Jihoafrická republika hostila mistrovství světa v karate, na které se díky výsledkům probojovalo i kvarteto bruntálských karatistů ve složení Michal Hrubý, David Dvořák, Jiří Panáček a Lubomír Vaverka. Hrubý a Dvořák na tomto mistrovství působili též jako trenéři pro sestavy kata resp. zápasy kumite.

Pátek 13. září byl ve znamení disciplíny kata. Pro Michala Hrubého, který soutěžil v kata veteránů a kata týmů to smolný „pátek 13" nebyl. Jako úřadující mistr Evropy v kata veteránů patřil k spolufavoritům na titul v této kategorii. Tyto předpoklady potvrzoval až do semifinále, kde narazil na domácího závodníka Biagoniho. Hrubého kata Suparimpei na Jihoafričana nestačila a prohrál 1:4. V zápase o 3. místo se utkal s reprezentantem Fiji Manihem, s kata Seizan jej suverénně porazil 5:0 a získal bronzovou medaili.

V soutěži kata týmů sestava Hrubý, Míček, Imríšek postupně porazila Rakousko, Namibii a Jihoafričany. Ve večerním finále proti Německu převedli kata Suparimpei. Rozhodčí i diváky zaujalo především předvedení významu kata tzv. bunkai, vyhráli 4:1 a Česko po zásluze získalo titul mistrů světa.

V sobotu 14. 9. byly na řadě zápasy kumite. Zde Českou republiku a Bruntál reprezentovali Jiří Panáček a Lubomír Vaverka, oba v nejtěžší váhové kategorii kumite mužů nad 84 kg, a David Dvořák v kumite veteránů nad 170 cm. V kumite mužů Vaverka ve 2. kole narazil na domácího Mosse a prohrál s ním 2:9. Jelikož domácí karatista postoupil do finále, dostal Vaverka šanci utkat se o bronz. V 1. opravném kole porazil před časovým limitem Thomsona z Rakouska 8:0.

V samotném zápase o stupně vítězů nestačil na Hashemzadeha z Iránu a prohrál 1:6. Panáček si chtěl napravit reputaci z nepovedeného výkonu na ME v této kategorii. A plně se mu to povedlo. Svým rychlým a dynamickým stylem drtil všechny své soupeře až do finále, kde na něj čekal Vaverkův přemožitel Moss.

Jelikož šlo o finále MS, vedl se taktický boj. Domácí reprezentant se ujal vedení, Panáček vyrovnal a několik desítek sekund před koncem se povedlo Mossovi získat bod za kizami cuki. Přes veškerou snahu se Panáčkovi utkání nepovedlo zvrátit, podlehl 1:2 a stal se vicemistrem světa. David Dvořák při cestě do finále zvítězil nad Chiowotou ze Zimbabwe 4:2, Rakušanem Stanulou 3:2 a domácím Mankem 6:2. Ve finále se utkal s Ukrajincem Morozovem. Po dramatickém a vyrovnaném boji Ukrajincovi podlehl 1:3 a odvezl si z Afriky stříbro. Neděle byla vyhrazena soutěži týmů kumite. Pětičlenné družstvo kumite mužů bylo z větší poloviny obsazeno bruntálskými borci.

V semifinále se naši reprezentanti setkali se svým finálovým soupeřem z ME Ukrajinou. Ukrajině se povedla odveta a naše borce porazili 3:0. V utkání o 3. místo Češi narazili na Namibii. Všechny zápasy skončili před časovým limitem 8:0 v náš prospěch a české družstvo si na krk pověsilo bronzové medaile. Celkem Česká republika na šampionátu získala 6 zlatých, 3 stříbrné, 7 bronzových medailí a umístila se na 4 místě v celkovém hodnocení národů.

-vit-