„Pro turnaj světové série v Ostravě ho z pískovny ve Střelči dodáváme od prvního ročníku. Písek je certifikovaný a musí být každoročně testován ve specializovaných laboratořích v Kanadě,“ vysvětlila Renata Mikulecká ze společnosti Sklopísek Střeleč.

Po turnaji zůstává písek nejvyšší kvality v regionu. „Se zástupci kraje a města Ostravy se nám každý rok podařilo vytipovat sportoviště a školní areály, kde slouží pro rozvoj beachvolejbalu dětí a mládeže. Stejně tomu je letos a tuto tradici chceme držet i do budoucna,“ uvedl Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu a mistr Evropy v beachi z roku 1996.

J&T Banka Ostrava Beach Open, 4. června 2021 v Ostravě. David Schweiner (CZE) a Ondřej Perušič (CZE).
České jedničky na sebe v Ostravě a Brazílii upletly bič. Jsou ve formě a těší se

Turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro se v Dolních Vítkovicích koná už popáté. „Jsem rád, že držíme stejný tým, který je každým rokem sehranější, což přispívá ke klidnějšímu průběhu příprav. Na výstavbě areálu pracují desítky lidí a těžká technika, která manipuluje s pískem,“ vylíčil proměnu někdejšího industriálního areálu ve světovou pláž Martin Duka z pořádající agentury Raul! a zároveň ředitel turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro

„Nejtěžší ze všeho je komplexnost celého turnaje, protože jde o souhru spousty dodavatelů a organizátorů tak, abychom drželi daný harmonogram a byli včas připravení spustit první zápasy turnaje,“ doplnil Martin Duka. Příprava na letošní ročník začala v Dolních Vítkovicích 14. května. V jaké fázi je nyní? „Finišujeme, z čehož mám velkou radost,“ je spokojený Martin Duka.

Fanoušci na loňském ročníku J&T Banka Ostrava Beach Pro:

Kromě areálu, kde se bude hrát, vzniká opět i fanzóna, do které je vstup zdarma. „Bude tam i velká obrazovka, na které můžou všichni sledovat dění na kurtech. Nebo si návštěvníci můžou zapůjčit míče a zapinkat si s kamarády, například i na malém hřišti, což je letošní novinka,“ uvedl Martin Duka.

Hotovo musí být vše do neděle 28. května, kdy pod vysokou pěcí začnou oficiální tréninky. Turnaj začne 31. května kvalifikací, 1. června vypuknou boje ve skupinách, vrcholem budou 4. června zápasy o medaile.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbale J&T Banka Ostrava Beach Pro, 26. května 2022 v Ostravě. Barbora Hermannová z České republiky.
Hermannová se těší na ostravskou energii, na pláži budou mistryně Evropy i světa

Účast bude opět světová v čele s olympijskými vítězi Andersem Molem a Christianem Sørumem z Norska, kteří obhajují loňské prvenství, mistry Evropy Davidem Åhmanem a Jonatanem Hellvigem ze Švédska i nizozemskými vítězi turnaji z roku 2021 Alexanderem Brouwer a Robertem Meeuwsenem.

O body se budou samozřejmě rvát i české jedničky Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří v minulých třech ročnících došli až do finále. S divokou kartou si soutěž zahrají i Kryštof Jan Oliva a Tadeáš Trousil.

Kvalifikace čeká Španěly Pabla Herreru a Adriana Gaviru, vítěze z roku 2018, i předloňské bronzové medailisty Andreho s Georgem z Brazílie, stejně jako Čechy Jakuba Šépku s Tomášem Semerádem.

Vítězky J&T Banka Ostrava Beach Pro 2022 - 1 Cinja Tillmann (GER) a 2 Svenja Müller (GER), 29. května 2022 v Ostravě.
Písečná pláž i hala. Ostrava se letos stane na týden mekkou světového volejbalu

Jedničkami v turnaji žen jsou brazilské mistryně světa Eduarda Duda Santos Lisboa a Ana Patrícia Silva. Chybět nebudou evropské šampionky Tina Graudina a Anastasija Samoilova z Lotyšska ani obhájkyně loňského vítězství Svenja Müller a Cinja Tillman z Německa.

Pod vysokou pecí se představí i tři české dvojice – v hlavní soutěži Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou, v kvalifikaci Markéta Nausch Sluková s Helenou Havelkovou a sestry Anna a Kateřina Pavelkovy, loňské mistryně Evropy do 18 let.