Libor svou kariéru ukončil, naopak Michael se vrhl do tvrdého tréninku a svými výkony na závodech v rámci českého poháru dálkových plavců bezkonkurenčně vládne kategorii masters nad čtyřicet let, kde nejenže vyhrává téměř všechny závody, kterých se účastní, ale překonává jeden český rekord za druhým.

Michael Mrůzek se dal přemluvit právě Liborem Smolkou a zkusil změřit síly se zahraniční konkurencí v nejdelším evropském závodě v dálkovém plavání, na šestatřicetikilometrové trase z ostrova Capri do Neapole.

Tento závod má v Itálii obrovskou tradici a letos se plave již popadesáté. Pořadatelé mají tolik přihlášek z celého světa, že byli nuceni rozdělit závod a startující na dvě části. V té první obvykle startují závodníci starších ročníků, v té druhé, která se poplave v září, se pak střetnou nejlepší světoví plavci v rámci série světového poháru v dálkovém plavání.

V této soutěži plaval v minulých létech Libor Smolka a dvakrát doplaval na šestém místě a je stále držitelem nejlepšího českého času na třicet šest kilometrů, které zdolal za šest hodin a devatenáct minut.

Michael Mrůzek byl při svém prvním startu zařazen do první skupiny, ve které se utkal s dvanácti soupeři a dalšími šesti štafetami. Byl to pro něho zatím nejdelší závod, na jehož start se postavil. Plavalo se za krásného počasí, voda měla příjemných třiadvacet stupňů.

.

Plavecký veterán z Krnova dosáhl v Itálii obrovského úspěchu, když mezi jednotlivci nad čtyřicet let nenašel přemožitele. V pozadí legendární sopka Vesuv. foto: Oddíl plavání TJ Krnov

První dvě hodiny se krnovský plavec držel v čtyřčlenné skupině, ze které se utrhl jeden z italských plavců. Mrůzek plaval svým stanoveným tempem a nenechal se vyvést z klidu ani štafetami, které se podle aktuálního stavu dostávaly před něho.

Po třech hodinách se krnovský veterán dostal do čela závodu jednotlivců a strojovým tempem zvyšoval svůj náskok. Vzorným stravováním po celý závod se nedostal do větší krize a postupně ukrajoval kilometry v zátoce pod sopkou Vesuv.

Nerozhodily ho ani zvyšující se vlny a poměrně svěží vítr. Nakonec doplaval až na jednu všechny štafety a v čase osm hodin a jedna minuta dohmátl pro vítězství v soutěži jednotlivců.

V celkovém pořadí ho porazila o dvě minuty jen jedna štafeta, složená ze čtyř plavců. Dalšího muže v pořadí porazil Michael Mrůzek o dvacet minut. Mrůzek po úspěchu v závodě Capri – Neapol pokračuje ve vítězném tažení a je ve vedení českého poháru v dálkovém plavání v kategorii mužů nad 40 let.

Při Michalově výkonnosti a odolnosti vůči chladné vodě se možná v budoucnu dočkáme i startu prvního Krnováka v kanálu La Manche.