Město Komárno hostilo mistrovství Slovenské republiky ve Wu Shu, bojovém sportu, který se vyvinul z tradičního čínského bojového umění. Jelikož byl slovenský šampionát otevřený, byla účast mezinárodní. Chybět nemohli ani zástupci bruntálské školy Li Zhuming Kung Fu Academy, která vyslala na Slovensko šest svých reprezentantů.

Nejlepším výkonem se prezentoval devětadvacetiletý Mistr Miroslav Lee, který zvítězil v kategorii wing chun. Velkým překvapením byl výsledek jeho svěřence Stanislava Hudce (23 let), který trénuje teprve od září, ale přesto dosáhl na stříbrnou příčku.

V shaolinských kategoriích soutěžili svěřenci Velmistra bruntálské akademie Martina Lee. Nejlepším z nich byl osmiletý David Procházka. „David se závodní formu začal učit teprve tři týdny před účastí na mistrovství. Ale tvrdá dřina se mu vyplatila," usmíval se Martin Lee, protože jeho svěřenec vybojoval v kategorii tradiční shaolin pěstní formy zlatou medaili.

Jedenáctiletá Karolína Pražáková soutěžila v kategorii tradiční shaolin s dlouhými zbraněmi. „Karolína se připravovala opravdu tvrdě a se svým kopím získala zasloužené třetí místo," chválil Martin Lee.

Nejmladším závodníkem akademie z Bruntálu byla sedmiletá Elisabeth Lee. „Také trénuje teprve od září a účastnila se hned dvou kategorií," podotkl Lee. Elisabeth získala druhé místo v kategorii tradiční shaolin pěstní formy a navíc ještě bronzovou pozici v kategorii tradiční shaolin s tyčí.

Posledním zástupcem Bruntálu byl osmnáctiletý Ladislav Rapan. „Neměl zrovna svůj den, ale i tak se umístil na krásném čtvrtém místě v kategorii tradiční shaolin s tyčí a na pátém v kategorii tradiční shaolin pěstní formy," povídal Martin Lee a ještě na závěr dodal: „Všichni závodnici se soutěže účastnili poprvé, takže neměli tolik závodních zkušeností jako jejich soupeři a proto musím říct, že jejich výkony byly obdivuhodné."

Bruntálská akademie, jejíž zakladatelem je Velmistr Martin Lee, vyučuje tradiční Shaolin, Wing Chun a Tai Ji Yang. Pro zájemce pořádají celoroční nábor. Více informací na webu www.kungfuacademy.cz.

Co je to Wu Shu a co k němu patří?

Wu Shu je bojový sport, který vznikl z tradičních čínských bojových umění.

Wing Chun Kung fu

Je velmi vědecká a přitom umělecká forma bojového umění. Jeho specialita leží v boji na blízkou vzdálenost, přičemž jsou rychlé údery kombinovány těsnou, neprodyšnou obranou a koordinovány postoji pro rychlý pohyb vpřed a vzad.

Efektivita Wing Chun je dosažena velmi koordinovanými útoky se současnou obranou (a naopak) přenáší se mnoho síly, přičemž zůstává zachována uvolněnost a finesa za minimální ztráty energie.

Shaolin Kung Fu

Styl Shaolin je nejstarším a nesmírně bohatým stylem wushu (Kung Fu). Shaolin wushu je termín pro styly, které vznikly či se vyvíjely v klášteře Shaolin. Shaolin patří mezi nejstarší větve wushu a podle legendy stál u jeho zrodu indický mnich Bodhidharma (Damo).

Specifickým rysem Shaolin wushu je klesání a zvedání, pohyby vpřed a vzad, všechny pohyby se dějí v přímé linii. Jelikož byla tato škola určena jako průprava do bitev, jsou všechny techniky založené na rychlosti, tvrdosti a přímosti.

Tai Ji Quan

Čínské bojové umění Tai Ji rozvíjí tzv. vnitřní sílu a patří k vnitřním stylům bojových umění. Propojuje shaolinské bojové myšlenky s taoistickými myšlenkami měkkosti, ústupu a nenásilí. Hlavním aspektem tohoto krásného bojového umění je neustálá proměna Princip Tai Ji.

Tai Ji utužuje zdraví a pomáhá dosahovat dlouhověkosti, je proto známé i jako cvičení pro zdraví. Tai Ji je vhodné pro lidi všeho věku a všech typů postavy.