Vrbno pod PradědemKoncem září bývá u cyklistů pravidlem sčítání silničních vítězství, sčítání počtu pódiových umístění a také umístění v různých pohárových tabulkách. Letos se cyklistům z oddílu ACS Drak Vrbno počítá velmi dobře, loňské celoroční výsledky totiž překonali ještě před cyklokrosovou sezónou.

Vrbenští cyklisté dosáhli rekordních padesáti vítězství, Nela Haĺáková s Jakubem Šíblem vyhráli krajská mistrovství, Jana Vyčítalová podruhé vyhrála dámskou soutěž Moravského poháru, vynikajících výsledků dosáhl Lubomír Petruš v silničních závodech Moravského a Slezského poháru.

Mládež sbírala úspěchy

Mládež Draku sice letos Jesenický Šnek nevyhrála, je to ale proto, že byla změněna pravidla ve prospěch starších závodníků. Poraženi byli výběrem veteránů Olomouckého kraje. Ve svých katego-riích byli na druhém místě Vojtěch Kmínek, třetí Jakub Roháček a čtvrtý Jakub Šíbl. Nela Haĺáková dívčí soutěž vyhrála a třetí skončila Kateřina Mlynářová.

Jiří Petruš vyhrál kategorii do osmnácti let, už ale ve službách Mapei Kaňkovský. Jana Vyčítalová vyhrála dámskou soutěž, kde byla ještě třetí Klára Škopcová, a Lubomír Petruš se dostal na dělené třetí místo s Milanem Švecem z Litovle. Lubomír Petruš také vyhrál MTB pořadí Jesenického Šneku.

V českých pohárových soutěžích dosáhl nejlepšího výsledku Vojtěch Kmínek čtvrtým místem v Jablonci, a spolu s Jakubem Roháčkem a Adamem Hlávkou jsou všichni v první padesátce Českého poháru.

Nela Haľáková skončila na 20. místě zrovna tak jako Jiří Petruš. Zde je třeba podotknout, že z finančních důvodů vrbenská mládež absolvovala sotva polovinu závodů, a to těch, které se jely poblíž. V ostravském Poháru MTB obsadil Miroslav Švan celkově druhé místo v kategorii nad 40 let.

Odchovanci se prosazují

Stěžejním úkolem činnosti ACS Draku Vrbno je však výchova špičkových cyklistů. Účast dvou odchovanců v sedmičlenném týmu české reprezentace na mistrovství Evropy mluví za vše.

Jejich práce přispěla k zisku stříbrné medaile pro Českou republiku. Ještě lepší pohled je ale na nominaci Davida Dvorského do silniční reprezentace mužů do 23 let na mistrovství světa. Odchovanci Vrbna doposud většinou reprezentovali v cyklokrosu, neolympijské disciplíně, nyní tedy bude „náš" i v královské silnici.

Daří se i organizace závodů

Kromě závodění se Drak Vrbno věnuje i organizaci silničních závodů. Hned na jaře se jako první závod Slezského poháru jela Cena Trispolu, která pro domácí oddíl dopadla dobře i ve výsledkové listině. Jiří Petruš dojel na celkově čtvrtém místě a první do 18 let. Na jaře se jely kratší silniční závody Okolo Drakova a Jamajka-Prix. Ty vyhráli rovněž odchovanci Draku Rostislav Brokeš a David Dvorský. Ten byl také první na Pradědu při největší silniční akci Železném Draku.

Dalším silničním seriálem je trojzávod „Na tři kopce". Závodníci postupně vyjedou na Hvězdu, Lyru a Videlský kříž. Podzimní závody Okolo Příčné a CykloChreňo cup přijeli vyhrát krnovský Petřík a zlatohorský Kajnar.

Nejlepším Jakub Roháček

A zpátky k vítězstvím. Nejvíce, tedy jedenáct, jich nasbíral Jakub Šíbl, mladší žák z Malé Morávky, jehož závodění je nejlepším výsledkem náborové akce Vrbenský dráček. Devět výher má na svém kontě Nela Haĺáková, po osmi Vojtěch Kmínek a Lubomír Petruš. Šestkrát vyhrála Jana Vyčítalová, třikrát Jakub Roháček a po jedné výhře mají Vlastimil Mlynář, Adam Hlávka, Filip Škopec, Miroslav Macháč a Magdalena Míčková.

Jakub Roháček má ke svým výhrám ještě šestnáct druhých a třetích míst a je tak naším nejlepším závodníkem oddílu ACS Drak Vrbno.

Miloslav Mlynář