Mladý závodník z Bruntálu Michal Kautz hned vysvětlil důvod změny plánů. „Jizerská padesátka je prvním ze závodů České série Skitour. Pak následuje právě Jilemnická padesátka, po ní Karlovská padesátka, Orlický maratón a Kašperská třicítka. No a pan Dostál chtěl, abychom absolvovali celou Skitour. Důvodem bylo, že Venca Sedláček zajel na „Jizerce výborný závod, kde byl z Čechů pátý. Mně se zase dařilo v těch kratších závodech," objasnil Kautz."

Atlas v popředí české Skitour

Česká série Skitour se dá rozdělit na dvě části, takzvanou Malou a Velkou Skitour. Velká obsahuje maratónské závody, většinou padesátikilometrové, Malá pak doprovodné závody, což jsou poloviční tratě, ale zase dvě ve dvou dnech. Oba jezdci Atlasu, Sedláček i Kautz se do série závodů pořádně zakousli.

Václav Sedláček zajel v Jilemnici v konkurenci asi tří set běžců vynikající závod, když na padesátikilometrové trati obsadil druhou pozici, předčil ho jen Janošec, loňský vítěz celé Skitour. Po dvou závodech mu tak ve Velké Skitour patří průběžné druhé místo. „Venca, pokud se mu bude i nadále takhle dařit, tak klidně může celou sérii vyhrát," povídal jeho týmový kolega.

Václav Sedláček (vlevo).

Michal Kautz se zatím specializuje na poloviční závody, tedy Malou Skitour. A taky si vede více než dobře. Sobotní závod na dvacet pět kilometrů volnou technikou dokončil jako čtvrtý v pořadí, vyhrál bývalý olympionik a několikanásobný vítěz závodů světového poháru mezi sdruženáři Ladislav Rygl. V neděli se pak závodník z Bruntálu dostal na stupně vítězů, když na tentokrát klasické pětadvacítce vybojoval třetí příčku. Zvítězil reprezentant Dušan Kožíšek. Ke třetímu a sedmému místu z Bedřichovské třicítky a Jizerské pětadvacítky tak Michal Kautz přidal další výborná umístění. Celkově zatím Malou Skitour vede. „Zatím panuje spokojenost. Samozřejmě by bylo fajn celou sérii závodů vyhrát, ale to je ještě daleko. A kdyby se nám povedlo vyhrát obě, jak Velkou tak Malou, to by byla paráda," usmíval se Michal Kautz.

Nováka shodili, přesto dojel osmý

Třetí člen týmy Atlas Czech Republic Petr Novák, se jako jediný vydal na Dolomitenlauf do Rakouska a nevedl si tam také vůbec špatně. Jako první přišla na pořad dne sprinterská exhibice, kde se Novák dostal až do čtvrtfinále. V hlavním závodě na padesát kilometrů se také rozhodně neztratil, opět se dostal do první desítky, když skončil na vynikající osmé pozici. Výsledek však mohl být ještě lepší. „Petr měl v závěru hodně smůly. Byl ve vedoucí skupince, společně třeba s Northugem a dalšími ze světové špičky. Finišoval o čtvrté místo, ale v tlačenici ho soupeři shodili na zem. I přesto je osmé místo výborný výsledek," líčil rakouský závod Kautz a chválil svého kolegu.

Petr Novák na trati Dolomitenlaufu.

Poslední z Atlasu, Pavel Ondrášek se zotavuje z nemoci a do žádného závodu nezasáhl. Přišel tak o možnost reprezentovat Českou republiku na domácím světovém šampionátu juniorů do třiadvaceti let. V dohledné době by už ale měl opět začít závodit.