O změně formátu rozhodla Světová volejbalová federace FIVB a místo hvězdiček světovou sérii Volleyball World Beach Pro Tour nově tvoří turnaje Elite 16, Challenge a Future. Čtyřhvězdičkové ostravské klání, které bylo třikrát hodnoceno v top 3, teď povýšilo do kategorie Elite 16. Seriál je devítidílný, začal koncem března v Mexiku a než 27. listopadu dorazí do australského Sydney, budou ho hostit například Paříž, Hamburk nebo brazilské Rio de Janeiro.

Český běh žen, 29. května 2021 v Ostravě.
Trénujete? Český běh žen je za měsíc. Podívejte se, jak to v Ostravě bylo vloni

Ostrava je jeho druhá zastávka. Moc ale nechybělo k tomu, že by se v Dolních Vítkovicích letos nehrálo. Důvod? Finance. „Situace byla komplikovaná kvůli provizornímu státnímu rozpočtu, snížení rozpočtu Národní sportovní agentury a také faktu, že se veškeré náklady zvyšují skokovým tempem. Musím poděkovat všem, kteří se přípravě turnaje věnovali, že vytrvali a můžeme se těšit na špičkový plážový volejbal,“ řekl předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

„Kdyby se turnaj neuskutečnil, bylo by to špatné, ztratili bychom kontinuitu, vybudovaný kredit ve světě a možná i vypadli z kalendáře FIVB. Nakonec všechno dobře dopadlo díky jednání s vedením NSA a především garanci dodatečné podpory z města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Obrovsky si ceníme jejich přístupu, který turnaj zachránil,“ dodal Marek Tesař z pořádající agentury Raul.

„Vnímám turnaj již jako tradiční událost, která má své jisté místo v kalendáři sportovních fanoušků. Díky akcím jako je J&T Banka Ostrava Beach Pro stoupá prestiž našeho regionu,“ řekl Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport.

Maďar Szebasztián Szabó, trojnásobný mistr Evropy a světový rekordman na 50 metrů motýlek, potvrdil roli favorita a vyhrál 29. ročník Velké ceny Ostravy 2022 v plavání, navíc v porubské kryté padesátce překonal tři rekordy mezinárodního mítinku.
Podívejte se: V Ostravě zářila světová hvězda - Maďar Szabó zaplaval tři rekordy

Kdo se na písečné pláži pod vysokými pecemi představí? Jistou účast bude mít nejlepších jedenáct párů ze světových žebříčků mužů a žen, které doplní čtyři dvojice z kvalifikací, šestnáctí účastníci půjdou do turnajů s divkou kartou. České jedničky Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří v Ostravě dvakrát skončili druzí, v této sezoně obsadili 2. místo i v dubnovém Challenge v Brazílii, jsou aktuálně třetí. „Fanoušci tak o své šoumeny určitě nepřijdou a díky divokým kartám se představí také další české páry,“ vysvětlil Vít Mařík, gestor beachvolejbalu Českého volejbalového svazu.

Vše se v Dolních Vítkovicích letos odehraje na dvou hracích a dvou tréninkových kurtech. Tribuny pro diváky budu mít kapacitu 2500 míst.