„Původní záměr byl vybudovat posilovnu v městských lázních, která by sloužila jako součást rehabilitace. Ale tehdejší vedení OÚNZ tuto myšlenku zavrhlo. Proto nám město nabídlo budovu bývalé důstojnické koupelny v ruských kasárnách, kde mělo vyrůst studentské městečko, jehož součástí mělo být i fitness centrum,“ zavzpomínal na krušné začátky jeden ze zakladatelů Jalexu Alexandr Řeháček.

Ten se spolu s Jaroslavem Mlčkem, který patřil i k zakladatelům oddílu silového trojboje v krnovské Lokomotivě a od roku 1973 se tomuto sportu závodně věnoval, pustil do rekonstrukce budovy. Po půlroce úmorné dřiny, bourání, malování, úpravy interiéru, nákupu posilovacích strojů a činek zahájilo nové fitness centrum ve spolupráci s opavským fitkem Pe-pa 1. října 1991 provoz.

Výsledek předčil očekávání. „Do posilovny posílaly podniky své zaměstnance, chodily sem školy i různé organizace. Zpočátku jsme nevěděli, kam dřív skočit,“ zavzpomínal na situaci po otevření Jaroslav Mlček a pokračoval: „Postupně se vše ustálilo a protože v posilovně začali vyrůstat svalnatí kluci a hezky tvarovaná děvčata, založili jsme oddíl sportovní kulturistiky Jalex Team.“

Právě pod vedením trenéra Jaroslava Mlčka prošla tímto oddílem řada vynikajících závodníků, mistrů republiky, Belgie, účastníků mistrovství Evropy i světa. Mnozí zaznamenali vynikající výsledky v pohárových soutěžích po celé České republice i mimo ni.

Po pěti letech činnosti odešel z Jalexu Alexandr Řeháček. „Začal podnikat společně se svou ženou, a tak jsem na všechno zůstal sám,“ povídal Mlček a dodával: „Společně s mou ženou, která vede veškerou agendu a je mi velkou oporou, to táhneme už patnáct let.“

Za tu dobu navštívily fitness centrum Jalex tisíce lidí a vystřídaly se tam tři generace sportovců „Vždy tu byla a stále je dobrá parta lidí, kteří mají radost z pohybu a chtějí něco udělat pro své zdraví a formu. Najdou tady kvalitní zázemí nejen, co se týče cvičení, ale také poradenství v oblasti tréninku, výživy a doplňků stravy,“ představil zázemí fitka jeho majitel.

Jaroslav Mlček poukázal také na některé pozoruhodné postavy z Jalexu. „Máme tu i takové borce, kteří dokázali za půl roku shodit bezmála čtyřicet kilo. Našim nejstarším cvičícím je pan Soldát, který je ve svých 84 letech ve výborné kondici. Raritou je určitě Radim Sedláček, který chodí pravidelně devatenáct let a nevynechal jediný trénink,“ představil své pravidelné a dlouholeté klienty Mlček.

Za zmínku také stojí, že se Jalex Team letos umístil na historickém bodovaném pátém místě z celkového počtu devadesáti osmi oddílů v celé ČR.
Ke dvacetiletému výročí otevření Fitness centra Jalex se bude konat velká oslava. „Se všemi, kteří se podíleli na vzniku a trvání, oslavíme dvacetileté výročí fitka 27. 9. v Kofola klubu. Doufám, že ve stejném duchu budeme pokračovat i nadále,“ uzavřel povídání trenér a majitel Jalexu Jaroslav Mlček. ⋌(jm)