„Ty už ale dopředu věděly, že pojedou jen třicet kilometrů přes Holčovice do Heřmanovic," poznamenal Miloslav Mlynář z pořádajícího oddílu ACS Drak Vrbno.

Na Praděd vyjelo devadesát závodníků a nejrychleji tam byl letošní juniorský mistr České republiky Jakub Otruba ze stáje Mapei Kaňkovský, kterého těsně následoval odchovanec ACS Drak Vrbno David Dvorský. Oba si tak prohodili loňské pořadí. Na třetím místě skončil Adam Cihlář z Favoritu Brno.

Ženský závod, na stejné distanci, ovládla uničovská cyklistka Tereza Gargelová, druhá dojela Adriana Klimková z týmu Mapei Kaňkovský a třetí opět uničovská Daniela Čunderlová. Vrbenská Jana Vyčítalová skončila těsně pod stupni vítězů, tedy čtvrtá. Nejlepším závodníkem nad čtyřicet let byl pravidelný účastník Petr Pavel z Pardubic, před brněnským Miroslavem Švábem a dalším jihomoravákem Miroslavem Drahovzalem. Kategorii nad šedesát let ovládl Marek Ždanowicz z Polska před Jiřím Kouřilem z Jeseníku.

Vrbenských závodníků bylo patnáct, nejlepší byl už zmiňovaný David Dvorský. Na čtyřicátém druhém místě přijel do cíle Vlastimil Mlynář a Roman Míček pak byl šedesátý druhý. Z osmi vrbenských dětí byli nejrychlejší Martin Adámek a Pavla Smudalová.

Hned po první prémii na Tetřívku, kterou vyhrál Jiří Petruš, se odpoutala dvojice Špiller z Přerova a Urbášek z Uničova a na čele závodu vydrželi až do sedmdesátého kilometru.

„Trochu k tomu přispěl vlak, projíždějící Karlovicemi, který zdržel peloton asi o půl minuty," usmíval se Miloslav Mlynář a pokračoval: „Výjezd Heřmanovicemi na Worwitz peloton dost pocuchal, při průjezdu Vrbnem se ale jela „krokáda", takže se zase vše sjelo dohromady. Pravidelné tempo pelotonu vydrželo až do Světlé Hory, kdy začaly nesmělé nástupy."

Na Hvězdu přijel první osamocený Polák Pawel Pac, pár vteřin za ním krnovský Zdeněk Petřík, a pak se už přivalil celý peloton, ze kterého nad Podlesím odpadlo jen pár jednotlivců. Jakub Otruba nastoupil hodně brzy nad Hvězdou a Davida Dvorského si držel v mírném odstupu. Odstup mezi vítězem s stříbrným závodníkem byl na Pradědu pětapadesátivteřinový. Čas vítěze, tři hodiny, devatenáct minut a devatenáct sekund je o minutu a půl pomalejší než loni. Zbylá padesátka cyklistů dojela na Praděd v šestnácti minutách. Dalších asi čtyřicet cyklistů dojíždělo osamoceně.

„Závod můžeme hodnotit jako vydařený, protože nezapršelo, byl jen jeden lehký pád v Dlouhé Vsi, kde cyklista na písku nezvládl saganovský posez a přistál ve trávě," povídal Miloslav Mlynář a ještě dodával: „Vládla všeobecná spokojenost se zázemím v Autocampu Dolina, kde se netvořily fronty, bylo dost nápojů a lehkého jídla," usmál se nakonec hlavní pořadatel Železného Draka. (mly, hab)