Na trati se představilo na tři sta padesát závodníků a závodnic z Česka a Polska, včetně mnoha profesionálů v sedmi věkových kategoriích. Letos do Ceny Krnova pořadatelé vložili ještě závod mládežnických kategorií, ten se jel v rámci seriálu Baby SPAC, a také stejně jako loni kategorii Open pro příchozí.

Právě s účastí cyklistů byli pořadatelé hodně spokojení. „Spokojení jsme obrovsky, tři sta padesát lidí je paráda. Snad polovička startovního pole byli Poláci," říkal jeden z hlavních organizátorů Karel Martinec z CPV Krnov. Právě z Polska je o závod vždy veliký zájem.

„To je úplně jiný cyklistický národ než my, oni tím žijí. Byli nadšení, jak jsme to měli na náměstí všechno připravené. Říkali, že tohle být v Polsku, jsou tam mraky lidí," pokračoval Martinec.

Jednotlivé skupiny startovaly v časových rozestupech. Po mládeži a kategorii Open se dostaly na start postupně všechny věkové kategorie. „Skupiny startovaly s odstupem a bylo to tak dobře načasované, že z áčka, nejmladší mužské kategorie, jen ti, co propadli, tak se setkali s těmi z nižších skupin," podotkl Karel Martinec.

Hlavní kategorie se na trati rozpadla do dvou balíků a z nich pak postupně odpadávali další. Z čela se pak odtrhli čtyři cyklisté včetně Josefa Černého, který závodí za polskou profesionální stáj CCC Sprandi Polokovice. Ten se držel vpředu společně s Davidem Dvorským a dvěma Poláky Adrianem Brzoskou a Mariuszem Michalkem. Černý prokázal velké zkušenosti, své soupeře utrhl ve spurtu a zvítězil.

„Pepa Černý pak v cíli říkal, že si hodně zazávodil. Už si myslel, že ty Poláky neutrhne, byli výborní," usmíval se Martinec. A dodával: „On je už zkušený závodník, pokud bude mít volný termín, tak určitě přijede i za rok. Pro něj to je velmi kvalitní trénink. Proto sem ti profíci jezdí, protože to je pro ně nadstandardně dobrý trénink. Vždycky se sejde někdo ze špičky a zazávodí si."

Nejkritičtějším místem trati je vždy Lichnovský kopec. „Tam se ten peloton vždycky trhá. A právě proto je to tam zajímavé i z diváckého hlediska. Kopec je sice krátký, ale hodně prudký. To třetí a čtvrté kolo cyklisty hodně prověří," říkal Karel Martinec.

Také kategorie Open pro příchozí splnila svůj účel. „Přišlo o polovinu lidí víc než loni. Jsem rád, že se to postupně dostává do povědomí," měl radost organizátor závodu. A pokračoval: „Přišla taková směsice, jak rodiny s dětmi, tak kluci, sportovci, co vědí, že by neměli na tři okruhy, ale na tom jednom si hezky zazávodili."

Společně s nimi se vydaly na trať i mládežnické kategorie, které sbíraly body do seriálu Baby SPAC.

Také diváci si postupně hledají cestu k cyklistice. „V Krnově je to pravidelně slabší, je to tím, že se neprojíždí tím náměstím, ale třeba v Zátoru to bylo nádherné. Závodníci sami říkali, že to bylo jak na Tour de France. Byly tam dokonce mažoretky, vlajky, trubky a bubny. V Lichnově je taky dost lidí a no a samozřejmě v Lichnovském kopci," povídal Karel Martinec, který přidal i jednu perličku ze závodu, který se samozřejmě jede za plného provozu.

„Je to vždycky kino, letos taky. Z jedné strany jel postřikovač připevněný na traktoru, který je široký přes dvě třetiny cesty, v protisměru autobus a auto, takže se tam udělal špunt, ale ti cyklisté o tom vědí. Musí být v pozoru, zvonit, zpomalit, prokličkovat. Je to amatérský závod, takže nemůžou spoléhat na absolutně volnou trasu."

