeřem, od kterého by se postup asi nejméně čekal, ale i takový je florbal. Po loňském úspěchu, kdy Orca postoupila až do osmifinále a vyřadila mimo jiné prvoligovou Kopřivnici, letos končí ve druhém kole na hokejkách Jablunkova. „Soupeř vyhrál naprosto zaslouženě. Po celý zápas dotahoval náš náskok a díky našim chybám dokázal ve třetí třetině utkání úplně otočit a postoupit dále. Po zápase jsme si všechno vyříkali v kabině, kde taky ta naše noční můra zůstane a už se k ní nebudeme vracet," hodnotil střetnutí Štěpán Lhoťan a ještě dodával: „Teď se můžeme soustředit jen na ligovou sezonu. Ta když dopadne dobře, tak si nikdo ani nevzpomene, že jsme vypadli ve druhém kole Poháru.

Šestigólový střelec Ježowicz

Zajímavostí utkání je, že jablunkovský hráč Jakub Ježowicz se na vítězství a postupu podílel hned šesti brankami v síti Krnova. Šest kanadských bodů nasbíral také krnovský Ondřej Miškov za dva góly a čtyři asistence.

Statistiky utkáníFbC Coyotes Jablunkov - FBC Orca Krnov 10:9 (3:4, 2:3, 5:2)
Branky a asistence Krnova: Filip 2 (Miškov, Pavlica), Lhoťan 2 (Miškov, Planý), Miškov 2, Planý 2 (Miškov 2), Krvač (Fňukal)

FBC Orca - Krnov: René Frydrych Filip Vrchovský, Tomáš Zakopčan, Jan Pavlica, Jiří Planý, Matěj Krvač, Daniel Hrbolka, Štěpán Lhoťan, Ondřej Miškov, Filip Fňukal, Jaromír Filip. Trenér: Štěpán Lhoťan