Po skoro dvaceti letech, kdy ve Slavoji Bruntál v období trenéra Kusaly působila i reprezentantka Hana Horáková (Machová) a další, se v Bruntále podařilo vybudovat výborný basketbalový kolektiv starších dorostenek. I to byl důvod, proč se zeptat na pár otázek strůjce skvělého kolektivu basketbalistek Slavoje Bruntál, kouče Dalimila Moryse.

Jak jste spokojen s právě skončenou základní části?

Před sezónou měl tým problémy s tréninkovými prostory, kdy byla od června zavřená sportovní hala. Většina přípravy se odehrála na venkovních hřištích, něco málo na soustředění ve školních tělocvičnách. První přípravný zápas jsme odehráli až týden před startem ligové soutěže. Nevěděli jsme jak na tom jsme, co můžeme očekávat. Ligu začalo hrát třináct týmů včetně loňských dvou extraligových a všech favoritů.

Našim cílem bylo umístit se do šestého místa. Mým tajným přáním bylo čtvrté místo zajišťující play-off, porazit alespoň jednou každého soupeře a každý hrací víkend uhrát alespoň jednu výhru. Vše se podařilo. Konečné druhé místo jen o skóre ze vzájemných zápasů je výborný výsledek. Takže jsem hodně spokojený.

Co Vás nejvíce v průběhu základní části potěšilo?

Radost jsem měl ze hry týmu. Po třech letech vzájemné spolupráce se nám podařilo dát týmu svou hru. A myslím, že hru, která se líbila fanouškům. Bylo pěkné slyšet od soupeřů, rozhodčích i diváků, jak hrají holky pěkný basketbal. Mnohokrát jsem se i já přistihl, jak se na tréninku nechávám unášet jejich hrou. Družstvo bylo druhým nejútočnějším týmem, ale zároveň patřilo k nejlépe bránícím. Ale jedna věc mě potěšila více. Že dokázala děvčata být po celou dobu dobrou partou.

Co Vás naopak neuspokojovalo?

Pokud bych měl hledat chyby, tak jedině u sebe. Tým připravuje trenér. Občas si vyčítám, že nedokážu děvčata lépe motivovat k účasti na mimořádných trénincích, například před důležitým zápasem. Holky jsou ve věku, kdy již svůj čas chtějí věnovat i jiným zájmům, škole a podobně. Jako trenér bych je rád častěji viděl na hřišti. Ale chápu je a přeji jim to. Nebyl jsem jiný.

Jaký kádr týmů odehrál základní část?

Na rozdíl od mnoha týmů tvoří družstvo až na jednu výjimku, vlastní odchovankyně, které zde v Bruntále s basketbalem začínaly. Nemáme možnost přivést do týmu hotové hráčky. V soutěži jsme měli nejužší kádr. Každý ze soupeřů měl k dispozici minimálně třináct hráček. Do toho všeho vstupovaly taneční, zranění, nemoci. Průměrně nám k zápasu nastupovalo sedm děvčat. Holky to fyzicky vydrží.

Většině nedělá problém odehrát čtyřicet minut v utkání. Pokud se hráčce nedaří a nemáte alternativu na střídání, nemáte možnost ji uklidnit, předat informace a podobně. Myslím, že Sandra Barnetová, Marie Dančiová (Krnov), Aneta Hollerová, Kateřina Jedličková, Markéta Pečová, Martina Pečová, Monika Pečová, Eva Svobodová a Michaela Urbanová to zvládly výborně.

Jak se připravujete na blížící se play off?

Nic mimořádného se neplánuje. Budeme pokračovat v přípravě stejně jako na jiné zápasy. Možná přidáme přípravné utkání. O soupeři již nějaké informace mám. Jsou to rychlá děvčata hrající podobným stylem. Několik jejich hráček hostuje v extraligových týmech. Již se s děvčaty těšíme. Bude to opět něco nového.

S jakými cíli do play off půjdete?

Když už se nám podařilo dostat tak daleko, tak máme samozřejmě zájem probojovat se až do závěrečné kvalifikace o extraligu.

Co v příští sezoně, jaké máte plány s juniorkami a ženami?

Vše záleží na našich výsledcích v play-off. V případě naši účasti v extralize máme předběžnou dohodu s Krnovem o vzájemné spolupráci. Ten by se zároveň pokusil o účast v lize. Byl bych moc rád, kdyby v okrese byla jak extraliga, tak liga. Pokud se do extraligy neprobojujeme, budeme pravděpodobně hrát jen přebor žen. Pro účast v lize již nebudeme mít dostatečný počet hráček, protože nebudeme moci využít děvčat z Krnova. S týmem žen budeme v horizontu tří let bojovat o postup do II. ligy.

Těšíte se na play off?

Těším. První zápasy play off hrajeme o víkendu 20. a 21. dubna na domácí palubovce bruntálské sportovní haly s BK Jablonec nad Nisou. Určitě bude k vidění pěkný basketbal. Zveme všechny naše příznivce i příznivce basketbalu, ať přijdou naše holky povzbudit.