Pořadatelé z CPV Krnov byli s průběhem spokojení a už uvažují, jak Cenu Krnova ještě více zatraktivnit pro zdejší lidi.

„Chybou je, že se neprojíždí náměstím, je tam jen start a cíl. Kdyby se tam projíždělo každým okruhem, přišlo by víc diváků. Už jsme nad tím přemýšleli, jak to udělat. Problém je ten, že se nemůžeme vymotat tak, aby nejezdili proti sobě za plného provozu. Anebo bychom museli půl města zavřít," říkal Karel Moravec.

Ještě se usmál a dodal: „To že jsou na náměstí kostky není vůbec problém, však Paříž - Roubaix se taky jezdí na kostkách."

31. ročník O cenu Krnova výsledky

Celkový vítěz: Josef Černý (CCC Sprandi Polkovice)

Muži A (ročník 1997 - 1987, 4 okruhy, 102 km)
1. Josef Černý (1993, CCC Sprandi Polkovice), 2. David Dvorský (1992, Lawi Autor), 3. Adrian Brzoska (1987, JBG 2 MTB Team)

Muži B (ročník 1986 - 1975, 4 okruhy, 102 km)
1. Tomáš Čer (1983, BIKESTYLE.CZ), Tomasz Dudziak (1980), 3. Lukáš Heinrich (1979, BIKESTYLE.CZ)

Muži C (ročník 1974 - 1967, 3 okruhy, 77,5 km)
1. Ivo Odvárka (1967, Force KCK Zlín), 2. Tomáš Kláštěrka (1975, CK Continental Frenštát p. R.), 3. Piotr Szafraniec (1972, Bike Atelier Team)

M junioři (ročník 1998 - 2001, 3 okruhy, 77,5 km)
1. Kamil Bialonczyk (1998) 2. Mateusz Manowski (1998), 3. Bozek Bartosz (1998, všichni tři LKUKS Pszczyna Dobře Sklepy Rowerowe)

Muži D (ročník 1966 - 1957, 3 okruhy, 77,5 km)
1. Mojmír Daňhel (1964, CPV Krnov), 2. Edward Wawrzynkiewicz (1962, Czernica masters), 3. Pavel Konečný (1963, CK Kolík Hobby Bohumín A)

Muži E (ročník 1956 a starší, 2 okruhy, 53 km)
1. Lubomír Zemánek (2K-Bike Club Odry), 2. Pavel Daněček (CPV Krnov), 3. Andrzej Misina (ACK Stará Ves n. O.)

Ženy bez rozdílu věku (2 okruhy, 53 km)
1. Lucie Gruchalová (Lowell Pro Šafrata Team Bohumín), 2. Sylwia Obrzud (Bike Atelier Team), 3. Veronika Kotalová (TJ Uničov)

Vložené závody Baby SPAC

Starší žáci (1 okruh, 28,5 km)
1. Aleksander Wyszynski (2003, Dar Bud Team), 2. Ondřej Holuša (2002, SK Jiří team Ostrava), 3. Max Hašek (2002, SKBAG Bike Rubing)

Mladší žáci (1 okruh, 28,5 km)
1. Martin Husička (2005, Team Forman), 2. Šimon Svěrkot (2004, SK Jiří team Ostrava), 3. Martin Adámek (2004, ACS Drak Vrbno)

Žákyně a kadetky (1 okruh, 28,5 km)
1. Małgorzata Manowska (2003, Lkuks Pszcyna Dore Sklepy), 2. Dominika Rupová (2005, SK Jiří team Ostrava), 3. Magdalena Míčková (2006, ACS Drak Vrbno)

Kategorie OPEN „Sportuj s námi" (Všechny věkové kategorie, 1 okruh, 28,5 km)
1. Piotr Kubica (1987), Petr Hašek (1972), Tomáš Dvořáček (1988)