Slezský pohár amatérských cyklistů (SPAC) pokračoval v sobotu dalším dílem. Silniční cyklisté se tentokrát sjeli do Velkých Heraltic na již pátý závod letošního ročníku tohoto seriálu, k závodu Tour de Sádek. Ačkoli radarová předpověď slibovala jen a pouze déšť, realita byla mnohem milosrdnější a kromě několika kapek nás závodem provázelo i sluníčko a cesty byly suché.

Letos poprvé byly starty kategorií odděleny po dvou vlnách, za což byli všichni účastníci velice vděční. Jednak to přidalo na bezpečnosti závodu a hlavně si každý mohl kvalitněji zazávodit se sobě rovnými cyklisty. Ve 14.00 hodin tedy odstartovaly kategorie A,B,C,D a M, které před sebou měly necelé čtyři tradiční okruhy (celkem 76 kilometrů) přes Hlavnici, Nový Dvůr, Stěbořice, Březovou a Sádek. Cíl byl již druhým rokem na kopci v obci Sádek. Obě kategorie žen společně s mastery E a dětskými kategoriemi vyjely o pět minut později a čekalo je o kolo méně.

Lehce zvlněný profil způsobil, že z hlavního balíku odpadali závodníci jen velice neochotně a řídce. Přesto však bylo nasazeno tempo, které mnoho z nich nevydrželo a několik skupinek nakonec vzniklo. Stejně tak však šla před cílem do úniku dvojice Roman Galatík a Petr Hampl. Odchovanec vrbenské cyklistiky a čerstvý absolvent Sportovního gymnázia Vrbno pod Pradědem, který závodí za Favorit Brno, Petr Hampl měl v závěru více sil a závod s přehledem vyhrál.

Za zmínku stojí také prémie, které se udělovaly při průjezdu cílem v každém kole. První z nich opanoval Tomáš Celta, další už si pohlídal pozdější vítěz Petr Hampl. Ve druhé vlně se urvala skupinka čtyř závodníků, kde byla také vítězná žena Martina Novotná z Frenštátu. Na páté pozici dojela reprezentantka ACS Drak Vrbno a studentka kvarty vrbenského gymnázia Klára Škopcová.

Pořadí elitní kategorie mužů(deset nejlepších):

1. Petr Hampl (Favorit Brno)

2. Roman Galatík (CK Continental Frenštát p/R)

3. Tomáš Čer (Bikestyle.cz)

4. Mariusz Kusadlo (CK Hobby Bohumín A)

5. Petr Pavlík (Racing Olešná)

6. Pavel Cimbálník (Cyklo MXM Hulín)

7. Jan Pastušek (SK Maxbike Orlová)

8. Marek Sedláček (SK Jiří Team)

9. Vlastimil Novák (Vsetín)

10. Jan Diblík (Racing Olešná)

VOJTĚCH GRUCHALA