„Zdá se, že většina vítězů jednotlivých krajů neměla o druhou ligu zájem, kdežto náš klub už dopředu deklaroval, že by si postup do ní rád vybojoval. Chtěli jsme ji hrát. ČBF nám nakonec udělila přímý postup," vysvětloval kouč bruntálských žen Dalimil Morasy, jehož celek si zahraje v naší třetí nejvyšší ligové soutěži.

Morysovy svěřenkyně tento historický úspěch ještě neměly možnost pořádně oslavit. „Na oslavy nebylo moc času, protože řada hráček nastupuje i za naše mládežnické výběry. Zrovna kadetky totiž bojovaly o vítězství v nadregionální soutěži. Budou hrát o ligu sedmnáctek, respektive devatenáctek.

Tam už bychom případný postup zvažovali a zohledňovali bychom ekonomické hledisko. Hrají tam totiž zejména české týmy a jízdy dlouhé 250 nebo 300 kilometrů by se holkám nejspíš moc nelíbily. O tom je ale zatím předčasné hovořit, protože jsou před námi teprve kvalifikace," pokračoval.

Administrativní posun o ligu výše se pro Bruntál konal v nejlepší možný čas. Původně souběžně s kvalifikací o druhou ligu totiž měly probíhat také kvalifikační boje v mladších věkových kategoriích.

„Jsme moc rádi, že to takhle dopadlo. Časově by to bylo velmi složité zvládnout. Některé holky nastupují například i za kadetky. Některé navíc byly zraněné. Místo toho, aby musely nastoupit, mohly volný čas věnovat doléčování," doplnil.

ŘEŠÍ SE I NOVÉ POSILY

S postupem do druhé ligy musí Dalimil Morys uvažovat o zkvalitnění svého kádru. Jak se však zatím ukazuje, shánění nových posil by nemuselo být zrovna složité. Basketbalistky se hlásí samy.

„Pár holek, které za nás už hrály, se ozvalo a projevilo zájem nastupovat. Momentálně jim je dvaadvacet nebo třiadvacet let, studovaly na vysoké škole, takže na basketbal neměly dostatek času," mínil dále. Z bruntálského okresu mají zkušenosti s vyšší soutěží v nedalekém Krnově, který si vyzkoušel první i druhou ligu.

Přímo v Bruntále momentálně působí Michaela Šandová se Sandrou Barnetovou, které dříve oblékaly krnovský dres a s tamním klubem zažily zlaté časy. Z úspěchu bruntálského sportovního klubu může mít radost celé město.

„Je to poměrně čerstvá věc a řada lidí o tom ještě neví. V basketbalovém prostředí to ale svůj ohlas určitě má. Když jsme přemýšleli nad tím, zda bychom případně do druhé ligy šli, spousta lidí nás podporovala a rozhodně byla pro vyšší soutěž. To nám do jisté míry rozhodování ulehčilo."

HRÁČKY ČEKÁ DLOUHÉ VOLNO

Finanční otázku klub nějak dlouho probírat nemusel. Cesty na palubovky soupeřek budou plus minus podobné jako v oblastním přeboru. O přesném přehledu týmů Dalimil Morys ještě jasno nemá, teprve se o něm bude rozhodovat.

„Ekonomický problém to pro nás znamenat nebude. Náklady na cestování budou možná jen nepatrně vyšší. Známé pro nás jsou týmy Příbora a Havířova, se kterými jsme se potkávali dříve. Za kluby v této soutěži nastupuje řada vysokoškolaček a ideální je, pokud hráčky mají školy někde poblíž.

Pro některá družstva byly složité především závěry sezon, které dohrávala třeba v šesti nebo sedmi basketbalistkách," poznamenal bruntálský trenér a ještě doplnil: „Zatím přesná podoba složení soutěže není známa. Předpokládám však, že bude zahrnovat celou Moravu a k tomu i týmy ze středních a východních Čech."

V současnosti mají basketbalistky Bruntálu volno. Druholigový ročník jim začne až na přelomu letošního září a října. Nejbližší velkou akcí je soustředění. „Proběhne v Mikulově a začíná během 7. srpna. Holky mají dostatek času na odpočinek a mohou se účastnit také kvalifikací v našich mladších výběrech.

Na červenec jim sestavím individuální tréninkový plán. Budu také řešit možné posily. Hráčky jsou ročníku narození 1995 a 1996, studují na školách, takže se jim pokusím přizpůsobit i tréninkové procesy," uzavřel Dalimil Morys.